(TEST) Mini countryman cooper S E: hibridni križanec s štirikolesnim pogonom, ki želi biti tudi nežno terensko uporaben

Vinko Kernc
28.03.2021 05:00
Takšen hibridni countryman ima hibridni pogon tipa TTR (through the road), kar pomeni, da je štirikolesno gnan. Test.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

S takšno tehnično rešitvijo ni prvi, je pa eden redkih: bencinski motor spredaj poganja prednji kolesi, elektromotor zadaj pa zadnji. A pogon seveda ni stalen štirikolesni - lahko je tudi le prednji ali le zadnji. Vse je odvisno od okoliščin, ki jih zaznavajo tipala, delno pa tudi od voznika. Ta lahko namreč z gumbom izbira med tremi načini z nekako nerazumljivimi poimenovanji, preprosto povedano je pa takole: ali si zaželi čim več vožnje z elektriko ali čim več vožnje z bencinom (ta izbira je namenjena predvsem varčevanju z baterijo) ali pa prepusti odločitve elektroniki.

Kokpit: videz, izdelava, počutje, ergonomija in prikupnost so na visoki ravni - le tablica za merilnike je podpovprečna. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Zadnjo besedo ima seveda pogonska baterija oziroma njena napolnjenost: ko kapaciteta pade pod določeno vrednost, je pogon samo še prednji. A ker gre za priključni hibrid (baterija je nekoliko večja kot pri običajnem hibridu), je načelno in v teoriji električnega dosega do 42 kilometrov (WLTP), v praksi pa seveda nekaj manj. Pri temperaturah okoli ničle pade kapaciteta baterije po slabih šestih kilometrih mestne vožnje za 20 odstotkov. Na malih mestnih polnilnicah (22 kW) se do 80 odstotkov napolni v dveh urah, do 100 odstotkov pa v treh. Ni malo.

Vinko Kernc

Pri zmerni vožnji je skupnega dosega za okoli 350 kilometrov, in kdor lahko baterijo polni doma, bo morda dnevne vožnje res lahko opravil le z elektriko in tako varčeval pri strošku vožnje. Varčevanje lastnika (oziroma zmanjšanje izpusta CO2) je tako eden od dveh smislov, drugi je štirikolesni pogon. Ker je countryman križanec, pride to še bolj do izraza, denimo po zasneženih cestah pa tudi po makadamu ali blatnem kolovozu.

Vinko Kernc

O countrymanu smo tule že precej pisali, a vseeno ponovimo: znotraj je prikupno, igrivo drugačen, volanski servo je športno tog, volan pa zelo neposreden, tudi tu navduši zadnja klop (tridelno naslonjalo, vsak del nastavljiv po naklonu), v prtljažniku sta lučki preprosto odlično nameščeni, in čeprav je cooper, nima merilnika vrtljajev. A časi so zelo drugačni kot pred 60 leti, smisel je danes povsem drugje. Če je dvojen, še toliko bolje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta