(TEST) Mini countryman cooper: Osnove, Watson!

08.03.2023 06:00

Countryman, največji mini in križanec po duši, je čisto spodoben konkurent po velikosti njemu podobnim, s premium pridihom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
To je mini, s katerim si z najmanj skrbi upamo zaviti z asfaltiranih cest.
Artur Švarc

Countryman bo kmalu dobil novo modelno generacijo, vedno pa je to mini, s katerim si z najmanj skrbi upamo zaviti z asfaltiranih cest. Zanimivo je tudi, da je pravzaprav nenavadno voziti osnovno različico, potem ko smo že kdaj pred tem drveli "180" po skoraj pozabljenih makadamskih cestah z različico John Cooper Works.

Osnovni cooper ima 1,5-litrski turbotrivaljnik s 100 kW (136 KM) in 220 Nm navora, za prenos na sprednja kolesa pa skrbi dvosklopčna osemstopenjska avtomatika. Ni raketa, je pa čisto spodobno dinamičen za prehitevanja in malo hitreje odpeljane zavoje, kar mu omogoča (pre)trdo nastavljeno vzmetenje na 18-palčnih kolesih, ki kako jamo ali neravnino odločno prenese čez sedeže na potnike. S pospeškom 9,7 sekunde do stotice je povprečnež, a to tako ali tako ni njegovo poslanstvo.

Notranjost je digitalizirana, a še vedno dovolj retro, da spominja na davne prednike.
Artur Švarc

Za voznikov nasmeh poskrbi tudi natančen volan, ki pomeni igračkanje v vožnji, ko si voznik tega zaželi, kot rečeno, pa je treba upoštevati, da se dinamika pri osnovnem cooperju šele začne. Nakazuje svojo športno dušo in hkrati pove, da nima neomejene moči.

Countryman kot večji med svojimi v dolžino meri 4,3 metra in ima 450-litrski prtljažnik (povečljiv do 1390 litrov), v praksi pa se obnese precej bolj uporabno kot njegov dobesedno mini sorodnik s tremi vrati z dolžino štirih metrov. V countrymanu dejansko lahko sedijo večji odrasli tudi na zadnjih sedežih. Po zadnji prenovi so precej spremenjeni sprednji žarometi z LED-podpisom v obliki okvirja, še lepši detajl so zadnje luči, oblikovane v podobi britanske zastave.

Countryman je s 4,3 metra dovolj prostoren za štiri odrasle.
Artur Švarc

Notranjost je taka kot pri drugih minijih – za volanom je digitalni zaslon ovalne oblike, s polsijočim premazom, kar včasih pomeni malo slabšo vidljivost. Spet, na sredini je velikanski okrogel element z osrednjim zaslonom infotainmenta, z upravljalnikom radia v istem krogu. Nadstropje nižje so klasična (hvala!) stikala klimatske naprave in čisto proti dnu sredinskega dela armaturke tudi slavna "pilotska" stikala z rdečim gumbom za zagon na sredi. Ni najbolj priročen, je pa v stilu in "jazzy", kot bi rekel Austin Powers.

Sedeži so prijetno udobni, a hkrati športni in zagotavljajo dober oprijem hrbta, med sprednjima dvema pa je pravzaprav zelo klasično oblikovan del s prestavno ročico in upravljanjem infotainmenta.

Prtljažnik meri 450 litrov in ga je mogoče povečati do 1390 litrov.

Zgodba o countrymanu je zgodba o miniju, ki je hotel biti večji in je zrasel. Po njem bodo segli tisti, ki so zaljubljeni v to znamko, njeno preteklost in obožujejo smisel za detajle, oblikovne in tehnične. Je pa vsaka lepa stvar tudi predmet cenovnega kompromisa – osnovna cena countrymana z 1,5-litrskim motorjem je 33.750 evrov, v testnem primerku pa je bila cela serija oblikovnih dodatkov in pomagal, ki so končno ceno dvignili na 42.867 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta