(TEST) Mercedes-benz razred E: Malo oblike, velik učinek. Videz dobro skriva njegovo velikost

Vinko Kernc Vinko Kernc
19.04.2021 05:00
Da so pri Daimlerju strokovnjaki tudi za športne in dirkalne avtomobile, je splošno znano, a je vendarle njihovo glavno poslanstvo – še vedno – pri avtomobilih z izdatno mero elegance.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Poglejte, denimo, razred E: elegantna bočna silhueta z izjemno kratkim prednjim previsom, a z nenavadno dolgim zadnjim ima svoj šarm, vse skupaj pa je zapakirano v preproste, a skladne linije ter površine in seveda v prav nič sramežljive logotipe te znamke.

Živahnost barv in oblik, kakovost materialov in izdelave ter udobje na vseh ravneh: notranjost. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Notranjost v paketu avantgarde (razen posebnih izbirčnežev) ne more razočarati: videz, materiali in barve naredijo okolje fotogenično in očesu prijetno, pri barvah (odtenki črne, sive, bele in 'umazano' bele) pa v oči padejo tudi vzorci in tekstura površine na otip. Za sedeže pravijo, da so komfortno-športni, a so vseeno raje prvo kot drugo. Material (imitacija usnja) je prijeten na otip, sedenje pa daje lagoden občutek. Položaj za volanom je tradicionalno odličen, a velja preskusiti višino pri izbranem panoramskem strešnem oknu, ki vzame nekaj centimetrov prostora.

Vinko Kernc

Zgornji del karoserije se spogleduje s kupejevstvom, zato je položna zadnja šipa skozi vzvratno ogledalo precej nizka. Volanski obroč je nekaj posebnega: osrednji del se zdi prikupno 'retro', nekoliko neergonomski gumbi in prečke sodobno, obroč sam pa je znova odličen. Na dvojnem zaslonu pa nič novega: pogledi merilnikov, podajanje informacij, videz in meniji info-zabavnega sistema so že nekaj časa stalnica te znamke.

Vinko Kernc

Še beseda o zadnji klopi: ko gre za videz in počutje, za dva ni dosti drugače kot spredaj (tretjemu bo tudi tu manj udobno), naslonjalo pa je deljivo v razmerju 40:20:40, pri čemer ju je treba sprožiti iz prtljažnega prostora, potem pa potisniti v vodoraven položaj skozi zadnja bočna vrata. Tako se že tako velik prtljažnik še podaljša, žal pa dno ni povsem ravno.

Vinko Kernc

Pogon testnega benza ni namenjen športni vožnji, čeprav je mogoče z njim hitro potovati. Športnost omejuje dokaj slaba odzivnost pogona, ki tudi v nastavitvi sport ni zadostna za športne užitke. Takšen pogon se odlično ujame s filozofijo elegance: hitro, če je treba, a ne divje. Štirikolesni pogon 4matic je v tem primeru dobrodošla pomoč v poslabšanih razmerah pod kolesi, naj bo to le spolzek asfalt ali ne preveč debela odeja snega. Pri vsem skupaj preseneti tudi poraba: brez posebne skrbi za varčnost in nikoli v nastavitvi eco je na testu porabil 7,1 litra goriva na 100 kilometrov, kar pomeni, da bi z nekaj previdnosti s stopalko plina zmogel porabiti tudi manj. A ne glede na to – šarm, ki ga izžareva, od zunanjosti do vožnje, je tudi tokrat nekaj posebnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta