(FOTO) Mercedes-benz S: Skupek elegance, tehnike in prestiža, ki predstavlja nova merila redkim tekmecem

Vinko Kernc
08.04.2021 05:00
Če štejemo zgolj modele z imenom razred S, gre tokrat za sedmo generacijo, če pa bi šteli vse modele te velikosti, je to že 16. generacija tako velikega benza. Ta je pri nas naprodaj za od 109.900 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Ko na trge pride novi razred S, je veliko oči uprtih vanj: S postavi merila tekmecem, kot pravijo sami, a navsezadnje tudi drugim benzom, ki šele prihajajo. Še najmanj menda preseneti zunanji videz, kjer za zdaj ostajajo pri svoji filozofiji čim bolj elegantnih potez in čim manj (okrasnih) črt. Novi S ima na bokih le dve, spredaj in zadaj kakšno več. Žarometa sta manjša kot doslej, maska, po novem enaka za vse, je večja, zadaj so zdaj luči deljene, da je lahko pokrov prtljažnika širši. In da zlahka sprejme štiri komplete palic za golf.

Notranjost ponuja dosti več, kot je mogoče zajeti v tem prispevku, denimo tudi za zdravo sedenje certificirane sedeže. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Kljuke, v Evropi potopne (sicer pa lahko tudi klasične), odprejo razkošno notranjost, ki naj bi se nekoliko zgledovala po oblikah v navtični industriji. Dvojni zaslon je, kaže, odživel svoje; novi S ima znova ločen osrednji zaslon, postavljen nekoliko nižje in pokončno. Sem šteje tudi upravljanje infozabavnega sistema; tokrat gre za drugo generacijo MBUX, ki razume ukaz Hey, mercedes na vsakem sedežu, ki se zna povezati in nadzirati pametni dom, ki zna nakupovati in ki ima zato tudi biometrično kodo za uporabniški profil. Obenem je lahko povezan z vsemi ekrani v vozilu, pri čemer zmore poganjati tri profile hkrati (enega spredaj in dva zadaj).

Vinko Kernc

Zaslonov je v vozilu lahko največ pet, pri čemer so merilniki lahko tudi v tehnologiji treh razsežnosti (3D). Prednja sedeža imata lahko vsak do 18 motorčkov, 10 masažnih programov plus vgrajen zvočnik avdio sistema Burmester, da se zvok lahko tudi čuti. Zadaj je na voljo pet vrst sedežev, od klasične klopi do vrhunsko udobnega para sedežev.

Volanski obroči (s prepoznavanjem vožnje brez držanja obroča!) so seveda nove generacije, tipalo v merilnikih pa lahko spremlja obraz (in oči) za samodejno nastavitev projicirnega zaslona (z razširjeno resničnostjo) in za nazor nezbranosti oziroma utrujenosti. Znotraj je kup varnostnih blazin, vključno s čelnima za zadnja potnika, ista potnika pa si lahko (med drugim) nastavita tudi ogrevanje vzglavnikov.

Vinko Kernc

Ko bo ponudba popolna, bo za S na voljo devet motorjev, v začetku pa sta na izbiro dva bencinska (270 in 320 kW, oba imata kot blaga hibrida še elektromotor s 16 kW) in dva dizelska (210 in 243 kW) motorja. Menjalnik je seveda vselej samodejni 9G-tronic, pogon pa vedno, razen pri šibkejšem dizlu, 4-kolesni 4matic. Sredi leta pridejo še bencinski V8 za S 580 (370 + 16 kW), bencinski V 12 za maybach S 680 (450 kW) in priključni hibrid S 580e (270 + 105 kW). Še letos naj bi na trge prišel tudi EQS, ponudba pa bo zaključena prihodnje leto z različicama AMG S 63e (450 + 150 kW) in s priključnim hibridom S 400e (200 + 105 kW).

Vinko Kernc

Pri tehniki je treba omeniti še štirikolesni volan, ki na eni strani izboljša vozne lastnosti pri večjih hitrostih, na drugi pa zmanjša obračalni krog – v nekaterih primerih (odvisno od dolžine karoserije ter od velikosti nameščenih koles) celo do slaba dva metra!

Posebno poglavje so asistenčni sistemi (ki podpirajo že tretjo stopnjo samovoznosti), celoten varnostni paket, (novi) digitalni žarometi, samodejno parkiranje (v garažnih hišah, ki so za to opremljene) in še kaj. Del tega je pri nas na voljo za od 109.900 evrov (S 350 d), veliko več v S 500 4matic long (140.900 €), drugo pa je ali bo kmalu na tradicionalno dolgem seznamu doplačil.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta