Anketa: SDS pred SD. Komu pa bi volivci dali mandat, da sestavi novo vlado?

STA, Va
24.01.2022 08:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nebojsa Tejić/STA

Vlada Janeza Janše supervolilno leto začenja s tretjinsko podporo, je pokazala januarska raziskava, ki jo je za Pop TV izvedla Mediana. Polovica anketiranih vlade ne podpira. 

Med strankami še vedno vodi SDS s 16,3 odstotka glasov, vendar se podpora stranki tri mesece pred parlamentarnimi volitvami nekoliko manjša. Sledi ji SD z 11,3 odstotka.

Tretja je Levica, za katero bi glasovalo 7,6 odstotka vprašanih, za njo sta LMŠ s 6,3 in NSi s 4,6 odstotka glasov. Za SAB bi glasovalo 4,3 odstotka, za SNS pa 3,6 odstotka vprašanih. Pirati bi prejeli 1,6 odstotka, 1,2 odstotka DeSUS, en odstotek pa bi pripadel Dobri državi. Stranki Zdravka Počivalška Konkretno je anketa namerila manj kot pol odstotka podpore.

22,7 odstotka anketiranih še ne ve, katero stranko bi obkrožili, 9,1 odstotka vprašanih pa ne bi izbralo nobene od obstoječih političnih opcij. Dobra dva odstotka vprašanih na to nista želela odgovarjati.

Na vrh najbolj priljubljenih politikov se je kljub zaostrovanju epidemije vrnil minister za zdravje Janez Poklukar, sledi mu predsednik republike Borut Pahor, za njim pa se je uvrstila evropska poslanka Ljudmila Novak. Na četrtem mestu je nekdanji šef Gen-I Robert Golob, na šestem predsednica SD Tanja Fajon, na devetem pa predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Sledijo jim prvak NSi Matej Tonin na desetem mestu, premier Janez Janša na 11. in predsednica SAB Alenka Bratušek na 12. mestu. Na 13. mestu je koordinator Levice Luka Mesec, na 14. predsednik LMŠ Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek je tokrat pristal na 17. mestu.

Po podatkih raziskave bi bil Janez Janša po mnenju vprašanih najboljši mandatar za sestavo nove vlade. Podporo mu je izreklo 20,6 odstotka anketiranih. Za njim je Robert Golob s 17,5 odstotka, 7,9 odstotka glasov so vprašani namenili Fajonovi, 6,9 odstotka Šarcu in pet odstotkov Mescu.

Mediana je raziskavo izvedla na vzorcu 658 anketirancev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta