Andraž Zorko o zadevi Angelika Mlinar: Razprave vedno pogosteje podlegajo logiki populističnega diskurza

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
18.12.2019 15:31

Analitik Andraž Zorko iz družbe Valicon v luči zasliševanj kandidatke za kohezijsko ministrico Angeliko Mlinar o tem, kako nekatere razprave v državnem zboru "vedno pogosteje podlegajo logiki populističnega diskurza" in tudi, ali bo kandidatka na jutrišnjem glasovanju v DZ uspela zbrati zadosten delež podpore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Analitik dr. Andraž Zorko in kandidatka za kohezijsko ministrico Angelika Mlinar.
Večer

Kako komentirate zaslišanje, kjer so kandidatko večkrat izzvali na temo njenega državljanstva, ji očitali preteklo politično delovanje in se spustili na precej nizko raven komuniciranja?
"Razprave v državnem zboru, še posebej pa tiste, ki potekajo v intimi manjših soban in zasedb, torej na raznih odborih in komisijah, vedno pogosteje podlegajo logiki populističnega diskurza, katerega edini namen je pritegovanje medijske pozornosti. V tem kontekstu je potekalo tudi včerajšnje zaslišanje. Prigoda z državljanstvom je bila za tovrstni politični diskurz tako rekoč idealna. Angelika Mlinar je vzbudila veliko pozornosti že z nastopom na evropskih volitvah, na katerih je osvojila nekaj čez 15.000 glasov – to je bil, mimogrede, sedmi najboljši rezultat, osvojila je več preferenčnih glasov kot na primer poslanec DZ Zmago Jelinčič ali poslanec EP Lojze Bogovič in še kar nekaj bolj ali manj uglednih imen slovenske politike –, zato je bilo pričakovati, da bo tudi tokrat njena kandidatura za ministrico požela veliko pozornosti, a na žalost v veliki meri predvsem na negativen način."
{twitter}https://twitter.com/Andrazus/status/1207262558702522368{/twitter}

Bi bili priča takšnemu razpletu tudi, če to ne bi bila kandidatka, ki je slovensko državljanstvo pridobila šele nedavno?
"V tem primeru bi se verjetno v večji meri ukvarjali z njenim poreklom in njeno zgodovino. Ne morem se znebiti občutka, da je k temu botrovalo tudi dejstvo, da gre za žensko kandidatko. Slovenska politična sfera je še vedno izrazito moška in pretežno starejša, torej bolj tradicionalna, čeprav v zadnjih letih prihaja do menjave generacij. Drži pa tudi, da starost politika še ne pomeni, da se menjajo tudi vzorci razmišljanja. Zdi se, kot da ob takih priložnostih na površje izplava ne prav dobro skrita patriarhalna miselnost, ki je do žensk v politiki izrazito vzvišena, da ne uporabim kakega drugega izraza."
Kako pa komentirate očitke nekaterih poslancev, da kandidatka ni ponudila konkretnih odgovorov na vprašanja glede njenega delovanja na položaju ministrice?
"Nič manj ali bolj kot drugi kandidati, ki so in še sedijo v slovenskih vladah. Če je kandidat ali kandidatka neprimerna, je to dovolj očitno – tudi tak primer smo že videli v sestavljanju te vlade – in tudi posledice so jasne. Včeraj ni šlo toliko za vsebinsko razpravo in oceno primernosti kandidatke kot za vse prej omenjeno: iskanje medijske pozornosti, demonstriranje moškega principa v politiki, pa tudi za prvo resnejše preverjanje razmerij in moči v državnem zboru po tem, ko je Levica odstopila od sporazuma."
Kaj negativen razplet na odborih pomeni za predsednika vlade Marjana Šarca in njegovo ravnanje v bodoče? Alenka Bratušek mu je namreč naložila vso odgovornost, da kandidatki zagotovi potrebne glasove v državnem zboru, kako ocenjujete, da mu bo to uspelo?
"Menim, da bo kandidatka za ministrico potrjena. Za potrditev je dovolj že navadna večina. Koalicija ima 43 glasov, predstavnika manjšine navadno v takšnih primerih ravno tako glasujeta ZA. To je torej 45 glasov, in tudi če bi med koalicijskimi poslanci kdo umanjkal ali igral solo partijo, bo teh glasov dovolj, predvsem zato, ker ne verjamem, da se bodo poslanci Levice postavili na isti breg kot poslanci SDS in glasovali PROTI – najbolj verjetno bodo vzdržani ali pa jih na glasovanju niti ne bo. Precej bolj verjetno je torej, da bo glasov ZA več kot glasov PROTI, zato si upam trditi, da bomo dobili novo ministrico."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta