Onesnaževanje okolja: Več vozil na bencin, višji izpust CO2

Janez Kovačič Janez Kovačič
06.07.2019 03:01

Ker je občutno narasla prodaja bencinsko gnanih vozil, se je povečal izpust ogljikovega dioksida.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prodaja dizelsko gnanih vozil je bila lani bistveno manjša, to pa je povečalo povprečni izpust ogljikovega dioksida.
Epa

Po podatkih evropske okoljske agencije (EEA) se je povprečni izpust ogljikovega dioksida (CO2) iz osebnih avtomobilov v lanskem letu povečal za 1,8 odstotka. To je že drugo zaporedno leto, ko se je izpust tega toplogrednega plina povečal. Lani se je prav tako drugo leto zapored bistveno povečala prodaja bencinsko gnanih osebnih vozil, medtem ko se je prodaja tistih, ki jih poganja dizelski motor, občutno zmanjšala. Prav to naj bi bil po mnenju EEA najpomembnejši razlog povečanja izpustov CO2.
Lani je bilo tako v EU prodanih okoli 8,5 milijona osebnih vozil z bencinskimi motorji, pri čemer je bilo to skoraj za milijon več kot leto prej. Prodaja dizelsko gnanih osebnih vozil je dosegla številko 5,4 milijona, to pa je bilo za skoraj 1,2 milijona manj kot leto prej. Lani so evropski kupci kupili tudi malenkost več kot 302 tisoč baterijskih električnih vozil in različnih hibridov oziroma dva odstotka vseh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta