Takoj ali v vrsto za električne baterijske avtomobile

Janez Kovačič Janez Kovačič
03.07.2021 05:00
Dobavni roki pri električnih baterijskih avtomobilih so različni, čakanje nanje pa podaljšajo posebne želje oziroma novo naročilo v tovarno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med avtomobili, ki jih ni mogoče več kupiti, je tudi Škodin malček e-citigo.
Tovarna

Čeprav letošnja prodaja električnih baterijskih avtomobilov (EBA) nekoliko zaostaja za lansko, bi se lahko zdelo, da so vsi in vedno na voljo. V resnici je tako, da imajo nekateri prodajalci oziroma zastopniki te avtomobile na zalogi in nanje ni treba čakati. Po drugi strani pa se lahko dobavni rok raztegne na dolge mesece, in to še posebej, ko sta želja in denar za dodatno ali specifično opremo. Pogledali smo, kako je z dobavo EBA.

Naj začnemo pri Tesli. Ta ima pri nas trgovino oziroma salon le v Ljubljani. Kot pravijo, so pri njih dobavni roki, kar velja tako ali predvsem za teslo 3 kot za druge avtomobile te znamke, precej različni in ni nujno, da vedno držijo. V času, ko smo povpraševali po zalogi tesle 3, so imeli le izvedenko s kljuko za prikolico … Pri Porscheju Slovenija, ki pri nas zastopa številne tovarne (Volkswagen, Audi, Škoda, Seat, Porsche in podobno), so dobavni roki različni. Na ID.3 je treba čakati nekako tri do štiri mesece, na ID.4 pa štiri mesece. Električnega VW up! ne ponujajo več, kar velja tudi za Škodinega malčka v električni izvedbi e-citigo. Če se odločite za audija e-tron, je ta v vaši garaži po dveh ali treh mesecih, na e-trona GT pa je treba čakati do štiri mesece. Enako dolgo (ali kratko) je treba čakati na Škodinega enyaqa.

VW ID.4 je v domači garaži po štirih mesecih čakanja.
Tovarna

Pri Renaultu imajo na ceniku dva električna baterijska avtomobila - zoe in twinga. Sporočajo, da čakanja ni, če je avto v skladišču. Če pa gre za novo naročilo oziroma posebne želje, potem je treba tako na enega kot drugega čakati mesec ali dva. Hyundaieva električna kona in ioniq sta na slovenskem trgu vse bolj uspešna in priljubljena. Če ni želje po kakšni posebni opremi, potem je nekaj avtov na zalogi, čakanja torej ni. Če pa se odločite za posebno naročilo, potem se dobava premakne v precej oddaljeno prihodnost oziroma za vsaj nekaj mesecev. Nissanov leaf, nekdaj najbolj uspešno električno vozilo na evropskih trgih, je v glavnem na voljo takoj.

BMW ponuja različne možnosti. Če je vozilo na zalogi, potem čakanja pač ni. Sicer pa je treba na i3 čakati do tri mesece, medtem ko je dobavni rok za iX3, ki ga izdelujejo na Kitajskem, še enkrat daljši. Daimler AG oziroma Smart, ki je sestavni del nemškega koncerna, obljubljata dobavo električnih smartov fortwo in forfour (ta še vedno nastaja v Novem mestu oziroma v Revozu) avgusta ali septembra. Pri električno gnanih mercedesih EQA in EQC je tako, da je nekaj vozil na zalogi, če pa se kupec odloči za posebno naročilo sedaj, lahko avto pričakuje bodisi avgusta bodisi septembra.

Nissan leaf, nekdaj najbolje prodajani električni avtomobil v Evropi, je na voljo iz zaloge.
Tovarna

Pri Citroënu in Peugeotu imajo ta hip v ponudbi tri električne baterijske avtomobile. To pomeni, da imajo na zalogi citroëna e-C4 kot tudi oba električno gnana peugeota, torej e-208 in e-2008. Če pa to ne ustreza, potem je dobavni roka za ta vozila od tri do pet mesecev. In še Opel, ki se v razredu teh avtomobilov pojavlja z električno corso. Kot pravijo, je na to vozilo treba čakati pet mesecev, vendar pojasnjujejo, da gre zgolj za oceno. In če morda v tem članku pogrešate informacije o dobavnih rokih še za nekatere avtomobile, potem jih žal nismo mogli posredovati - ker jih nismo dobili …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta