Zastrupljeni psi in mačke na Ptuju: za vabo koščki mesa

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.07.2018 20:25

Prebivalci Rabelčje vasi so zaskrbljeni in prestrašeni, saj sami zelo pazijo, kje se njihove domače živali gibajo. Kdo je tam nastavil zastrupljene koščke mesa, se še ne ve, zato previdnost ni odveč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rabelčja vas, kjer so bile zastrupljene domače živali. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Človek kar ne more verjeti, da so med nami ljudje, ki namerno škodujejo živalim, a zadnje dogajanje v naši soseski kaže, da celo domače živali, za katere lastniki vestno skrbijo, niso varne. Poznava sosede, ki so se te dni soočili s povsem nerazumljivim početjem neznancev. Lahko rečeva, da lastniki psov in mačk v tej naši ulici resnično lepo skrbijo zanje, živali skoraj ni videti in le redko jih je slišati, zato o kakem motenju miru v našem naselju ne more biti govora. To so hišni ljubljenčki, ki po večini niti dvorišč svojih hiš ne zapuščajo, morda se kdaj po cesti zapodi kakšna muca ali se oglasi kak večji pes, a da bi to koga tako zelo motilo, da bi jih bil pripravljen zastrupiti, je res skoraj nemogoče razumeti," sta včeraj dopoldne, ko smo se sprehodili po Rabelčji vasi, povedala Zoran in Brigita Jevtović. Njuna družina je službeno sicer povezana z živalmi, a sami doma teh nimajo. Kot poudarjata, je sosedova kužka, ki sta bila zastrupljena in so ju komaj rešili, po soseski mogoče videti, kako se sprehajata le pod budnim očesom njunih lastnikov.

Z živčnim strupom nad hišne ljubljenčke

Zgodilo se je v nedeljo, ko so lastniki dveh majhnih hišnih kužkov opazili, da je z njima nekaj hudo narobe in takoj odhiteli na pomoč v Veterinarsko bolnico na Ptuju, kjer je ubogima živalma pomagal veterinar Emil Senčar. "Lastnica kužkov je s sabo prinesla tudi koščke vabe, šlo je za zastrupljeno meso in po obnašanju kužkov, bruhanju, ki je spremljalo njune bolečine, smo lahko ugotovili, da gre za zastrupitev. Na srečo smo še lahko pomagali in smo živali rešili," je včeraj povedal med ptujskimi ljubitelji domačih živali priljubljeni veterinar in dodal, da gre letos na srečo za bolj osamljen primer zastrupitve. "Včasih je bilo takih primerov več, še posebno na območju ptujskega Ljudskega vrta in v blokovskih soseskah. Skrb vzbujajoče v tem zadnjem primeru zastrupitve je, da gre za urejeno naselje stanovanjskih hiš, kjer za hišne ljubljence lastniki lepo skrbijo in tudi pazijo, da ti niso moteči za okolico. Tam, kjer jih prosto spuščajo, da tekajo po naravi, se kdaj lahko zgodi, da žival poje kakšno vabo, ki niti ni bila namenjena njej, vendar primer iz Rabelčje vasi kaže, da je treba biti pozoren." Kot pojasnjuje Vesna Zmazek, lastnica zastrupljenih kužkov, se je izkazalo, da sta bili psički zastrupljeni z živčnim strupom: "Na srečo smo ju še pravočasno odpeljali k dežurnemu veterinarju, kjer so jima dali ogromno količino protistrupa in nudili nujno medicinsko pomoč. Terapijo bosta prejemali še nekaj dni. Bilo je pa grozno, saj sta živali močno bruhali, kar so spremljali še krvava driska, opotekanje, krčevito trzanje in izjemno otežkočeno dihanje."

Na sprehod le z nagobčnikom

Pa pretekli konec tedna v Rabelčji vasi nista bili zastrupljeni le omenjeni psički, pač pa je znake zastrupitve kazal vsaj še en kuža, ena od sicer hišnih mačk pa je zaradi zastrupitve celo poginila, druga je zastrupitev na srečo preživela. Prebivalci stanovanjske soseske v novem delu Ptuja dodajajo, da ne gre za prvi primer zastrupitve in so zato še toliko bolj zaskrbljeni in zgroženi nad dejanjem za zdaj neznanega storilca. Dogajanje so prijavili policiji, Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, pa sporoča, da so ptujski policisti v nedeljo obravnavali kaznivo dejanje mučenja živali in da obvestila o dogodku še zbirajo. So pa tukajšnji policisti med letoma 2015 in 2017 obravnavali tri kazniva dejanja mučenja živali, a v nobenem primeru ni šlo za zastrupitev.
Kristina Pšajd, predsednica Društva proti mučenju živali Ptuj, pravi, da o zadnji, kot vse kaže namerni zastrupitvi domačih živali v društvu sicer niso bili uradno seznanjeni, so pa za dogodek izvedeli preko medijev: "V preteklih letih je bilo zastrupitev veliko. Najpogostejši vzrok teh pa vabe, nastavljene v naravi, ne le te, pač pa se je pogosto dogajalo, da so ljudje različne strupe nastavljali podganam in mišim, vendar niso preprečili dostopa do njih tudi hišnim ljubljenčkom. Zelo nevarne so tudi različne vabe za polže. Zgodilo se je, da je zavoj teh imel lastnik psa v garaži, na takem mestu, da je njegov pes to pojedel in se zastrupil. Zato je, da preprečimo zastrupitev, zelo pametno psu nadeti, ko gremo na sprehod, nagobčnik. Ta pač že dolgo ne služi le temu, da pes ne bi koga ugriznil. Novejši so izdelani iz prijaznih materialov in oblikovani tako, da pes vabe niti polizati ne more. S takim preventivnim ravnanjem naredimo največ za zdravje naših živali."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta