Vinko Möderndorfer: Depresija zahteva celega človeka

Sonja Javornik
21.06.2018 18:18
V zadnjem času je najbolj znan kot govorec na Prešernovi proslavi, ko politikom brez dlake na jeziku razgalja bedo naših kulturnikov. Zanimivo je, da poziva po drugačnem vrednotenju kulture v celoti, osebno pa prav nič ne tarna, čeprav iz prve roke vem, da mu ni lahko. Za to resnično gara. Piše knjige, scenarije, režira … Njegov zadnji roman Druga preteklost se prebere na dušek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Mlinar
Začniva kar z novim romanom, se mi zdi, da sicer tega intervjuja ne bi bilo. Imam prav, se res izogibate medijem, če ni posebnega povoda, kot je recimo 800 strani debela knjiga?
Leto in pol ste pisali vsak dan. To zahteva disciplino. Zakaj torej pisatelje povezujemo z boemstvom?
Pisateljevanje je precej osamljen poklic, režiser pa dela z ekipo. A to pomeni, da imate dvojno osebnost?
Ob naslovu Druga preteklost sem pomislila, kaj bi bilo, če bi lahko spreminjali svojo preteklost. Bi vi kaj spremenili?
Ja, vsak bi želel kaj spremeniti ...
Roman je navdahnil dogodek iz vaše mladosti, ko ste srečali gospoda, ki vam je začel pripovedovati nenavadne zgodbe. Se vam ne zdi, da bi morali večkrat prisluhniti starejšim?
Velikokrat se sprašujem, kako to, da se praktično ničesar ne naučimo iz preteklosti? Se sploh lahko spremenimo ali je prav, da se sprijaznimo, da taki pač smo?
Kakšno je vaše mnenje o slavljenju mladosti? Gube je treba izbrisati, mame bi bile rade mlajše od hčera … Kako se vi spopadate s staranjem?
Letos 8. februarja ste že drugič poskrbeli za govor, o katerem se je še dolgo govorilo. Pa vendar - se vam zdi, da vas tudi slišijo?
Se kdaj vprašate, kakšen je sploh smisel ustvarjanja v klimi, kjer je bolj pomembno nakupovanje kot pa teater? Kjer za delo, ki ste ga pisali leto in pol, dobite ... se motim, če ugibam, da je honorar nekje v znesku bruto povprečne slovenske plače?
S sestro Vito Mavrič sta naredila res veliko delo, ko sta odkrila, kaj vse je naredil vajin dedek. Verjetno sta ponosna na njegove dosežke, po drugi strani pa je verjetno boleče, ko sta videla, kakšno krivico so mu delali - med drugim so nevoščljivci celo skrivali njegove zapiske.
Letos praznujete 60. rojstni dan. Bo to kakšno veliko slavje?
Vem, da ste - kot mnogi vaši ustvarjalni kolegi - nagnjeni k depresiji. Mislite, da je to zato, ker vidite preveč krivic?
Je pisanje lahko v pomoč pri depresiji?
Cel intervju je bil objavljen v majski številki revije OBRAZI.
{obrazi}{/obrazi}
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta