Ali lahko jem na prostem? Inšpektorica: Samo na zeleni površini, pa še to ob upoštevanju ...

M.R.
20.11.2020 12:47
Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na vladni novinarski konferenci podala pojasnilo o možnosti uživanja hrane in pijače na javnih mestih po trenutno veljavnih odlokih za omejevanje širjenja novega koronavirusa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na terasah lokalov, ki nudijo osebni prevzem, hrane in pijače ni dovoljeno uživati. 
Sašo Bizjak

Poudarila je, da je uživanje hrane in pijače na vrtovih gostinskih lokalov ob prevzemnih mestih prepovedano. Po njenih besedah drugih predpisov, ki bi omejevali uživanje hrane in pijače sicer ni, je pa ob tem poudarila, da je za zdaj še vedno obvezna uporaba zaščitne maske na javnih krajih.

"To pomeni, da v gibanju ne smemo ničesar uživati, lahko pa se umaknemo na zeleno površino in pri tem upoštevamo vsa priporočila NIJZ in inšpektor se v takem primeru kot pooblaščena uradna oseba samostojno odloči, ali bo izrekel prekršek ali ne. V večini primerov skušamo biti pri tem življenjski in upoštevamo razne okoliščine," je dejala. "Ne smemo pa tega izkoriščati, ker bo lahko vseeno prekršek izrečen," je dodala. Inšpektorji in policisti se tako odločajo na samem kraju in presojajo vsak primer posebej. Ob morebitni ugotovljeni kršitvi globa za posameznika lahko znaša od 400 do 4000 evrov. 

Na zunanjih površinah pretekli teden 72 sankcij 

V preteklem tednu, od 9. do 15. novembra, so inšpektorji zdravstvenega inšpektorata na zunanjih javnih površinah opravili 712 nadzorov in izrekli 72 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 27.200 evrov. Še 214 nadzorov pa so opravili v večstanovanjskih stavbah, pri tem pa izdali 4 ureditvene odločbe, je povedala Potza. 

Skupno je v tem obdobju zdravstveni inšpektorat opravil 1503 nadzore, pri tem pa izrekel 94 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 39.200 evrov, dodatno pa je izrekel še 150 opozoril in 8 upravnih ukrepov. Od tega je bilo 157 nadzorov opravljenih v gostinstvu, kjer so izrekli 7 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 6800 evrov.

V trgovinah je bilo opravljenih 197 nadzorov in izrečenih pet prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 2000 evrov. V drugih storitvenih dejavnosti, kot so kozmetični in frizerski saloni, cvetličarne in podobno, pa so opravili 223 nadzorov in izrekli 10 sankcij v skupni vrednosti 3200 evrov. 

V omenjenem tednu je zdravstveni inšpektorat prejel 66 prijav, največ jih je povezanih z gostinsko dejavnostjo in neuporabo mask na javnih krajih, je povedala Potza in poudarila, da so se odzvali na vse prijete prijave. Ob tem ugotavlja, da se spoštovanje ukrepov izboljšuje, ker je bilo v preteklem tednu izrečenih manj ukrepov kot v dveh tednih pred tem. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta