Jedi na žlico: Od zelenjavne mineštre, do golaža in paprikaša

Zora Štok
02.12.2020 06:00
Ena posoda, a v njej toliko arome in okusa. Jedi na žlico.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mehiški golaž
Profimedia

Od enolončnic, ki jih pripravljajo na vseh koncih tega sveta, do golaža in paprikaša in njunih sorodnikov karijev, kot jih poznajo v Indiji in državah, na katerih kulinariko je imela vpliv orjaška podcelina. Čeprav se sliši zelo preprosto, so jedi na žlico in iz enega lonca lahko prave kulinarične stvaritve. Igra začimb v kombinaciji z različnimi sestavinami je lahko neskončna, lahko pa tudi povsem preprosta. Kot za golaž na primer, v katerem je veliko manj začimb kot v indijskih ali tajskih karijih in mehiških jedeh na žlico, a je dober golaž kljub temu izjemno okusna, pravzaprav slastna jed. In kar je v času, ko se nekateri iz različnih razlogov odpovedujejo mesu, prav tako pomembno - okusne jedi na žlico pripravljamo tudi iz različnih stročnic in žitaric ter zelenjave. Recepte najdemo povsod po svetu, katerega bomo izbrali, se odločimo glede na to, ali imamo radi zelo začinjene ali bolj blage jedi, katere sestavine nam ustrezajo in katere imamo pri roki.

Zelenjavna mineštra
Profimedia

Na Madžarskem golaž ni golaž

Kljub široki izbiri jedi na žlico so pri nas še vedno najbolj pogosti golaž in paprikaš ter mesno-zelenjavne enolončnice. Receptov je toliko, kolikor je tistih, ki jih pripravljajo. Osnova je sicer enaka - meso, čebula, česen, sol in poper, potem pa se začno razlike. Že pri tem, ali najprej prepražiti meso, ga potem shraniti na toplem in na maščobi od pečenja mesa pražiti čebulo ali najprej do rjavega prepražiti čebulo in potem dodati meso? Ker se o okusih seveda ne razpravlja, naj bo vsakomur prepuščeno, ali bo v nadaljevanju kuhanja golaža dodal kumino ali ne, dolil malo rdečega vina ali paradižnikove mezge. Kje neki se je sploh izgubil prvotni recept, ki ga imajo nekje na Madžarskem? Mimogrede, to, kar mi imenujemo golaž, je za Madžare pörkelt (pomeni gosta omaka), golaž je pri njih bolj juhasta jed, običajno z dodatkom krompirja. Čemur mi rečemo golaževa juha.

Piščančji paprikaš
Profimedia, Alamy

Paprikaš in enolončnice

Od golaža k paprikašu, lahko bi rekli bližnjemu sorodniku. Kakšna je sploh razlika? Osnovna je v tem, da je golaž vedno le iz govejega mesa, če dodajamo mleto rdečo papriko, je te le za ščepec, da poudari rjavo barvo golaža. Jedi, ki jih pripravljamo podobno kot golaž - na prepraženo čebulo in začimbe dodamo katerokoli drugo vrsto mesa (piščanec, teletina, svinjina), mleto rdečo papriko, za bolj kompaktno omako lahko meso med praženjem in tik preden ga zalijemo s tekočino, potresemo tudi z nekoliko moke. Golaž zaradi velike količine čebule za dodatno zgostitev moke ne potrebuje, še pravijo izkušeni kuharji. Zelenjavne, mesno-zelenjavne in enolončnice iz stročnic in žitaric ter še kakšne (ne pozabimo na italijanske mineštre) si zaslužijo posebno poglavje, zato tokrat še nekaj besed o malce bolj eksotičnih gostih jedeh na žlico. A preden se lotimo priprave, poskrbimo za začimbe, ki bodo pričarale drugačne okuse, kot smo jih vajeni pri nam najbolj znanih jedeh na žlico. Kumin (nikakor te začimbe ne zamenjajmo s kumino, vonj, aroma in okus so pri teh sicer bližnjih sorodnicah bistveno drugačni), koriander (mlet in listi), muškatni orešek, kardamom, ingver, kurkuma, klinčki in ščepec cimeta ter česen so začimbe, brez katerih se ne lotevajmo priprave eksotičnih, sploh pa ne indijskih jedi na žlico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta