Prodaja avtomobilov v EU: Največ avtomobilov je v prvih letošnjih šestih mesecih prodal koncern Volkswagen

Janez Kovačič Janez Kovačič
06.08.2021 05:00
V letošnjem prvem polletju se je prodaja avtomobilov v EU spodobno povečala, toda primerjava z letom 2019 kaže nekoliko drugačno podobo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsaj v odstotkovnem smislu je letos najbolj zrasla prodaja nemških Smartov, in sicer za več kot 200 odstotkov. Ampak številke tudi kažejo, da se lani v tem času prodali nekaj manj kot šest, letos pa okoli 17 tisoč avtomobilov.
Tovarna

Polletni podatki o prodaji avtomobilov v Evropski uniji vzbujajo nekaj upanja, da bo letošnje leto manj problematično kot lansko. Številke so bile v juniju kot zadnjem mesecu polletja kot tudi v šestih mesecih dokaj ugodne. Toda primerjava z letom 2019 vendarle kaže nekoliko drugačno oziroma bolj realno podobo.

Junija se je prodaja osebnih avtomobilov v 27 državah EU povečala za razmeroma skromnih 10,4 odstotka. To je bilo precej manj kot marca, aprila in maja, pa vendarle bolje kot januarja in februarja. Junij je zanimiv zaradi tega, ker se je posel z avtomobilsko pločevino na velikih evropskih trgih, ki dajejo ton in smer, najbolj povečal v Nemčiji. Tam se je povečal za 24,5 odstotka, medtem ko je bilo v Španiji kupcev za 17,1 odstotka več, v Franciji za 14,7 in v Italiji za 12,6 odstotka več. Junija se je za nove avtomobile v EU odločilo 1,04 milijona kupcev. Sicer pa so ta mesec največji skok zabeležili na Irskem (plus 174,8 odstotka), a precej pove absolutna številka - lani junija so tam prodali malenkost več kot 1000, letos pa 2764 avtomobilov …

V skupini Volkswagen je letos najbolj povečal prodajo španski Seat. Očitno je, da je modelska ponudba prava.
Tovarna

V prvem letošnjem polletju je bilo v EU prodanih 5,4 milijona avtomobilov. To je bilo za 25,2 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju, kar se zdi dobro. Toda primerjava z enakim obdobjem v letu 2019 kaže, da je bila tedaj prodaja za 1,5 milijona večja! V letošnjega pol leta se je prodaja povečala v 26 državah, le v Romuniji so imeli minus (4,9 odstotka manj). Pričakovano je bilo, da so največ avtomobilov prodali v Nemčiji (1,39 milijona, za 14,9 odstotka več), med temi velikimi pa se je obseg prodaje najbolj povečal v Italiji, in sicer je poskočila za 51,4 odstotka na skupaj 884 tisoč avtomobilov. Prodaja v Franciji in Italiji je bila precej podobna (922 tisoč/884 tisoč), med vzhodnoevropskimi trgi pa je bil v ospredju poljski, kjer se je za nove avtomobile odločilo 243 tisoč kupcev oziroma za 35,2 odstotka več kot lani. Pri nas se je - o tem smo že pisali - v tem času prodaja povečala za 10,7 odstotka (31 tisoč vozil), kar je bilo eno skromnejših povečanj znotraj EU.

Gotovo je zanimiv tudi pregled posla po avtomobilskih tovarnah. Največ je v prvih letošnjih šestih mesecih seveda prodal koncern Volkswagen (VW), in sicer 1,4 milijona vozil. To je bil 26,5-odstotni skok. Znotraj te skupine je bil najuspešnejši Seat s kar 40,8-odstotno rastjo prodaje (197 tisoč vozil). Dobičkonosnost je šla k Porscheju, ki je posel v EU povečal za 21,2 odstotka, pri tem pa z vsakim prodanim avtomobilom zaslužil daleč največ. Koncern Stellantis beleži prvo obdobje prodaje v EU, dobavil pa je 1,23 milijona avtomobilov ali točno 31 odstotkov več. In tukaj je treba kljub vsemu omeniti nam dobro znano milansko znamko Alfa Romeo. Zdi se, da slovita tovarna kljub vsem načrtom in spodbudam ne najde ustreznega odgovora na zahteve kupcev. Letos je v EU, ki je zanjo najpomembnejši tržni prostor, prodala vsega 12.168 avtomobilov, kar je bilo za 1,4 odstotka manj.

Skupina Renault je zabeležila najskromnejše povečanje prodaje (plus 7,7 odstotka, 530 tisoč avtomobilov) med koncerni. Malce bode v oči skromen dosežek tovarne AvtoVAZ (Lada), ki pa je zato bistveno uspešnejša doma, torej v Rusiji. Premijske tovarne, se pravi Mercedes-Benz, BMW in Audi, pa morda še Volvo, so bile dokaj poravnane. Odstotkovno je prodajo najbolj povečal BMW (za 29,9 odstotka več), ki je hkrati tudi prodal največ (293 tisoč). Japonske tovarne so bile uspešne, največja ostaja Toyota (318 tisoč), enakovredni pa sta južnokorejski tovarni Hyundai in Kia (204 tisoč/200 tisoč), ki pa sta tako pod skupnim lastniškim dežnikom. Še to: Smart, ki je v naročju Daimlerja AG, smart forfour pa nastaja tudi v novomeškem Revozu, je letos najbolj med vsemi povečal prodajo, in sicer za točno 205,7 odstotka. Toda prodajne številke so skromne - lani 5677, letos pa 17.356 avtomobilov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta