Več glasbe brez meja

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
08.09.2017 14:40

V Gustafu bo drevi in jutri zvečer nastopilo enajst punkovskih in obpunkovskih skupin. Festival No Border Jam bo letos, razmeram primerno, spet zelo glasen, napoveduje Peter Dobaj, koordinator festivala

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Gustafu in pred njim bodo nocoj in jutri podirali meje v glavah. 
Rene Gomolj

Več glasbe, manj meja je geslo festivala, ki bo nocoj in jutri zvečer vrvel v Mariboru. No Border Jam (NBJ), ki obstaja četrt stoletja, bo glasen, kot je bil večino časa. "Zmerom je bil malo drugačen od prejšnjega leta. Včasih je pravoverni anarhist, včasih skapunker, včasih se združi z vegetarijanskim piknikom v akustični preobleki, letos bo drugo leto zapored spet v Pekarni, tam, kjer je, kot menijo mnogi, njegovo pravo mesto," pravi Peter Dobaj, koordinator in tehnični producent festivala. Letošnjega so skupaj zasnovali Subkulturni azil Maribor, Umetniški klub 101 Records in Gustaf. "Sporočilo No Border Jama je vedno bilo rušenje mej. Bomo pa morali v prihodnje to malo manj metaforično delati."

Tudi Hrvatje in Švicarji

Letos bodo nastopili bodo Track The Liars Down iz Švice, Bakterije iz Hrvaške ter domači Vezela, Menendes Brothers, White Stain, Underpodngrabn, Pigs Parlament, Smrt, Tomato Punx, Živi zid in Britof. Ob nastopih glasbenih skupin bodo tudi festival rock'n'roll filma, delavnica priponk, punk sejem, skate session in še kaj. "Festival se od drugih razlikuje po prosti obliki organizacije. Vsi nastopajoči so enakovredni in deležni enake podpore ter promocije. Ni vipa in podobnih hecev. Poudarek je na brezplačnih dejavnostih in prostovoljstvu, na prostovoljnih prispevkih, obiskovalec koncerta prispeva neposredno za nastopajoče," principe funkcioniranja opiše Aleksander Smode, producent festivala. Za letošnje nastopajoče brezrezervno reče, da so pravi udarni umetniki. Pravi umetniki seveda živijo čas, v katerem so. "Internet je čudovito stvarstvo za underground glasbenike. Preplavljeni smo s takšnimi in drugačnimi umetniki, zaradi tega je tudi težnja po kakovosti in profesionalnosti glasbenikov večja. To je za producente in poslušalce odlično, artisti pa morajo zavihati rokave, kar je tudi dobro," opiše razmere, v katerih zdaj delajo glasbeniki.

Boljši časi šele prihajajo

V družbi bi se počasi že morali odločiti, kaj želimo, Smode opiše razmere, v katerih živimo. "Težnja po decentralizaciji, prijateljskih odnosih, družinskosti in sonaravnem stilu življenja je vsaj v naših krogih relativno visoka. Po mojem mnenju ta boljši časi šele prihajajo," je optimističen.
Festival rock'n'roll filma v okviru NBJ bo predstavil izdelke Buldožer - Pljuni istini u oči, dokumentarec Varje Močnik, posnetek televizijskega nastopa skupine CZD in film Koprivnica pleše pogo, zgodbo o underground sceni v enem najbolj kultnih hrvaških središč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta