Za nekatere ste že pozni: Koliko bi morali odšteti za apartma na višku sezone na Jadranu, če ga rezervirate danes?

M.R.
10.04.2024 10:59

Ob trenutni otoplitvi so številni začeli razmišljati tudi o odhodu na poletni dopust.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Hvaru je treba za luksuzno vilo odšteti 8000 evrov za šest nočitev v avgustu.
Profimedia

Že dolgo ni več tako imenovanega "zimmer frei" turizma, ko turist pride na otok v upanju, da bo nekdo imel prosto namestitev in mu jo ponudil. Vse je mogoče namreč urediti že mesece vnaprej, dobro načrtovanje pa lahko prepreči številne glavobole.

Na hrvaškem spletnem portalu Index so tako preverili, katere proste kapacitete za obdobje od 5. do 11. avgusta so še na voljo na priljubljenih spletnih straneh za rezervacijo turističnih namestitev. 

Hvar

Na portalu Booking je v omenjenem obdobju zasedenih že 71 odstotkov kapacitet. Za tiste, ki so še na voljo, pa je mogoče dobiti še popuste. V Starem Gradu je na voljo več nekoliko cenejših namestitev, a, roko na srce, v nekoliko bolj odmaknjenih ulicah. Namestitve takoj ob morju so večinoma zasedene. 

Pri najcenejših apartmajih je treba za šest nočitev za dve osebi odšteti okoli 350 oziroma malenkost manj kot 60 evrov na noč. Oprema je starinska, objekt pa se ne nahaja v prvi vrsti ob morju, kljub temu pa se glede na običajne cene na hrvaški obali zdi kot dobra kupčija. 

Če pa bi si na Hvaru zaželeli bolj luksuzne namestitve, greste lahko v resort v Jelsi, ki stoji ob plaži, ima tudi fitnes center in bazene. Trenutno bi vas taka izkušnja stala 815 evrov. Za 8000 evrov pa si lahko omislite letovanje v luksuzni vili. 

Zadar

Nekoliko bolj urbane počitnice je mogoče dobiti v Zadru. Za najbolj atraktivne lokacije, ki se nahajajo na polotoku, je treba odšteti od 700 do 1300 evrov. Novinarji Indexa so našli celo apartma za 309 evrov, ki na portalu Airbnb ni dobil najboljših ocen. Za 431 evrov oziroma 71 evrov na noč pa je že na voljo precej bolje ocenjena namestitev.

Na območju Zadra je treba za luksuz odšteti najmanj 1500 evrov.
Profimedia

Izven centra so namestitve v povprečju cenejše. Na Boriku so našli apartmaja za 462 evrov in 494 evrov. Nekaj jih je tudi po cenah od 500 do 600 evrov, luksuz pa je na voljo za precej več denarja (za več kot 1500 evrov). 

Dubrovnik

Po visokih cenah je zagotovo najbolj "neslaven" Dubrovnik. Novinarji Indexa ugotavljajo: "Če gre verjeti stranem za rezervacije, situacija še ni tako strašna." Znotraj mestnega obzidja so našli apartma, cenejši od 700 evrov, torej za 115 evrov na nočitev. Če pa lahko za spanje odštejete 900 evrov, imate možnost izbire, kje znotraj obzidja bi bivali. 

V Dubrovniku je treba za apartma znotraj mestnega obzidja plačati okoli 900 evrov, našli pa so enega tudi za nižji znesek.
Profimedia

Zunaj obzidja, pa še vedno nedaleč od centra, je mogoče najti apartmaje za 600 evrov, hoteli, ki so sicer bolj oddaljeni od centra, pa so dražji. A vseeno bi počitnice v teh hotelih stale manj kot tisoč evrov.     

Crikvenica

Še najbližje Sloveniji je Crikvenica, ki je sicer priljubljeno letovišče. Booking opozarja, da je 87 odstotkov kapacitet že zasedenih. Ni težko ugotoviti, zakaj je lokacija priljubljena. Apartma nekoliko izven centra s pogledom na morje je namreč mogoče najeti že za 360 evrov. Našli so tudi apartma, ki je nekaj sto metrov oddaljen od plaže in središča mesta, za šest nočitev v njem pa bi morali odšteti 442 evrov. 

V Crikvenici je mogoče v avgustu dobiti apartma za šest noči za dobrih 400 evrov. 
Profimedia

Pri Indexu tako ugotavljajo, da je histerija glede hrvaških cen namestitev prenapihnjena in da je mogoče tudi v času glavne sezone dopustovati za sprejemljiv znesek. Pri tem opozarjajo, da skoraj pod vsako namestitvijo na portalih za rezervacije že utripajo rdeča opozorila, da je prosta le še ena namestitev, morda dve. Menijo, da so cene začasne in da bodo tisti, ki bodo načrtovali dopust v zadnjem trenutku, plačali precej več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta