(FOTO) V Slovenijo je prispel DS 4: Prestiž po francosko

Vinko Kernc Vinko Kernc
02.03.2022 04:00

Znamka DS se tudi v Sloveniji dokončno prebuja. Novi DS 4, ki načelno nadomešča citroën DS4, lahko pa tudi DS 5, je v tem trenutku tretji DS na našem trgu in stane najmanj 28.230 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
DS 4: potopne kljuke s samodejnim pomikom in razen v osnovni izvedenki vselej 19-palčna platišča, sicer pa avtomobil privlačno prestižnega videza
Vinko Kernc

DS 4 je mersko med leta 2018 ukinjenima citroënom DS4 in DS 5 tako s svojimi dolžino, širino in medosjem kot z velikostjo prtljažnika, je pa od obeh nekoliko nižji. Dolg je natanko 4,4 metra, za širino (1,87 metra) pravijo, da je največja v segmentu, visok pa je za centimeter manj od poldrugega metra. Osi sta si točno 2,7 metra vsaksebi.

Notranjost daje že na prvi pogled občutek kakovosti in prestiža. Izstopa sledilna tablica med sedežema, ki obljublja tudi uporabno plat pri upravljanju infozabavnega sistema
Vinko Kernc

Podpira ga platforma PSA EMP2, torej ista kot peugeot 308 in opel astro. To seveda ne pomeni, da so zunanje mere enake - je namreč daljši, širši in višji od obeh, s prtljažnikom, ki naj bi bil s 430 litri rekorden v segmentu, pa seveda prav tako prekosi tudi oba tekmeca istega koncerna.

Vinko Kernc

Pri DS so se zavezali postati vidna in prepoznavna prestižna avtomobilska znamka, zato je tehnika tu drugotnega pomena. Prestiž izkazuje že z zunanjostjo, za katero bi morda lahko rekli, da jo označujejo plemenite poteze, na neki način pa tudi s svetili. Ta imajo prepoznaven vzorec, še najbolj zadaj, delno tudi žarometa, nekaj novega pa so prednje dnevne luči.

Vinko Kernc

Te so sad triletnega razvoja slovenskega oddelka Helle in proizvodnje istega podjetja v Kamniku. Pri Helli pravijo, da je v teh lučeh kar nekaj pionirskih rešitev pri zasnovi, vsaka pa ima kar 49 izvorov LED. No, tudi zadnje luči s 40 LED vsaka ne zaostajajo dosti. O žarometih pri znamki DS pa tudi že vemo, da omogočajo pet načinov osvetlitve in da se zmorejo prilagajati stanju pred vozilom s senčenjem posameznih svetil LED.

Tudi ta DS se v notranjosti zgleduje po prestižni urarski manufakturi. Posebej izpostavljajo giljoširanje (poseben postopek okrasnega vrezovanja ornamentov) nekaterih delov armaturne plošče in stikal na vratih, pa seveda šive in videz sedežnih prevlek. Našteti velja še uporabo alkantare, usnja nappa, lesa, ebenovine in ''kovanih'' karbonskih vlaken pa rokodelstvo pri izdelavi in morda še kaj.

Vinko Kernc

Med posebnosti sodi tudi skrit osrednji zračnik na armaturni plošči, sicer pa ima DS 4 za 35 litrov odlagalnih mest, desetpalčni osrednji zaslon (slovenski meniji, posodobitve na daljavo, intuitivnost pametnih telefonov, pet osnovnih strani, od katerih si štiri lahko voznik nastavi po želji …), projicirni zaslon (HUD) z razširjeno resničnostjo in petpalčni, za dotik občutljivi zaslon na konzoli med sedežema (do šest bližnjic za infozabavni sistem, vpis v navigacijsko napravo, odgovor na telefonski klic …), ki deluje kot sledilna ploščica. Jasno, vse seveda ni serijsko.

Ko gre za tehniko, pri DS 4 ponujajo aktivno vzmetenje (deluje na podlagi slike s prednje kamere in tipala pospeškov), nočni vid (zaznavanje pešcev do 200 metrov pred vozilom) in napredne asistenčne sisteme (polsamodejno prehitevanje, prilagoditev hitrosti tempomata v ovinku, prečni promet za vozilom, do 75 metrov zaznavanja vozil v mrtvih kotih), ki bodo v polni ponudbi letošnjega maja.

Vinko Kernc

Od leta 2024 bodo pri znamki DS ponujali samo še elektrificirane pogone, dotlej pa bo DS 4 na voljo tudi s klasičnimi. To sta turbobencinska (puretech, 1,2 litra, 96 kW, in THP, 1,6 litra, 133 kW) ter 1,5-litrski turbodizelski BlueHDi (96 kW), obenem pa je DS 4 že na voljo tudi kot priključni hibrid. Tega poganja kombinacija bencinskega motorja THP (1,6 litra, 132 kW) in elektromotorja (81 kW), ki dajeta sistemsko moč 225 kilovatov. Leta 2024 pride na trge tudi čista električna različica, vselej pa so pri DS 4 menjalniki samodejni.

Vinko Kernc

Pri DS so se odločili svojo štirico tržiti v treh izvedenkah; DS 4 bastille in dinamična različica DS 4 performance se želita kosati z A3, serijo 1 in razredom A, DS 4 cross, ki je nekakšen križanec (strešna nosilca, grip control), pa z X2 in z UX. Na našem trgu je najcenejši DS 4 puretech 130 bastille (28.230 EUR), za 1500 evrov je dražji najcenejši dizel, hibridni e-tense pa stane najmanj 39.230 evrov. Upoštevaje dodatne podpakete je v ceniku 26 različic, med katerimi je najdražji e-tense cross rivoli, ki stane 48.480 evrov. Pri nas naj bi letos prodali okoli 50 primerkov novega DS 4.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta