Začeli so testiranje novega, morda revolucionarnega zdravila proti raku

M.R.
24.05.2022 18:28

Če se bo pokazalo, da je zdravilo varno in da se dobro obnaša, lahko govorimo, da imamo novo sredstvo za boj proti rakavim tumorjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Eskperimentalni virus, ki ubija raka, je bil prvič uporabljen na človeškem pacientu, z upanjem, da bo testiranje na koncu pripeljalo do uspešne terapije proti zloglasnim tumorjem.

Kandidat za zdravilo, imenovano CF33-hNIS (lahko tudi Vaxine), se sicer imenuje onkolitični virus, ki je genetično modificiran virus koz, narejen je bil tako, da ubija rakave celice, hkrati pa ščiti zdrave celice.

Modificiran virus koz namreč deluje tako, da se naseli v celice in se razmnožuje. Na koncu okužena celica poči, pri tem pa osvobodi na tisoče delcev, ki delujejo kot antigeni ter stimulirajo imunski sistem, da napada bližnje rakave celice. Predhodne raziskave na živalskih organizmih so pokazale, da je mogoče zdravilo uporabiti za uničevanje rakavih celic, vendar do zdaj še ni bilo testiranj na ljudeh. 

Zdaj pa sta center za nego in raziskave raka City of Hope v Los Angelesu in avstralsko biotehnološko podjetje Imugene najavila prvo klinično testiranje na ljudeh.

"Naše predhodne raziskave so pokazale, da onkolitični virusi lahko stimulirajo imunski sistem, da se odzove na raka in ga ubije ter da stimulira imunski sistem, da postane občutljiv na druge imunoterapije. Verjamemo, da ima CF33-hNIS potencial za izboljšanje možnosti naših pacientov," je povedal vodja študije in onkolog centra City of Hope Daneng Li. 

V prvi fazi raziskav na ljudeh želijo potrditi, da je zdravilo varno. Po pričakovanjih naj bi ga najprej testirali na 100 pacientih, ki so že bili deležni najmanj dveh različic standardnega zdravljenja. 

Če bodo rezultati pozitivni, bodo nato raziskovali, kako se zdravilo obnaša z že obstoječim zdravljenjem s protitelesi, ki jih uporabljajo pri imunoterapiji proti raku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta