Večerov izlet: Odpotujte z nami v dih jemajočo Kapadokijo

Večer Večer
06.01.2023 09:25

V sodelovanju s turistično agencijo Sonček obujamo tradicijo Večerovih izletov s posebnimi ugodnostmi za naše bralce. Prva pot nas vodi v pravljično deželo dimnikov, Kapadokijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stožci iz lehnjaka v Dolini ljubezni 
Shutterstock

Pozdravljeni, popotniki! Že dolgo se nismo družili. Pa tako prijetno je bilo zmeraj na Večerovih izletih, kaj vse smo videli in doživeli. Pogrešali smo vas. Ste tudi vi pogrešali nas? Odločili smo se, da je tega konec. Znova se bomo družili z vami na potepanjih blizu in daleč, izmenjevali izkušnje in zbirali nove spomine. Spremljala nas bo turistična agencija Sonček, s katero je lepo vreme vedno zagotovljeno. Posebna ugodnost za Večerove bralce pa so številne vključene vstopnine, večerje in kosila.

To pomlad vas vabimo v turško Kapadokijo, ki jo imenujejo tudi pravljična dežela dimnikov, saj je znana po stolpičastih kamnitih tvorbah, ki jih je v dolgih tisočletjih ustvarila narava. Tla Kapadokije so večinoma zgrajena iz vulkanske kamnine, ki jo je preoblikovala erozija. Zato se na območju Kapadokije razteza največji kompleks podzemnih jam in votlin na svetu. Prebivalci pa so v preteklosti v sklade mehkih ognjeniških kamnin vklesali hiše, cerkve in samostane. Za turiste je Kapadokija zato zanimiva tako zaradi presunljive narave kot tudi zaradi svoje bogate zgodovine in kulturne dediščine. Ogledati si je mogoče številne gradove, muzeje in sakralne objekte, se sprehoditi po podzemnih rovih in občudovati mojstrstvo nekdanjih prebivalcev.

Pridružite se nam na osemdnevnem potepanju in raziskovanju, druženju in uživanju. Saj veste, kako pravijo: "Življenje je knjiga in tisti, ki ne potuje, je prebral samo eno stran."

REZERVIRAJTE TUKAJ
Staro mestno jedro Antalye 
Shutterstock

Program potovanja

1. dan, 6. 3.: polet proti Antalyi

Zbor potnikov na letališču Ljubljana in let proti Antalyi. Pri izhodu z letališča vas pozdravi vaš spremljevalec tekom potovanja. Sledita prevoz do hotela in nastanitev. Nočitev na območju Antalye.

2. dan, 7. 3.: Antalya–Konya–Kapadokija

Zajtrk. Vožnja do Konye, ki je bila v zgodnjem srednjem veku prestolnica Turkov Seldžukov in njihovih sultanov ter je danes romarski kraj za številne Turke. Ogledamo si znameniti samostan Mevlana, od koder izhaja red vrtečih se dervišev. Danes je samostan muzej muslimanske in zakladnica turške umetnosti. Nato nadaljujemo pot proti Kapadokiji. Namestitev v hotelu na območju Kapadokije.

3. dan, 8. 3.: mesečeva pokrajina Kapadokija

V jutranjih urah, po zajtrku, vožnja po nadrealistični in pravljični deželi Kapadokiji s postanki za fotografiranje. S svojimi oblikami, podzemnimi cerkvami in bivališči pokrajina spominja na površje Lune. Stvaritelj teh izjemnih pogledov je vulkan, ki je ob ponavljajočih se izbruhih v okolico izstrelil ogromne količine lehnjaka. Zaradi vremenskih vplivov so se nekatere plasti lehnjaka sprijele, druge pa so bile izprane. Prvi pribežniki so se na tem območju naselili v 7. st. Kasneje so jim sledili menihi, ki so tu izdolbli cerkve, kapele in samostane. Popoldan možna udeležba na predvidenem fakultativnem izletu (za plačilo). Povratek v hotel in nočitev.

Baloni nad narodnim parkom Göreme 
Shutterstock

4. dan, 9. 3.: Göreme

Zajtrk. V mestu Göreme si ogledamo podzemno jamsko cerkev, ki je pod zaščito organizacije Unesco in velja za kulturni spomenik. Tukaj se je narava predala fantaziji; pokrajino sestavljajo kamnite stene, piramidni kamni in keglji iz lehnjaka, ki so preluknjani kot mravljišče. Sledi vožnja do Uchisarja skozi čudežne doline, ki vam s svojimi nadnaravnimi oblikami vzamejo sapo. V Uchisarju je predviden kratek postanek za zunanji ogled te dih jemajoče pokrajine. Nato obiščemo tkalnico preprog in spoznamo postopek izdelave preproge, vse od pridobivanja naravnih materialov – svile, bombaža in volne – do končnega izdelka. Za zaključek dneva se sprehodimo še po čudovitem mestu Avanos, znanem predvsem po lončarski umetnosti. Povratek v hotel in nočitev.

5. dan, 10. 3.: Kapadokija–Antalya

Po zajtrku zapustimo Kapadokijo ter se zapeljemo do postajališča za karavane Sultanhani iz časa Seldžukov. Nato nadaljujemo pot skozi čudovito gorovje Taurus proti območju Antalye, kjer preživimo zadnje tri dni. Namestitev v hotelu in nočitev.

6. dan, 11. 3.: Antalya–slap Karpuzkaldiran

Zajtrk. Ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere z bogato vegetacijo in prekrasno kuliso gorovja Taurus v ozadju. Med drugim lahko občudujemo mestne znamenitosti: minaret Yivli Minare in stolp z uro na Kalekapisi, stari mestni trdnjavi ter romantični stari del mesta s pristaniščem. Tukaj so tudi imenitne možnosti ugodnega nakupa nakita in usnjenih izdelkov. Med drugim obiščemo tudi zlatarno in doživimo umetnost izdelave nakita ter uživamo v čudoviti modni reviji z usnjenimi oblačili. Za zaključek dneva si privoščimo še ogled znamenitega slapa Karpuzkaldiran. Povratek v hotel in nočitev.

7. dan, 12. 3.: prosto ali udeležba na fakultativnem izletu

Zajtrk. Današnji dan si lahko organizirate po svoje ali se udeležite našega fakultativnega izleta (za plačilo). Po izletu sledita povratek v hotel in nočitev.

8. dan, 13. 3.: povratek domov

Zajtrk. V skladu s časom odhoda vas avtobus zapelje do letališča, od koder poletite proti Ljubljani.

Mošeja in muzej Mevlana v Konyi 
Shutterstock

CENA: 558 €

PROMOCIJSKA CENA (do 31. 1.): 458 €

REZERVIRAJTE TUKAJ

CENA VKLJUČUJE:

• letalski prevoz Ljubljana-Antalya-Ljubljana s pristojbinami, čarterski prevoznik (če bo prijavljenih manj kot 135 oseb na termin, bo odhod z letališča Zagreb z organiziranim brezplačnim transferjem iz Ljubljane do letališča Zagreb in nazaj).

• 7 x nočitev z zajtrkom v hotelih ali hotelskih resortih s 4* v dvoposteljni sobi

• paket kultura in večerje v vrednosti 129 €, paket vključuje: 7 x večerjo (samopostrežna oz. strežena), oglede: Mevlana, Göreme, Uchisar, Sultanhani)

• 3 x kosilo (v vrednosti 30 €, ekskluzivno za Večer)

• ogledi po programu

• prevozi po programu s klimatiziranim turističnim avtobusom

• slovenski spremljevalec in lokalni vodnik vam zaželita dobrodošlico v Antalyi

• organizacijo potovanja in zavarovanje rizika insolventnosti

OBVEZNA DOPLAČILA: doplačilo za uporabo enoposteljne sobe (če oseba potuje sama) 110 €

CENA NE VKLJUČUJE:

• fakultativnih izletov in storitev

• dodatnih stroškov in storitev, ki niso predvideni v programu

• stroškov osebne porabe

• pijače ob obrokih

• zdravstvenega zavarovanja

• testov in potrdil testiranj, v kolikor so pogoj za vstop v Turčijo in za povratek (PCR, hitri test, cepljenje ipd.)

• napitnin za lokalne vodnike in šoferje

Starodavno mesto Uchisar
Shutterstock

Možna doplačila vodniku na poti:

Ortahisar ali dolina ljubezni ter podzemno mesto cca 45 € na osebo – odvisno od lokacije namestitve (min. 10 oseb), sema (ples dervišev) cca 20 € na osebo (min. 10 oseb), Kapadokijski večer z neomejeno konzumacijo lokalne alkoholne in brezalkoholne pijače cca 45 € na osebo (min. 10 oseb), vožnja z balonom - starostna omejitev! (cena in izvedba odvisni od prostih kapacitet in vremenskih razmer), jeep safari cca 55 € na osebo (min. 10 oseb), Alanya s kosilom cca 45 € na osebo (min. 10 oseb)

Cene in dodatne storitve so informativne. Organizacija dodatnih izletov in storitev, cena, vsebina in izvedba so izključno v pristojnosti partnerske agencije v Turčiji.

POMEMBNO OPOZORILO: za vstop v Turčijo mora biti potni list veljaven vsaj še šest mesecev od vstopa v Turčijo.

Fakultativne izlete rezervirate in plačate direktno pri vodniku v Turčiji.

ČAS POTOVANJA: 8 dni/7 noči

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 35 na avtobusu in 140 na letalu

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta