(TEST) Mini Cooper SE: Minijev dirkalnik na elektriko

Jure Urbančič
22.09.2024 05:00

Mini na elektriko je povsem drugačen avtomobil od minija na fosilna goriva. Uporabili so drugačno platformo in poskusili narediti avto, ki navkljub električnemu pogonu goji enak pogled na svet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mali mestni električni avto z referencami na legendarni mini. Ampak na elektriko
Jure Urbančič

Vsekakor je oblika tisto, kar prodaja minije. Električni mini cooper SE je zagotovo del te tradicije. Okroglasta maska, okrogli žarometi, prepoznavna bočna linija in navidezno trikotni zadnji luči z alegorijo na britansko zastavo. Zunanjost ne daje vtisa majhnosti, zlasti če pogledate izdatno medosno razdaljo. Ker gre za nekoliko drugačno platformo, ima mini cooper SE na vratih kljuke, ki so potopljene vanje, in ne ročajev. Seveda je avtomobil zaradi sodelovanja s kitajskim podjetjem izdelan na Kitajskem. Ne vsi, nekaj jih bo baje po intervenciji vlade njegovega veličanstva prišlo iz Velike Britanije.

Notranjost je odeta v kombinacijo blaga na vratih in sredinski konzoli ter ekološko sprejemljivega usnja na sedežih. Na armaturno ploščo se projicira barvni vzorec, pomenljiva sta še trak iz blaga na armaturni plošči pred sovoznikom in trak, ki tvori spodnjo prečko na volanskem obroču. Kontrastno so vgradili tudi nekaj ne tako prijetne, trde plastike v vrata in del sredinske konzole. Prezračevanje je učinkovito, čeprav ima ozke reže. Zanimiva je dodatna reža pod velikim okroglim zaslonom. Sedeži v testnem avtomobilu so bili električno nastavljivi in precej udobni. V položaja vstop na klop zadaj se pomaknejo električno (sedalni) del in ročno (naslonjalo). Kar pomeni, da je za cel proces treba porabiti nekaj več časa. Vrata so brez okvirjev, zato je občutek pri zapiranju malo drugačen. Z dolžino vrat je nekaj težav samo na najožjih parkirnih mestih. O prtljažnem prostoru le najnujnejše. Prostor je precej omejen, sicer dvonivojski z 210 litri. Polnilne napravice lahko spravite pod osnovni nivo. Zlaganje zadnjega naslonjala je enostavno. Če zadaj ne vozite potnikov, je prostora pravzaprav na pretek. Frunka ni, ker je spredaj pač pogonski sklop.

Prostora je dovolj spredaj za dva, zadaj ga je bolj za silo.
Jure Urbančič

Vstop na zadnjo klop ni težak. Vsaj za še dovolj gibčne odrasle. Tam žal ni ravno ogromno prostora. Najbolj ga primanjkuje za kolena. Zadaj lahko sedita le dva. Vrnimo se k upravljanju. Večino funkcij ponuja velik okrogel zaslon. Je lep, hiter, bleščav, blizu roke in za povrh s prijetno grafiko. Malo se je treba navaditi na vstop v menije preko ikon - sredinska "tipka" ali z neposrednim pritiskom na elemente z aktivnega zaslona. Izberete lahko vnaprej pripravljene teme s simulacijo analognih merilnikov ali kaj modernejšega. Avto vključite s sredinskim stikalom, ki reagira na obračanje kot ključ. S stikalom z napisom Experience prilagajate uporabniško izkušnjo. S tem lahko izberete različne zvočne podpore. O tem, ali gre za igračkanje ali uporaben dodatek, presodite sami. Na srečo so zadržali spodoben komplet stikal na volanu, ki so logično razporejena. Tudi obvolanski ročici sta povsem normalni. Bravo.

Pri miniju cooper SE imate na voljo 49,2 kWh. Testni mini je bil torej močnejša različica izmed obeh električnih, ki ponuja tudi večjo baterijo (mini cooper E le 36,6 kWh). Na hitro ga lahko polnite s 95 kW in dosežete napolnjenost baterije od 10 do 80 odstotkov v 28 minutah. Kar ni slabo, ni pa zelo presenetljivo. Avtonomija je z več kot 300 kilometri dovolj dobra. Če bi ga vozili izključno po mestu, bi bilo mogoče z njim narediti še precej kilometrov več. Poraba energije se je gibala okrog 16 kWh na 100 kilometrov. Ugodno, posebno za 160 kW (218 KM). Vozniški del minija cooper SE je vreden svojega imena. Vzmetenje je čvrsto, kar avto pokaže pri manj briljantnih dosežkih gradnje slovenskih cest. Zlasti kakšna Zaloška cesta v Ljubljani stresa kot za šalo. Seveda ne samo minija. Obenem pri višjih hitrostih opazimo učinkovito blaženje, natančno in hitro vodenje. Gokart? Vožnja z minijem cooper SE je manj surova, ampak vseeno izjemno doživeta. Dolga medosna razdalja in širina avtomobila zagotovita dobro lego na cesti. Prenos moči na sprednji pnevmatiki in elektronski nadzor vedno najdeta dovolj oprijema. Le včasih zadržano zaškripata pnevmatiki. Občutek na stopalki za zavoro je harmoničen, ko avto izbira med rekuperacijo in klasičnim zaviranjem.

Mini je ob upoštevanju velikosti, cene in cene dodatne opreme zelo samozavesten. Celoten paket je prijeten, da ne rečemo posrečen. Elektronski dodatki za varnost so na najvišjem nivoju. Posebno zanimiva je možnost samodejne vožnje nazaj po isti poti, kot ste vozili naprej. Vsekakor je mini cooper SE tudi z električnim pogonom pravi manjši avto s karakterjem. Od tod finančna samozavest. Podobnih legend res ni prav veliko, a čas bo pokazal, kako bodo reagirali kupci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta