(PREDSTAVLJAMO) Mercedesov razred C 39 let pozneje

Vinko Kernc
10.03.2021 05:00
Nekateri so se zgražali: leta 1982 je prišel na trge prvi benz tega razreda in v zadnjem desetletju je to najbolje prodajan avtomobil te znamke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi razred C: obe karoserijski različici in dve novi barvi od treh Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-benz

Časi so se v 39 letih krepko spremenili, a razred C, kot kaže, kljub klasični karoserijski zasnovi (limuzina) le še pridobiva. Upoštevaje tudi model 190, je za nami pet generacij tako velikih benzov in čas je za šesto.

Armaturna plošča: nova oblika in povsem drugačna postavitev zdaj pokončnega osrednjega zaslona Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-benz

Pri tej znamki se še vedno (in predvsem po zaslugi oblikovalca Roberta Lešnika) držijo načela, da lepa oblika ne sme imeti veliko črt in novi C jih ima res zelo malo. Potniški del je pomaknjen nekoliko nazaj, zato je motorni pokrov daljši, prednji previs je zelo kratek, medosje in zadnji previs pa sta daljša, skupaj s skladnimi potezami pa je zunanjost zdaj bolj dinamična in bolj všečna.

Mercedes-benz

Obe karoserijski različici, limuzina in kombi, sta zdaj enako dolgi (4,75 m), ker sta zrasli za 65 oziroma 49 milimetrov. Hkrati je C za 10 milimetrov širši ter za 9 oziroma 7 milimetrov nižji. S tem so se povečale tudi vse notranje mere, in sicer od 10 do 35 milimetrov, odvisno od karoserijske različice in točke meritve. Prtljažnik limuzine je nespremenjen (455 l), pri kombiju pa je za 30 litrov večji.

Takoj pade v oči, da je armaturna plošča novo poglavje pri tej znamki. Že sama oblika je nova, zaslon merilnikov (10,25 ali 12,3 palca) je zdaj štrleč, zaslon infozabavnega sistema (9,5 ali 11,9 palca) pa je po novem pokončen, ločen od merilnikov in postavljen nekoliko nižje. Merilniki imajo tri podobe in znotraj tega po tri načine (navigacija, asistence, servis), armaturna plošča pa je rahlo (za 6 stopinj) zasukana proti vozniku. Koncept infozabavnega sistema (MBUX) se zgleduje po razredu S (med drugim ponuja možnost povezovanja z domačimi napravami, kot so klimatska naprava, tipala za gibanje …), pri Daimlerju pa so mu namenili še video prikaze z nadgrajeno resničnostjo (poudarjeni premikajoči se objekti in prometni znaki …) na osrednjem zaslonu, barvni projicirni zaslon velikosti 23 krat 8 centimetrov, tipalo za prstni odtis za prijavo v osebni račun MBUX, nadgradnjo programske opreme preko spleta in tako naprej.

Mercedes-benz

Motorji bodo odslej samo štirivaljni s turbopuhalom ter z blagim hibridnim sistemom (ISG), ki pri nižjih motornih vrtljajih pomaga pri pogonu (plus 200 Nm in 15 kW). Dizel (147 ali 195 kW) je nekoliko bolj prenovljen (daljši hod batov, višji tlak sistema za vbrizg …), bencinski (125, 150 ali 190 kW) malo manj (nanoprevleke valjev, novo turbopuhalo), menjalniki so le še samodejni (9G-tronic) in z nekaterimi motorji je na voljo njihov štirikolesni pogon 4matic.

Brez (priključnih) hibridov ne gre več; pri Daimlerju gre za četrto generacijo tega pogona, ki je zdaj v celem bolj kompakten, za začetek pa le v kombinaciji z bencinskimi motorji, ki zmorejo od 147 kilovatov. Elektromotor zmore 440 njutonmetrov in 95 kilovatov, pri njih razvita zelo ploska baterija kapacitete 25,4 kilovatne ure pa se lahko polni tudi na hitri polnilnici (55 kW), kjer se napolni v le pol ure. Dobra novica je tudi, da v prtljažniku zdaj ni več stopnice zaradi baterije, zato je večji kot pri prejšnji generaciji hibridnega C.

Mercedes-benz

Med pomembnejše novosti sodijo še novi premi, štirikolesni volan (ki pride v kombinaciji z bolj neposrednim volanom in tudi zmanjša obračalni krog na le 10,6 metra) ter seveda izpopolnjeni asistenčni sistemi. Razred C tako po 39 letih prihaja na trge kot merilo za tekmece in tudi za tiste, ki bi to radi bili.

Mercedes-benz
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta