(VIDEO) Na Škotskem najhuje po letu 1991, zasnežena tudi Španija

Asja Lednik
02.03.2018 09:51

Evropa je te dni skorajda obstala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mraz je zajel Evropo.
Reuters

Z ekstremno nizkimi temperaturami, vetrom in snežnimi meteži se te dni ne sooča le Slovenija, temveč celotna Evropa. Snežni oklep, ki je zajel staro celino, je terjal že več deset smrtnih žrtev, zaprte so številne šole, ustavljen je cestni, železniški in letalski promet. Mnogi so ostali brez elektrike. Po napovedih meteorologov naj bi hud mraz pri nas počasi začel popuščati, kar pa ne velja za številne evropske države.
Najhuje je trenutno v Združenem kraljestvu in na Irskem. Tam je bil v sredo izdan alarm najvišje stopnje, ki predstavlja tudi ogroženost življenj. Številni so noč preživeli v zastojih na cestah, železniški in letalski promet stojita.
{twitter}https://twitter.com/PrecisionHomes_/status/969456515907284992{/twitter}

Na Škotskem najhujše vremenske razmere po letu 1991

Po poročanju portala Daily News so Škotsko tokrat prizadele najhujše vremenske razmere po letu 1991. Dežela z oceanskim podnebjem, kjer se povprečne temperature celo leto gibljejo med 5 in 15 stopinjami Celzija ter s konstantnim, a ne prehudim deževjem, se tokrat sooča z 90 centimetrsko snežno odejo. Temperature so se v najbolj vetrovni državi v Evropi spustile do -10 stopinj Celzija. V noči s srede na četrtek je na avtocesti M80 med Glasgowom in Edinburgom tam ostalo ujetih mnogo avtomobilov.
{twitter}https://twitter.com/bbcworldservice/status/968831595347169280{/twitter}
Škotski zdravnik je za Reuters povedal, da je bolnišnico, kjer dela, zajel snežni metež, zato je zdravniška ekipa ostala ujeta v stavbi. Oblasti ljudem svetujejo, naj ostanejo doma, v kolikor nimajo nujnih opravkov, saj je zapuščanje domov lahko nevarno. 
Nič manj težav nimajo v Londonu, kjer je bil povsem ohromljen tudi promet na najbolj obiskani železniški postaji Waterloo.
{twitter}https://twitter.com/anadoluagency/status/969315942089011200{/twitter}
Številni prevozi so bili odpovedani ali imeli veliko zamudo in to prav v času prometne konice. Vlak, namenjen s postaje Waterloo proti Weymouthu, je zaradi ekstremnih vremenskih razmer obstal. Potniki so tako minulo noč preživeli na vlaku, osebje jim je priskrbelo odeje.

Ženska rodila v avtomobilu

Danes ponoči je zaradi katastrofalnih vremenskih razmer v cestnem zastoju blizu kraja Stockton-on-Tees obstal par, namenjen v porodnišnico. Ženska je imela močne popadke. Ker nista uspela pravočasno priti do porodnišnice, je moški svoji ženi pomagal roditi kar iz sovoznikovega sedeža. Mala Sienna se je rodila tik pred prihodom reševalcev in je po poročanju Sky Newsa v dobrem stanju. To je za par tretji otrok.
{twitter}https://twitter.com/weatherchannel/status/968159113019625473{/twitter}
V Franciji je debela snežna odeja pobelila velik del države in povzročila nemalo preglavic. Zaprta so številna letališča, na avtocesti v regiji Herault na jugu Francije, kjer je sneg izjemno redek pojav, naj bi obstalo kar dva tisoč avtomobilov. 
S snegom in mrazom se spopadajo tudi v Parizu, kjer prebivalce opozarjajo, naj avtomobile puščajo doma, po opravkih pa naj se odpravijo le v nujnih primerih. Sneg je pobelil tudi številna obmorska mesta ob Atlantskem oceanu.
{twitter}https://twitter.com/VencoreWeather/status/968138593431638017{/twitter}

Zima ni prizanesla niti Špancem

Prava zima je zajela tudi Španijo. V severovzhodnem delu Katalonije je zaprtih 272 šol, katalonske oblasti so zaprle številne ceste. Odpovedani so številni leti, ohromljen naj bi bil tudi železniški promet. Na terenu je tisoč glava ekipa, ki se trudi obvladovati in reševati ekstremne razmere. Na ceste naj bi sedaj nasuli že 198 ton soli.
Debela snežna odeja je v ponedeljek prebudila tudi prebivalce Rima, kjer so sneg videli prvič po letu 2012.
Številne težave imajo tudi v Albaniji, na Kosovu, v Srbiji in na Hrvaškem.
{twitter}https://twitter.com/WHO_Europe/status/969141018137415680{/twitter}

Na Arktiki "vročina"

In medtem ko se večji del Evrope bori s sibirskim mrazom, temperature tam, kjer bi morale biti izjemno nizke, dosegajo rekorde. Znanstveniki opozarjajo, da je na Arktiki letos ena najtoplejših zim v zgodovini. Tam so zabeležili najtoplejši mesec februar po letu 1958, s povprečno temperaturo med 1,7 stopinje Celzija in 4,4 stopinj Celzija. Še posebej zanimivo je, da se sonce tam v tem času sploh ni prikazalo.
Visoke temperature beležijo tudi na Grenlandiji in Islandiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta