Električni baterijski avtomobili: Tesla 3 z lovoriko

13.08.2021 05:00
V zahodni Evropi, kjer prodajo vsaj 80 odstotkov električnih baterijskih avtomobilov na stari celini, je bil Teslin najmanjši avtomobil prepričljiv tržni prvak.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tesla 3 nadaljuje letošnji zmagoviti pohod ne le po (zahodno)evropskem trgu, pač pa gre zelo dobro promet na večini trgov.
Tovarna

V načrtih Evropske unije imajo elektrificirani avtomobili pomembno vlogo, pravzaprav bistveno. Znotraj te kategorije pa so v ospredju električni baterijski avtomobili (EBA). Njihov tržni deležje bil v prvega pol leta 7,5-odstoten, kar pomeni, da so šli bolje v promet priključni hibridi (8,4 odstotka), predvsem pa hibridi, katerih tržni delež v tem času je bil kar 19,5-odstoten. Podatki o prodaji EBA v 18 državah zahodne Evrope (plus Grčija) kažejo, da je povsem zgoraj tesla 3, vsi drugi pa ji sledijo z opaznim zaostankom.

Statistika nemške raziskovalnega podjetja Schmidt v tem primeru zajema le zahodno Evropo in povsem zanemarja druge dele stare celine. Ni pretirano neobičajno, kajti nesporno je, da vsaj okoli 80 do 85 odstotkov EBA prodajo na zahodu, vzhodni, osrednji in južni deli Evrope so v tem pogledu precej obstranski. Lestvica deset najbolje prodajanih električnih baterijskih avtomobilov tudi ni izjemno presenetljiva, kajti tesla 3 je tudi v svetovnem pogledu tržni električni prvak. Na drugem in tretjem mestu sta VW ID.3 in renault zoe, njuna skupna prodaja pa ni presegla prodaje tesle 3, kar je vsekakor zanimivo. Verjetno je za Volkswagen razočaranje prodaja ID.3, toda po drugi strani gre po sedanjih podatkih precej bolje v promet ID.4, ki se vozi v razredu športnih terencev – ti pa so tako ali tako v evropskem in siceršnjem trendu.

Podatki kažejo, da sta zahodnim Evropejcem v tem razredu precej po volji dva korejska "električarja", torej Hyundieva kona in Kiin niro. To niti ni posebej presenetljivo, saj je evropski trg za obe tovarni tako rekoč izjemnega pomena. Zanimiv je dosežek električne izvedenke fiata 500, kar morda napoveduje, da ima italijanska tovarna v tem razredu avto s potencialom. Med deseterico se je uvrstil tudi nissan leaf, prvi velikoserijski električni baterijski avtomobil, ki pa mu morda tržni zagon že nekoliko pohaja. Čeprav ga ni med deseterico, precej pozornosti vzbuja ugoden dosežek kitajskega MG ZS, ki je na voljo tudi pri nas. Letos so na stari celini že prodali več kot 8000 teh vozil, zgolj junija okoli 3400.

MG ZS, kitajski električni avtomobil, ki je naprodaj tudi pri nas, je imel veliko kupcev tudi v zahodnem delu Evrope. Foto: Tovarna
Tovarna

Slovenija torej ni zajeta v tem statističnem pregledu, kar seveda ne čudi. Ponovimo: v prvem polletju je bilo pri nas prodanih 680 EBA. Prepričljivo najuspešnejša je bila tesla 3 (136 vozil), pa čeprav bistveno dražja od prvih dveh zasledovalcev – renaulta zoe (92) in renaulta twinga (80). Je pa pri nas v tem času VW ID.4 že prehitel VW ID.3 (62/57), dobro gre v promet tudi Škodin enyaq, pa hyundai kona, BMW i3 ipd. Še o prej omenjenem kitajskem MG ZS: doslej se je zanj pri nas odločilo osem kupcev, med trideseterico pa zaseda 17. mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta