Tehnologija, ki se vas dotika in dotakne

Samo pomislite, s katero tehnologijo ste venomer v stiku?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samsung

Tako je, s pametnim telefonom. A ta dobiva družbo, predvsem v obliki pametnih slušalk, zapestnic in ur. Sodoben človek uporablja vse našteto, vsekakor pa je prednost, če so te naprave »iste pasme« oziroma del enega ekosistema. Ogledali smo si Samsungove novince, s katerimi je nadvse enostavno biti del sodobnih tehnoloških trendov.

Jeseni ni vroč le kostanj, temveč tudi tehnologija, saj številni proizvajalci za sejem zabavne elektronike IFA v Berlinu (in posledično prodajne police) pripravijo vrsto novosti. V primeru družbe Samsung so tokrat v ospredju osebne pametne naprave. Glavni zvezdi sta, kakopak, oba pametna telefona s prepogljivima zaslonoma – Galaxy Z Flip4 in Galaxy Z Fold4. Obe napravi odlikujejo prilagodljiva oblika, prilagojene izkušnje in nadgrajene zmogljivosti. Že četrta generacija Galaxy Z serije še naprej orje ledino v svetu mobilnih naprav, odstopa od običajnega in prinaša nove, učinkovite interakcije za izboljšanje vsakdanjega življenja.

Zložljiva pametna telefona Galaxy Z Flip4 in Galaxy Z Fold4 si pravzaprav nista tekmeca, saj ciljata vsak na svoj segment strank. Odlika Galaxy Z Flip4 so majhne mere, ko je zložen – ob odprtju pa dobi uporabnik pametni telefon običajnih mer. Galaxy Z Fold4 glavni zaslon uporablja na drugačen način – zložen predstavlja nekoliko debelejši mobilni telefon, v odprtem stanju pa ima uporabnik v dlaneh napravo, ki še najbolj spominja na kvadratno tablico.

Galaxy Z Flip4 – vzljubili boste majhnost in vsestranskost

Posvetimo se najprej malčku, po katerem bodo posegale predvsem predstavnice nežnejšega spola in uporabniki, ki mi velike mere današnjih pametnih telefonov niso všeč, saj v žepih čutijo njihove robove. Njegova kompaktna oblika, ki spominja na morsko školjko, ponuja edinstvena doživetja, ki jih ne omogoča noben drugi pametni telefon. Galaxy Z Flip4 je preprosta, a premišljena izboljšava lanskega modela Flip 3. Je tanjši z bolj ravnimi robovi, zaradi česar telefon v dlani deluje bolj profesionalno, celo vrhunsko. Kljub temu je še vedno zabaven mali telefon. Smo vam povedali, da gre za preklopni telefon? In to ne tistega, ki iz velikega postane še večji, ne, onega drugega, ki se iz malega prelevi v (normalno) velikega.

Samsung

Samsung je še nekoliko izboljšal vgrajene kamere z uporabo svetlejšega glavnega senzorja za boljše fotografije pri šibki svetlobi, nov nočni način pa je naravnost odličen. Videoposnetke lahko snemate prostoročno ali zajemate celotne skupinske selfije pod različnimi koti, tako, da delno zložite Z Flip4 in aktivirate funkcijo FlexCam. Zahvaljujoč partnerstvu podjetja Samsung s tehnološkim velikanom Meta je FlexCam optimizirana za najbolj priljubljene družbene platforme, vključno z Instagramom, WhatsAppom in Facebookom. Z Z Flip4 lahko naredite več kot kdajkoli prej, saj lahko z nadgrajeno funkcijo Quick Shot posnamete visokokakovostne selfije kar z zunanjega zaslona in tako izkoristite glavno kamero. Začnite snemati visokokakovostne videoposnetke v načinu Quick Shot in nato brez težav preklopite v način Flex, da nadaljujete snemanje brez uporabe rok, ne da bi ustavili videoposnetek - idealno za ustvarjalce video vsebin in vlogerje. Uporabniki lahko zdaj snemajo selfije v načinu Portret in si pri uporabi funkcije Quick Shot ogledajo predogled v dejanskem razmerju fotografije.

Zmogljivosti so za malčka nadpovprečne, predvsem po zaslugi zmogljive mobilne platforme Snapdragon® 8+ Gen 1, ki zagotavlja, da je telefon zelo odziven, ne ustraši se niti iger. Žepni telefonček seveda glede avtonomije delovanja ne zmore čudežev, je pa vsekakor dobrodošel podatek, da z nadgrajeno baterijo zmogljivosti 3700 mAh Galaxy Z Flip4 snema, predvaja in povezuje dlje. Opremljen s tehnologijo hitrega polnjenja pa lahko ustrezno zmogljiv polnilec baterijo napolni do 50 odstotkov zmogljivosti v približno pol ure.

Galaxy Z Fold4 – ko lahko počnete več (stvari hkrati) in bolje

Kaj reči o »velikanu« Galaxy Z Fold4? Ta telefon je nekakšen kralj večopravilnosti. Pravzaprav je prva naprava, ki ima že tovarniško nameščen operacijski sistem Android 12L, posebno različico operacijskega sistema Android, ki jo je Google razvil prav za naprave velikimi zasloni, vključno z zložljivimi napravami. Večopravilnost na telefonu Z Fold4 je drugačna, kot smo je vajeni, je preprosto boljša in enostavnejša kot kadarkoli prej. S takšnim telefonom, namenjenim vsem, ki radi počnejo več stvari hkrati, sta delo ali pa zgolj »konzumiranje« vsebine v veselje. Nova opravilna vrstica zagotavlja podobno postavitev zaslonske vsebine kot operacijski sistem na računalniku in uporabniku zagotavlja dostop do priljubljenih in nedavno uporabljanih aplikacij. Večopravilnost je še bolj intuitivna zaradi novih možnosti potega in rabe gest. Ugaja tudi možnost hitrega preklopa celozaslonskih aplikacij na pojavna okna, pa enostavno deljenje površine zaslona na polovico ali tretjino in razvrščanje mobilnih aplikacij na mesta, kjer jih želite uporabljati (funkcija Multi-View).

Samsung

Glavna zvezda je seveda zaslonska tehnologija, ki telefonu omogoča, da postane (skoraj) kvadratna tablica. Takrat diagonala zaslona Infinity Flex Display meri izdatnih 19,3 centimetra (7,6 palcev), kar pomeni, da lahko nanjo zložimo več mobilnih aplikacij (in ne le ene, kot smo vajeni pri »navadnih« mobilnikih. Zaslon nove generacije AMOLED 2X je zelo svetel in prikazuje živobarvno sliko. Ugaja tudi prilagodljiva frekvenca osveževanja, ki lahko znaša med 1 in 120 Hz. 120 Hz v primeru divjih iger, 1 Hz pa takrat, ko zaslon prikazuje statično vsebino in tako pohvalno varčuje z energijo.

Tako velik telefon z obilo najnovejše tehnologije je seveda pričakovano drag. Poleg tehnoloških zanesenjakov bodo po njem posegali predvsem poslovneži. Tem bo sploh všeč tesna integracija z Microsoftovo »pisarno«, kar dviga večopravilnost na višjo raven. In ne samo Microsoft Office oziroma Office 365, tudi Googlove aplikacije, vključno s Chromom in Gmailom, zdaj podpirajo funkcijo povleci in spusti, kar uporabnikom omogoča hitro kopiranje in lepljenje povezav, fotografij in drugega iz ene aplikacije v drugo. S storitvijo Google Meet se lahko uporabniki zdaj povežejo z več ljudmi in uživajo v virtualnih skupnih dejavnostih, vključno s skupnim gledanjem videoposnetkov na YouTubu ali igranjem iger v videoklicu. Microsoftov pisarniški paket Office in Outlook zgledno izkoriščata prednosti zložljivega zaslona in zagotavljata več informacij na zaslonu ter hitrejše načine interakcije z vsebino. Za piko na i pa je telefonu Galaxy Z Fold4 priloženo še pisalo S Pen 14, ki omogoča risanje in beleženje na poti, (s)hrani pa se v priročnem stoječem ovitku. Večopravilnost in kreativnost sta tako zagotovljeni.

Kreativnost je tudi podpis kamere. Galaxy Z Fold4 posname osupljive fotografije in videoposnetke z nadgrajenim širokim objektivom s 50 MP in objektivom s 30-kratno povečavo. Različni načini kamere, kot so Capture View Mode, Dual Preview in Rear Cam Selfie, so prilagojeni tako, da izkoriščajo edinstveno obliko telefona za večjo prilagodljivost zajemanja – le poskusite fotografirati s prepognjenim telefonom – čaka vas umetniško razodetje.

Galaxy Buds2 Pro – za vrhunsko izkušnjo poslušanja

Bi poleg svojih oči in dlani radi vpregli še druga čutila? Ni problema. Predlagamo, da so to ušesa. Tudi sicer velja, da uporabniki pametnih telefonov zadnja leta vse pogosteje kupijo še pametne slušalke, saj želijo uživati v odličnem zvoku svojih vsebin in hkrati ne motiti okolice.

Pohvalno se seriji Galaxy Z letos pridružujejo še nove vrhunske slušalke Samsung Galaxy Buds2 Pro, ki prinašajo najbolj poglobljeno brezžično zvočno izkušnjo. To dosegajo z novo, kompaktno zasnovo in brezhibno povezljivostjo. Avdiofilom bo všeč že podatek, da je zvok slušalk kakovosti Hi-Fi in 24-bitnega vzorčenja, torej ponuja visok dinamični razpon in s kristalno čisto ločljivostjo pomaga občutiti povezanost z vsebino, ki jo poslušate. Z novim kodekom Samsung Seamless Codec HiFi (SSC HiFi) je omogočen prenos kakovostne glasbe brez premora, zaradi novega dvosmernega koaksialnega zvočnika pa so ti zvoki bogatejši kot kdajkoli prej.

Samsung

Nova kompaktna, ergonomska zasnova je poskrbela za 15 odstotkov manjše zunanje mere že tako majhnih slušalk. Omeniti velja tudi popolno prileganje, ki je zasnovano tako, da preprečuje vrtenje, zato so slušalke tudi popoln spremljevalec pri športnih aktivnostih – med tekom ni bojazni, da bi jih izgubili. Sprejemajte klice na poti z zmogljivim sistemom ANC4, ki nevtralizira zunanji hrup. Nove Galaxy Buds2 Pro slušalke vam omogočajo, da pobegnete v svoj svet in hkrati ostanejo povezani z realnostjo.

Ko morate odgovoriti na nujen klic, medtem ko uživate v igranju iger ali gledanju filma na tabličnem računalniku, lahko slušalke Buds2 Pro z dotikom prsta nemoteno preklopijo na zvočno povezavo s telefonom. Slušalke Buds2 Pro imajo tudi funkcijo samodejnega preklopa, ki omogoča lahek prehod z najljubše televizijske oddaje na sprejem klica vaših bližnjih. V primeru, da nekje na poti vendarle izgubite slušalke Buds2 Pro, jih lahko sedaj hitro in preprosto najdete s funkcijo SmartThings Find, ne glede na to, ali so shranjene v etuiju ali ne. Kul, kajne?

Galaxy Watch5 – še pametnejše zapestje

Saj ste že slišali, da je informacije najbolje imeti »na dlani«. No, tudi pravcati moderni računalnik na zapestju ni slaba inovacija. In prav to so sodobne pametne ure, kakršna je Samsung Galaxy Watch5. Ta je opremljena z edinstvenim senzorjem Samsung BioActive, ki prinaša novo dobo digitalnega spremljanja zdravja, saj uporablja čip, ki v praksi združuje tri zmogljive zdravstvene senzorje – optični srčni utrip, električni srčni signal in bioelektrično impedančno analizo telesne sestave – za zagotavljanje obsežnih odčitkov, ki vključujejo srčni utrip, raven kisika v krvi in celo raven stresa. Poleg tega lahko uporabniki pridobijo globlje razumevanje zdravja svojega srca s spremljanjem krvnega tlaka in EKG-ja – neposredno na zapestju.

S povečano površino in bolj neposrednim stikom z zapestjem Galaxy Watch5 zdaj spremlja zdravstvene meritve s še večjo natančnostjo kot predhodnica Galaxy Watch4. Posledično uporabnikom zagotovi poglobljeno razumevanje dobrega počutja. Temperaturni senzor uporablja infrardečo tehnologijo za bolj natančne odčitke, tudi če se temperatura okolice spremeni. To odpira nove možnosti za razvijalce, da razširijo svoje možnosti za zdravje in dobro počutje, uporabnikom pa, da izkoristijo povsem nove izkušnje.

Samsung

Galaxy Watch5, zasnovana za vsakodnevne zmage, ponuja celovito izkušnjo od začetka do konca, ki presega fitnes dejavnosti in vključuje proces po vadbi, počitek in okrevanje. Orodje za merjenje telesne sestave zagotavlja popoln posnetek uporabnikovega splošnega zdravja, ki mu nudi prilagojen pristop za zastavljanje ciljev, vodenje skozi prilagojene vadbe in spremljanje napredka. Ko je čas za počitek, serija Galaxy Watch5 omogoča uporabnikom podatke o okrevanju, vključno s srčnim utripom po intenzivni vadbi, in prilagojena priporočila glede porabe vode na podlagi izgube potenja. Pri dobrem počutju je pomemben nočni počitek, zato uporabnikom pomagajo do boljšega spanja. Nudijo razumevanje vzorcev spanja prek rezultatov spanja, ki spremljajo faze spanja, skupaj z zaznavanjem smrčanja in ravnjo kisika v krvi. S tem lahko dosežemo izboljšane spalne navade z naprednimi nasveti za boljše spanje, ki nudijo prilagojen enomesečni vodeni program.

Ne le na pametnih telefonih, predvsem na pametnih urah je lepo vidna moč ekosistema Samsung naprav. Z integracijo SmartThings lahko Galaxy Watch5 samodejno nastavi povezane luči, enote klimatske naprave in televizorje na vnaprej določene nastavitve, ki poskrbijo za idealno okolje za spanje. Uporabniki lahko spijo varno in trdno, saj vedo, da izboljšano zaznavanje padcev zagotavlja obveščanje stika v sili, če se vi ali vaša ljubljena oseba spotaknete doma ali padete s postelje.

Ni vam treba skrbeti, da bo vaši uri zmanjkalo energije ali da se bo poškodovala in opraskala; Galaxy Watch5 ima 13 % zmogljivejšo baterijo in omogoča osem ur sledenja spanja s samo osmimi minutami polnjenja, kar je 30 % hitreje kot Galaxy Watch4. Galaxy Watch5 ščiti dodatna plast vzdržljivosti. Letos je Samsung vključil prvi zaslon pametne ure z zaslonom iz safirnega kristala, ki nudi 60 % tršo zunanjo plast, tako da vaša ura ostane zanesljiva pri vsakodnevni uporabi. Z Googlovim asistentom lahko z glasom prikličete najljubšo skladbo v Spotifyju.

Ekosistem je pomemben

Če imate doma več naprav različnih proizvajalcev, potem vam o pomembnosti ekosistema, ki je nekakšen skupen imenovalec, ne rabimo razlagati. Ekosistem je tisti, ki zagotavlja poenoteno uporabniško izkušnjo prek vseh naprav in njihovo sodelovanje. Če vse naprave govorijo isti jezik, imajo enak ali zelo podoben uporabniški vmesnik, je takoj vse lažje. Takoj veste, kje je kakšna ikona ali ukaz in kaj počne, stvari so intuitivne in tekoče. Da, ekosistem je temelj, ki zagotavlja dobre uporabniške izkušnje. In Samsungov ekosistem je vsekakor eden najboljših. Samo poglejte danes predstavljene štiri novince, kako se razumejo in dopolnjujejo med seboj ter vam olajšajo vse, kar počnete.

Samsung
Samsung
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.