(PREDSTAVLJAMO) Mercedes-benz EQS in EQB: Elektrifikacijska ofenziva

Začelo se je leta 2019 z EQC, sledil je EQV, za zdaj pa vemo, da prihajajo tudi EQA, EQB, EQS in prihodnje leto EQE. Najbolj sveža ta hip sta EQS in EQB.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mercedes-benz EQS: precej futurističen videz, pričetek prodaje že letos poleti Foto: Daimler
Daimler

EQS

Pri Daimlerju so se pošteno potrudili, da nihče ne more reči, da je EQS zgolj elektrificirani S. Ne le, da ima povsem drugačno masko, žaromete in celoten zadek, gre tudi za bistveno večje konstrukcijske in tradicionalne razlike – prednji pokrov, denimo, je poveznjen vse do koles, trikraka zvezda zdaj leži na prednjem pokrovu, streha pa je tako kupolasto kupejevska, da sta prednji in zadnji trikotnik ločena od (bočnih) vrat.

EQB: navzven športni terenec/križanec, znotraj tudi, kar je dobro, praktični enoprostorec Foto: Daimler
Daimler

Ker gre za EQS, je tu seveda pomemben pogon; v osnovi je v zadku 245-kilovatni elektromotor, ki seveda poganja zadnji kolesi, če pa je motor še spredaj, je skupne moči 385 kilovatov, pogon pa seveda štirikolesni. Pogonski bateriji sta dve (90 in 108 kWh), z zmogljivejšo in z le zadnjim pogonom pa je dosega za častitljivih 770 kilometrov po WLTP.

Mercedes-benz EQS Foto: Daimler
Daimler

Ko gre za EQS, ki je vendarle električna alternativa razredu S, je ravno zato vse v presežnikih: od nadzora navora na pogonskih kolesih, zmogljivosti (načrtujejo tudi 560-kilovatno različico), nadzora rekuperacije, serijskega 4-kolesnega volana, digitalnih žarometov in električnega odpiranja vrat pa do 141 centimetrov širokega (in rahlo ukrivljenega v treh razsežnostih!) zaslona na armaturni plošči, do 350 tipal za natančno krmiljenje vseh sistemov, posebej za EQS razvitih dišav, naprednega projicirnega zaslona (HUD), napredne klimatizacije, 15 zvočnikov sistema Burmester, 8-jedrnega procesorja za vmesnik MBUX in poenostavljenega upravljanja info-zabavnega sistema.

Mercedes-benz EQS Foto: Daimler
Daimler

V presežniku bo seveda tudi cena. Menda bo primerljiva z razredom S, osnovni EQS naj bi stal pod 100 tisoč evri. A imajo pri njih seveda v ponudbi tudi cenejše električno gnane benze, takšen bo denimo tudi EQB.

EQB

Električna ofenziva nemške tovarne se nadaljuje z EQB. Mogoče je reči, da je to električna verzija klasično gnanega GLB, pri čemer bo EQB hvalevredno ponudil precej praktičnosti in uporabnosti, sicer značilne za izumirajoče enoprostorce. V dolžino se EQB, ki je prav te dni doživel premiero na avtomobilskem salonu v Šanghaju (tam ga bodo tudi izdelovali in kmalu začeli prodajati), potegnil do 468 centimetrov. Serijsko bo imel pet sedežev, za doplačilo tudi sedem, pri čemer naj bi bila zadnja dva sedeža primerna za tiste do višine 165 centimetrov in seveda za otroke. Od števila sedežev bo odvisen tudi volumen prtljažnika (največ pa 1710 litrov), pri čemer bo drugo sedežno vrsto mogoče pomikati naprej/nazaj za dobrih 14 centimetrov, vendar bo treba to "uporabnost" doplačati.

Mercedes-benz EQB Foto: Daimler
Daimler

Glede električnega pogona so v Stuttgartu precej skopi in skrivnostni. Možno bo izbirati med dvo- ali štirikolesno gnanimi variantami (4Matic), pri čemer naj bi izvedenka EQB 350 4Matic ponujala 200 kW, porabo med 18,1 in 19,2 kilovatne ure ter doseg po WLTP 419 kilometrov. Na evropskih trgih bo EQB na voljo že letos, izdelovali pa ga bodo v Mercedesovi tovarni v madžarskem Keckemetu.

Mercedes-benz EQB Foto: Daimler
Daimler
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta