(PREDSTAVLJAMO) Volkswagen taigo: Prvi s kupejevskim zadkom

Janez Kovačič Janez Kovačič
19.08.2021 05:00
Volkswagen ima v svoji ponudbi precej različnih športnih terencev/križancev, toda taigu gre lovorika prvega s kupejevsko podobo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Taigo ne bo najmanjši športni terenec/križanec pri Volkswagnu, bo pa vsaj nekoliko drugačen zaradi svoje kupejevske zasnove oziroma oblike.
Tovarna

Zgodba se ponavlja: elektrificirani avtomobili in športni terenci/križanci obvladujejo avtomobilsko Evropo, pa tudi drugje ni skoraj nič drugače. Nemški Volkswagen, ki ima v svoji ponudbi že štiri športne terence - tiguana, T-roca, T-crossa in touarega -, bo konec leta dodal še taiga. Toda od zgoraj naštetih se ne bo razlikoval zgolj dimenzijsko, pač pa tudi zaradi svoje kupejevske zasnove oziroma podobe.

Kupejevski športni terenci/križanci niso vesoljna novost, je pa smer zelo jasna in vse bolj priljubljena, saj klasični športni terenci/križanci pogosto oziroma čez čas dobijo tudi kupejevsko izvedenko. Taigo z dolžino 426 centimetrov med temi avtomobili v ponudbi nemške tovarne ne bo najmanjši (T-cross je krajši za nekako 15 centimetrov), mu pa gre lovorika prvega kupejevskega športnega terenca/križanca v njihovem modelskem portfelju.

Tovarna

Pričakovano je, da je taigo narejen na zdaj že kar znameniti Volkswagnovi platformi MQB A0. Motor je seveda spredaj, pogon prav tako, štirikolesnega pogona ne bo, ker ta pri omenjeni varianti platforme ni možen. Omembe vredno je, da je taigo tudi prvi volkswagen, ki so ga razvili v Braziliji in bo na prodaj na evropskih trgih; v Južni Ameriki in morda še kje se bo imenoval nivus. Taigo za evropske trge bo nastajal v Španiji (Pamplona), kjer že izdelujejo pola in T-crossa. Zanimivo je, da je bil ves razvoj virtualen, zato naj bi bil avto nared deset mesecev prej kot sicer, pa tudi stroški naj bi bili občutno manjši. Čeprav še marsikaj ni znano, se ve, da bo v osnovi taigov prtljažnik ponujal 438 litrov prostornine (T-cross 455 litrov), kar pomeni, da je kupejevski zadek zahteval nekaj prtljažnega prostora.

Tovarna

Za začetek bodo avtu namenili dva bencinska motorja, oba serije TSI. Prvi bo 1,0-litrski trivaljnik v dveh izvedbah moči (70 kW/95 KM in 81 kW/110 KM), drugi 1,5-litrski štirivaljnik s 110 kW/150 KM. V najšibkejši izvedbi bo dodan petstopenjski ročni menjalnik, medtem ko bo pri 1,5-litrskem agregato na voljo bodisi šeststopenjski ročni bodisi znani sedemstopenjski samodejni DSG-menjalnik.

Čeprav dokaj majhen, bo na voljo z novimi matričnimi lučmi LED IQ.light, vsaj s sprednje strani pa bo prepoznaven tudi zaradi osvetljene linije po vsej širini hladilnika oziroma maske. Notranjost je dovolj prepoznavno Volkswagnova: večfunkcijski volan, infotainment s spletnim krmilnikom ter cela vrsta asistenčnih sistemov, ki so bili doslej nekako rezervirani za dražje in večje volkswagne. Serijsko bosta zraven sistem za nadzor prometa Front Assist s funkcijo mestnega zaviranja v sili pa sistem za zadrževanje vozila na voznem pasu (Lane Assist), medtem ko bo opcijsko na voljo sistem Travel Assist IQ.drive, ki bo omogočal delno avtonomno vožnjo do največje hitrosti 210 km/h. O cenah taiga seveda ni še nič znanega.

Tovarna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta