(VIDEO) Skrivnostna svetloba: Avstralci so mislili, da opazujejo žareč meteor, a je šlo za nekaj povsem drugega

D.Ži
08.08.2023 09:56

Zaradi velikega zanimanja javnosti je avstralska vesoljska agencija podala posebno izjavo, v kateri je pojasnila nenavaden prizor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Včeraj so na nočnem nebu nad Melbournom opazili svetleče se razbitine, mnogi so na družbenih omrežjih delili fotografije, posnetke in se spraševali, ali gre za meteor. Svetlobni fenomen je potoval čez Mount Buller v Melbournu in gorel skoraj minuto, preden je razpadel na močno žareče ostanke.

"Utrinek nad Melbournom ali je komet?" je zapisal en uporabnik omrežja X. "Ne vem, ali je to meteor, komet ali vesoljska smet," je zapisal drugi. Strokovnjaki so hitro ocenili, da gre za vesoljsko smet, ki je zgorela zaradi trenja, ko je z veliko hitrostjo priletela v atmosfero.

Zaradi velikega zanimanja javnosti je avstralska vesoljska agencija podala izjavo, da so opaženi svetlobni utrinki verjetno ostanki ruske rakete sojuz-2, ki so jo izstrelili s kozmodroma Pleseck severno od Moskve in je ponovno zašla v Zemljino atmosfero. Raketo so uporabili za izstrelitev satelita minuli večer.

"To je res neverjetno," je za radio 3AW povedal profesor Alan Duffy, astronom z univerze Swinburne. "To je največji svetlobni šov, kar sem jih kdaj videl, v smislu ponovnega vstopa materiala iz orbite."

Raketa tehta 105 ton, dolga je 25 metrov in je bila odvržena na "izjemno visoki nadmorski višini", potem ko ji je zmanjkalo goriva, je povedala izredna profesorica Alice Gorman z univerze Flinders. "Številni prebivalci Melbourna so videli, kako je raketa letela čez nebo in razpadla na kose, od katerih je vsak še naprej gorel kot spektakularni ognjemet," je dejala.

Po navedbah vesoljske agencije naj bi ostanki rakete varno vstopili v atmosfero in padli v ocean ob jugovzhodni obali Tasmanije.

Duffy je dejal, da svetloba ne more izvirati iz naravne vesoljske snovi, kot je kamen. "Barve, ki smo jih videli v gorečih delčkih, kažejo na gorečo kovino ali plastiko. Naravni meteorji bi najverjetneje žareli zeleno ali modro zaradi kemičnih elementov, iz katerih so sestavljeni," je dejal profesor Richard de Grijs, astrofizik z univerze Macquarie.

"Meteorji gorijo v ozračju veliko krajši čas in vstopajo v ozračje s hitrostjo več kot 10 kilometrov na sekundo," pa je dejal izredni profesor Michael Brown s fakultete za fiziko in astronomijo Univerze Monash.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta