(TEST) Kralj malih križancev: Peugeot 2008 GT 1.2 pure tech 130 EAT8

Jure Urbančič
26.11.2023 04:00

Peugeotov mali križanec 2008 je prenovljen. Avtomobil, ki po svoje uteleša francoskega leva, bo všeč veliko voznicam in voznikom. Tokrat v različici GT in s preizkušenim bencinskim trivaljnikom in samodejnim menjalnikom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprednji del je postal bolj podoben modelu 508, v opremi GT ima tri vertikalne LED-"kremplje".
Jure Urbančič

Neuki bodo malo postrani pogledovali na novo pridobitev pred vašo garažo. Kdo se bo muzal, stari ali novi peugeot 2008? Docela posodobljeni peugeot 2008. Sprednji del je podoben petstoosmici, z značilno masko, nekoliko drugačnimi žarometi in prepoznavnimi LED-trakovi ob strani odbijača. Različica GT kot naš testni 2008 ima bolj nastopaška tri svetilna telesa LED, drugačno masko in je zares videti prestižno. Peugeotov logotip ni več tako zelo nov, kot tudi ne nova pisava 2008 na pokrovu motorja. Podobno vodilo treh svetilnih teles najdemo tudi zadaj, s prijetno in sodobno 3D-grafiko luči. Napis Peugeot se zdi celo nekoliko večji. Stranska linija poudarja dinamičnost peugeota 2008 GT, v dodatno opremo pa so dodali še nova platišča.

Notranjost je rahlo vesoljska, z i-Cockpit zaslonom za voznika v dveh nivojih in 3D-efektom.
Jure Urbančič

Peugeot dosledno sledi logiki sodobnosti in dinamike oblikovanja. Zato tudi notranjost in njenih nekaj novih prijemov pravzaprav ne presenečajo. Tu mislimo predvsem na svetla in velika zaslona, tistega pred voznikom v višini zgornjega roba volanskega obroča. Peugeot, boste zastrigli z ušesi. Prav tako lahko pohvalimo tistega na sredini armaturne plošče, ki je večji in povezan z izjemno izboljšano kamero za vzvratno vožnjo. Različici GT so privoščili še precej zanimive 3D-merilnike, torej v dveh ravninah projicirane informacije na zaslonu pred voznikom. Oba merilnika za hitrost vozila in vrtljaje sta prijetna, dovolj informativna, vsekakor pa bolj oblikovno vrhunska in privlačna. Podobno je z armaturno ploščo, na kateri so nanizali vrsto materialov, uspelo pa jim je zadržati prijazen in sodoben vtis. Izbira materialov na sedežih in plastike na vratih je ustrezna segmentu, ki ga 2008 zavzema. Še najbolj se to opazi v drugi vrsti in na zadnjih vratih. Oblikovanje je za stopnjo privlačnejše od nekaterih konkurentov. Pohvala velja tudi za ambientalno osvetlitev potniške kabine z osmimi niansami, pod manjšim predalom pa so skrili za našo opremo standardni, močnejši brezžični polnilnik za telefon. Sedeži so udobni in opremljeni z dobrim bočnim oprijemom. A brez skrbi, vstop je enostaven. Seveda je v zadnji vrsti pričakovano omejeno prostora, za stalno prevažanje odraslih, predvsem zaradi vstopa in izstopa, bo treba gledati peugeote z višjo prvo številko. Vendar, če pogledamo natančno, kljub navidezni utesnjenosti ob visokem dvigu bočne linije in majhnih zadnjih steklih pri poziciji na zadnji klopi nismo pogrešali prav veliko. Pod pogojem, da spredaj ne sedijo preveliki dolgini.

Prtljažnik s 434 litri prav tako ni majhen. Družinsko popotovanje - brez težav, če so zahteve zmerne. Preizkusili smo celo kombinacijo kovčkov, ki jih za manjšo družinico dovoli eden izmed večjih nizkocenovnih ponudnikov letov: kvečjemu malo dvignete zadnjo polico. Tu moramo omeniti še prijazen dodatek, ki spodnjo polico drži v napol dvignjenem položaju. Tako ta ne pade vedno na roke, ko uporabljate globlji predal. Če zložite zadnjo klop, je nakladalnega prostora še bistveno več in mali 2008 se prelevi v šik prevoznika.

Motor, 1,2-litrski trivaljnik, sicer ni ravno tehnični biser, svojo nalogo pa opravlja dobro.
Jure Urbančič

Pod motornim pokrovom nas je čakal stari bencinski trivaljni znanec z 1,2 litra delovne prostornine in 96 kilovati največje moči. S samodejnim menjalnikom, ki je prijeten spremljevalec, ponuja pri ekonomični vožnji porabo okrog slabih šestih litrov. Pri bolj prostih rokah (beri težji nogi) pa dobrih sedem litrov na sto prevoženih kilometrov. V več režimih vožnje je slišati tri valje, motijo pa ne. 230 Nm navora je povsem dovolj, da bencinski 2008 GT ni podhranjen. Posoda za gorivo pa s 44 litri tudi ni pretirano majhna.

Tudi luči zadaj so dobile novo 3D-grafiko.
Jure Urbančič

Peugeot 2008 GT ponuja predvsem neutrudljivo in udobno vožnjo. Tudi na neravninah vzmetenja ni pretirano slišati. Kot bi pričakovali, manjka nekaj občutka pod kolesi in pri zaviranju. Če se vam zdi, da gre za podobno izbiro besed kot pri drugih Stellantisovih malčkih, se ne boste veliko zmotili. Novejši ko je model, bolj nezahtevno udoben je. Tudi pri višjih hitrostih blaženje ustrezno omejuje premike karoserije. Tu gresta z roko v roki dinamika oblikovanja in dinamika vožnje tega levčka. Pod črto smo pri peugeotu 2008 vedno znova presenečeni, koliko individualnosti premore. Skupaj z uporabnimi lastnostmi je zares precej temeljit avtomobil na vsega 4,3 metra dolžine. Ob dovolj visokem sedenju in dobri preglednosti naprej se včasih vprašamo, koliko več sploh potrebujemo. Če pogledamo na ceste, se z nami strinja precej kupcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta