Študija presenetila tudi znanstvenike: Že ena alkoholna pijača na dan trasira pot v visok krvni tlak

Va
01.08.2023 09:52

Nobenih koristnih učinkov konzumiranja niti manjših količin alkohola niso našli. "Alkohol gotovo ni edini sprožilec visokega krvnega tlaka, bistveno pa k temu pripomore."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Že ena alkoholna pijača na dan lahko povzroči povišan krvni tlak, kaže nova študija ameriških znanstvenikov.

Ugotovitev o učinkih rutinskega pitja zgolj majhnih količin alkohola je presenetila tudi strokovnjake in jih navedla k priporočilu, da se je najbolj zdravo alkoholu popolnoma izogniti. 

Za študijo, objavljeno v časopisu Hypertension, so pregledali podatke iz sedmih mednarodnih študij o zvezi med pitjem alkohola in povišanim krvnim tlakom. V njih je najmanj pet let sodelovalo skoraj 20 tisoč ljudi iz ZDA, Južne Koreje in Japonske.   

Analizirali so grame popitega alkohola, ne samo števila pijač. "Nobenih koristnih učinkov konzumiranja manjših količin alkohola v primerjavi s tistimi, ki alkohola niso pili, nismo našli," je povedal vodja študije, ameriško-italijanski zdravnik Marco Vinceti. "Bili smo presenečeni, da tudi vnos manjših količin alkohola povzroči velik skok krvnega tlaka. Seveda pa ni primerjave s tistimi, ki so veliki konzumenti."

"Alkohol gotovo ni edini sprožilec visokega krvnega tlaka," pravi Vinceti, "bistveno pa k temu pripomore." 

Ameriški zdravnik priporoča vsaj omejitev pitja alkohola, če že ne popolne abstinence.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta