Porsche taycan cross turismo: Več uporabnosti na račun notranjega prostora in tehnike, ki je kos tudi slabšim cestam

Vinko Kernc
18.03.2021 05:00
Koncept mission E cross turismo iz leta 2018 je, kot obljubljeno, postal resničnost: to je taycan cross turismo, posebnež v več pogledih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Porsche

Leta 2019 predstavljeni taycan je prvi električno gnani avtomobil znamke Porsche, letos poleti pa se mu bo v prodajnih salonih pridružila nova različica. Medtem ko je taycan kupejevska limuzina (nizka streha, položna zadnja šipa, štiri vrata), je novi taycan cross turismo precej drugačen, saj gre za neke vrste kombijevsko karoserijo oziroma (zaradi svojevrstnega videza zadka) shooting brake, kakor takšnemu pravimo.

Oblika shooting brake doživlja preporod – tudi zaradi novega taycana cross turismo. Foto: Porsche
Porsche

Za dober centimeter daljši cross turismo ima daljšo streho in zaradi nje za kar 47 milimetrov več prostora za potnike v drugi vrsti (tam sta lahko dva sedeža ali trije), še več pa je pridobil prtljažnik. Ta pri običajnem taycanu meri 366 litrov, pri taycanu cross turismo pa 500 v osnovni postavitvi, pri podrtih sedežih pa kar 1212 litrov.

Cross turismo želi biti tudi nežni križanec. To je mogoče prepoznati že po zaščitni črni plastiki (blatniki, pragovi), ki je ponekod okrašena z dodatki kovinske barve, poleg tega pa sta pri njem spojlerja zajetnejša (zadnji je podaljšek strehe in je fiksen). Da bi upravičil oznako cross v imenu, je tudi njegovo podvozje nekoliko višje.

V osnovi je cross turismo od običajnega taycana za 20 milimetrov dlje od tal, s paketom off-road design pa za 30 milimetrov. V vsakem primeru sta zračno vzmetenje in elektronsko nadzorovano podvozje (pri čemer gre tako za vzmetenje in blaženje kot za celoten paket voznih asistenčnih sistemov) serijska. Med drugim ima tudi sistem smart lift, ki omogoča samodejni dvig podvozja na mestih, ki jih določi voznik, denimo ob uvozu v garažo, pri grbinah za umirjanje prometa in podobno.

Običajnim programom vozne dinamike se pri cross turismu pridružuje še program gravel, ki na slabši podlagi (pesek, blato, sneg) dvigne karoserijo za 30 milimetrov, hkrati pa se temu ustrezno prilagodi delovanje elektronskih asistenčnih sistemov in odziv stopalke za pospeševanje.

V notranjosti ni sprememb, le da ima lahko cross turismo (ob izbranem paketu off-road) tudi kompas. Tudi pogonski del je enak kot pri običajnem taycanu, le da cross turismo nima možnosti le zadnjega pogona. Tako ima vsaka od osi po en motor, pri čemer so na voljo štiri skupne moči – 280, 360, 460 ali 460 kilovatov; razlika med zadnjima je le v kratkotrajni moči, ki si v enakem zaporedju sledi takole: 350, 420, 500 in 560 kilovatov.

Porsche

Hkrati s predstavitvijo cross turisma so pri Porscheju zanj pripravili poseben (izjemno lahek) prtljažnik za do tri kolesa na zadnjem delu (in v isti sapi tudi dve novi električni kolesi) in poseben strešni kovček, ki je homologiran do hitrosti 200 kilometrov na uro!

Cross turismo je tudi serijsko bolje opremljen, v primerjavi z opremsko in pogonsko primerljivim običajnim taycanom pa je v Nemčiji dražji za okoli 1500 evrov, kar pri njih nanese okoli 188 tisočakov. A kakorkoli že, cross turismo je dovolj neobičajen, da ta hip nima neposrednega tekmeca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta