Van der Bellen še v drugo v Hofburg

Boris Jaušovec
10.10.2022 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavje Alexandra Van der Bellna med podporniki na Dunaju
Lisa Leutner

Predsednik republike Borut Pahor je danes čestital predsedniku Avstrije Alexandru Van der Bellnu za ponovno izvolitev ter mu zaželel še veliko uspeha pri nadaljnjem izpolnjevanju odgovornih nalog, so sporočili iz predsednikovega urada.

V izjavi je Pahor zapisal, da je čas, ki ga živimo, prinesel dramatične spremembe v mednarodnih odnosih - in žal tudi povratek najbolj trde in neusmiljene moči kot orodja za reševanje sporov med državami. Izrazil je prepričanje, da bo delovanje predsednika Van der Bellna še naprej dokazovalo, da državniška modrost, premišljenost, srčnost in tenkočutnost, ki ga odlikuje, niso vrline včerajšnjega dne. Pri tem verjame, da bo avstrijski predsednik na mednarodnem prizorišču še naprej zagovarjal trajne rešitve v korist miru in sožitja, kar je izjemno pomembno tudi za območje Zahodnega Balkana. "Prav tako verjamem, da ima slovenska narodna skupnost na avstrijskem Koroškem in Štajerskem v vaši osebi iskrenega prijatelja in zagovornika polne uveljavitve njenih pravic," je še sporočil Pahor.

Da je Van der Bellen v nedeljo v prvem krogu predsedniških volitev med rekodnimi sedmimi kandidati osvojil nov mandat, potrjujejo današnji, sicer še delni uradni izidi. Volilna komisija mora namreč še do konca prešteti več kot 800 tisoč glasovnic, ki so prispele po pošti. Po poročanju avstrijske javne televizije ORF pa to naj ne bi več pomembno spreminjalo rezultatov volitev. Van der Bellen je po pozno popoldanskih podatkih po več kot 95 odstotkih preštetih glasov dobil kot neodvisni kandidat 56,4 odstotka podpore, svobodnjak Walter Rosenkranz 17,9 odstotka, vodja satirične Stranke piva, rocker in levi populist Dominik Wlazny 8,3 odstotka, odvetnik Tassilo Wallentin 8,1, bivši svobodnjak Gerlad Grosz 5,6 odstotka, šef proticepilne stranke MFG Michael Brunner 2,1 odstotka in podjetnik Heinrich Staudinger 1,6 odstotka glasov. Volilna udeležba med 6,4 milijona volilnimi upravičenci, starimi vsaj 16 let, naj bi bila 63,5-odstotna.

Van der Bellen bo predvidoma 26. januarja prihodnje leto uradno prisegel za drugi mandat in bo tedaj že dober teden dni star 79 let. Tako bo postal za leto dni starejši od do zdaj najstarejšega avstrijskega predsednika Theodorja Körnerja.

V palači Niederoesterreich na Dunaju smo v volilni noči za izjavo poprosili enega od poraženih predsedniških kandidatov Geralda Grosza, ki prihaja iz Gradca. Njegova izjava dobro ilustrira razočaranje avstrijske desnice, ki Van der Bellna ni mogla ogroziti, čeprav so njeni kandidati skupaj vendarle zbrali več kot tretjino glasov avstrijskih volivcev: "Najbolj sem razočaran, da drugega kroga predsedniških volitev ne bo. S svojim rezultatom sem pa zelo zadovoljen. S 5,6 odstotka glasov bi bil za več kot dve odstotni točki prestopil parlamentarni prag, če bi seveda šlo za parlamentarne volitve. Vsekakor se mi ni uspelo približati rezultatu, s katerim bi Van der Bellna prisilili v drugi krog. To ni uspelo nobenemu od izzivalcev. Imajo pa volitve grenak priokus. Van der Bellen znova prihaja v Hofburg z daleč najslabšim volilnim rezultatom dosedanjega predsednika. Vsi drugi so namreč za drugi mandat v sedemdesetih letih druge republike zmeraj zbrali več kot 60 odstotkov glasov podpore."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta