Zamenjati zimske gume z letnimi?

Vinko Kernc
17.03.2021 05:00
Zakon nalaga zgolj opremljenost vozila (predvsem gume) za zimski čas. Odločitev o menjavi gum spomladi je torej le stvar voznika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V omenjenih pogojih se avtomobil z zimsko gumo pelje še 32 kilometrov na uro, ko avtomobil z letno že stoji. Foto: Goodyear
Goodyear

Vedno je treba spomniti: avtomobil je, ne glede na vložke proizvajalca v razvoj (predvsem) varnostnih sistemov, varen le toliko, kolikor so dobre njegove gume. Aktivna varnost namreč ni odvisna zgolj od podvozja, asistenčnih sistemov in voznikovega znanja, pač pa v enaki meri od kakovosti stika med avtomobilom in podlago, ki jo zagotavljajo gume.

Pri prehodu iz hladnega obdobja v toplejše, ko se povprečne zunanje temperature dvignejo do 10 stopinj Celzija in več, nastane kritičen prelom pri uporabnosti gum. Te so že dolgo prav iz tega razloga razdeljene v dve skupini, v zimske in letne. Razlik med njimi je kar nekaj, ključni pa sta profil tekalne površine in trdota gumene zmesi. Njuna naloga je namreč zelo različna: zimska guma mora nuditi dovolj oprijema pri temperaturah tudi pod lediščem in se uspešno kosati s snegom na cesti, letna pa deluje pri znatno višjih temperaturah, v primeru dežja pa mora uspešno odvajati vodo, da guma (in s tem avtomobil) ne splava.

Razlika med vodo in snegom je lahko razumljiva, nekoliko težje pa si je predstavljati razliko v oprijemu. Guma mora biti seveda elastična in prožna, ne poznamo pa še takšnega materiala, ki bi bil to lastnost sposoben dovolj kakovostno obdržati preko temperaturnega razpona 40 stopinj Celzija in več, saj se elastičnost znatno spreminja s temperaturo. Povedano nekoliko poenostavljeno: letna guma je pozimi pretrda, zimska pa poleti premehka.

Že po videzu gume se vidi, da je namenjena različnim zahtevam.
Goodyear

Zimska guma je s stališča oprijema pri višjih temperaturah mnogo slabša od letne, kar ne pomeni le, da slabše drži v ovinku; njene lastnosti so vidno slabše tudi pri pospeševanju in zaviranju! Gumarji pravijo, da je zavorna pot od 100 kilometrov na uro do zaustavitve pri zunanji temperaturi 15 stopinj Celzija z zimsko gumo daljša kar za sedem metrov!

Iz tega sledi tudi ekonomski vidik: avtomobil z zimsko gumo pri višjih temperaturah porabi več goriva, guma se znatno hitreje obrablja. Marsikaj je odvisno tudi od voznika in njegovih voznih navad, zvečine pa drži, da sta dva kompleta gum za dobo petih let cenejša kot uporaba zgolj zimskih gum celo leto.

15. marec je tisti dan, ko se končuje letošnja ''zakonska avtomobilska zima''. Če (bo)ste zamenjali gume, pa pustite verige in lopato še nekaj časa v prtljažniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta