(VIDEO) Sredi izrednih razmer odprli Pesem Evrovizije 2017

Denis Živčec Denis Živčec
08.05.2017 09:20

O tem, kako so Evrovizijo odprli sredi verjetno najbolj varovanega območja na svetu. Domačinih, ki gledajo čez ograjo. In Omarju Naberju, ki bo nocoj pel za žirijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če ne prej, je prišlekom postalo jasno, kaj se dogaja, ko so v Kijevu uradno odprli Pesem Evrovizije 2017. Z absurdno, več kot 160 metrov dolgo rdečo preprogo, ki so jo razvili pred elegantnim pročeljem Marijinske palače, le nekaj metrov od parlamenta. In izrednimi razmerami. V nedeljo zvečer so domačinom vzeli del mesta. Območje pred palačo, kjer se je zbralo vseh 42 sodelujočih delegacij, je za nekaj ur postalo najbolj varovana cona na svetu. Zaradi otvoritve so že dopoldan zaprli nekaj večjih ulic, tik pred sprejemom so gostitelji tja poslali še nekaj sto oboroženih policistov, vojakov in varnostnikov, ki so postrojeni vzdolž ulic z rokami na hrbtu budno spremljali vsak premik.


Detektor kovin celo v parku

Območje okoli parka, ki vodi do Marijinske palače, so ogradili z varnostnimi ograjami, na edinem vhodu v park sta goste čakala detektor kovin in letališki varnostni pregled. Na vsaki postaji kijevske podzemne železnice od nedelje naprej straži od pet do petnajst policistov. Vstop na otvoritev festivala – ki je v praksi vsako leto le štiri ure dolg mimohod predstavnikov, ki se na preprogi fotografirajo in kramljajo z gledalci – je bil dovoljen le osebam z evrovizijskimi akreditacijami. Samo novinarji, osebje in akreditirani tuji oboževalci. Kar pomeni, da je bilo prostor vzdolž stošestdesetmetrske preproge težko zapolniti.

Med sprehodom po neskončni rdeči preprogi si je Omar Naber kar nekaj časa vzel tudi za klepet s slovenskimi novinarji ...

{embed_youtube}https://youtu.be/oEEtRztHc8Q{/embed_youtube}

Domačinov letos na odprtje niso povabili. Preveč dela bi bojda imeli tisti, ki zagotavljajo varnost. Kijevčanom je namenjena zastražena evrovizijska cona ob Maidanu, glavnem mestnem trgu, kjer pa prav tako morajo skozi detektor kovin. Samo dvorano in tiskovni center gledajo čez visoko ograjo in tamponsko cono, ki loči resnični in evrovizijski svet. Vmes je prispela novica, da so vstopnice za Evrovizijo 2017 pošle. Čeprav Ukrajinci veljajo za velike ljubitelje te prireditve, se jim zdaj, ko poteka na njihovem dvorišču, šov še vedno zdi daleč. Čeprav so cene vstopnic, ki se običajno vrtijo med 80 in 500 evri, letos krepko spustili, se večini domačinov še vedno zdijo astronomske. Tudi v Kijevu, kjer se lahko pohvalijo z najvišjo povprečno plačo v državi – okoli 250 evrov. V mestu, ki gosti največji evropski šov, smo v pripravljalnih dneh slišali vse, razen ene besede – Rusija. Država, ki je letos na izboru ni, saj gostitelji v Ukrajino niso dovolili vstopiti ruski pevki, ki je nekoč pela na spornem Krimu. Niti domačini o Rusiji s tujci ne govorijo radi.

Slavje raznolikosti brez žensk

Z domačini ali brez njih ... Evrovizija je tukaj in jutri bodo v dvorani kijevskega Mednarodnega razstavišča opravili prvi polfinalni rez. Prireditev letos poteka pod sloganom slavja raznolikosti in nekoliko ironično je, da bo to prva Evrovizija, ki jo bodo vodili sami moški. Skozi izbor nas bodo popeljali postavni lokalni zvezdniki Oleksander Skičko, Volodimir Ostapčuk in Timur Mirošničenko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta