(TEST) RAV4: O (ne)dolgočasnih iz japonskih vrst

Vinko Kernc Vinko Kernc
11.03.2022 05:00

Malo izjav vodilnih iz te branže ostane dolgo v ušesih, malo se jih tudi uresniči. RAV4 je dober primer močne
in uresničene izjave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyota RAV4 plug-in: že z zunanjostjo ni dolgočasen, športno nastrojen pogon pa to dokončno potrdi
Vinko Kernc

Seveda govorimo o izjavi šefa Toyote, Akia Tojode, ki je leta 2017 rekel: konec dolgočasnih avtomobilov. Primerov je od tega trenutka kar nekaj, za RAV4 plug-in pa zgolj ta podatek: ob predstavitvi te različice je bila z mesta do 100 od toyot hitrejša le GR supra.

Kokpit je bolj prestižen kot športen ali kot terenski. Ugaja splošna ergonomija, ostaja pa nekaj zamer
Vinko Kernc

Vse to izhaja iz hibridnega pogona, ki je tehnično strojniški biser, v praksi nezahteven, med vožnjo pa neopazen. Slednje je, jasno, pohvalno – vozniku ni treba o delovanju pogona vedeti nič in delovanje sicer zapletenega pogona je povsem nezaznavno.

Vinko Kernc

To sicer velja za vse Toyotine hibride, samo ta pa ima sistemskih 225 kilovatov, kar je za celih 62 več kot pri običajni hibridni različici. In drži: RAV4 plug-in je namenjen tistim, ki se radi zares hitro vozijo. Pogon namreč ni le zmogljiv, pač pa tudi izjemno odziven, kar pomeni tako bliskovito speljevanje z mesta kot pospeševanje z visokih (avtocestnih) stalnih hitrosti, torej za prehitevanja. In glede na moč sistema zna biti pri vsem tem tudi varčen z gorivom – seveda pri običajni in lagodni vožnji.

Vinko Kernc

Skoraj 20 centimetrov oddaljen trebuh od tal ne vabi k vožnji skozi ovinke, lahko pa takšen RAV4, če imate srce (in ustrezne gume), zapeljete tudi na teren, pri čemer utegne pomagati tudi poseben terenski vozni program trail. Toyota namreč obljublja (za športne terence) izjemne terenske kote in vožnjo po kar do pol metra globoki vodi. Neposrednega tekmeca s tega stališča tudi nima.

Notranjost želi biti s pretežno črnino in rdečimi šivi športna, z usnjem prestižna, a najbolj navduši s (predvsem vzdolžnim) prostorom. Je tiste vrste avtomobil, za katerega rečemo, da lahko zadaj sedijo odrasli (Nizozemci) brez fige v žepu. In to, zaradi nastavljivega naklona naslonjala, udobno tudi na daljših poteh. Na njegovih 4,6 metra dolžine jim je – kljub pogonski bateriji – uspelo ponuditi 500-litrski prtljažnik skoraj kvadraste oblike.

Vinko Kernc

Opremski paket ne pušča dosti neizpolnjenih želja, morda osvetlitev predala pred sovoznikom in kako lučko več v notranjosti. Bi bilo pa nesmiselno pričakovati drugače: 4,6 metra dolžine, zmogljiv pogonski sistem, štirikolesni pogon in skupek opreme nanesejo evrsko številko, ki ni daleč od najcenejšega X5.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta