Jasnič: Smo blizu dogovora o skupni listi z Zorčičevim LIDE

Luka Mlakar Luka Mlakar
20.01.2022 15:15

Prvak DeSUS Ljubo Jasnič je po seji izvršnega odbora stranke upokojencev dejal, da so s stranko LIDE, ki jo je prejšnji teden ustanovil predsednik državnega zbora Igor Zorčič, blizu dogovora o oblikovanju skupne liste za parlamentarne volitve. Z Robertom Golobom po besedah Jasniča v DeSUS niso sklenili še nobenega dogovora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ljubo Jasnič je ocenil, da sta DeSUS in nova stranka LIDE blizu dogovora o skupni listi za parlamentarne volitve.

Robert Balen

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je pojasnil, da je izvršni odbor stranke danes seznanil s pogovori, ki jih je s strankami opravil o možnem sodelovanju pred in po parlamentarnih volitvah. Po njegovih besedah izvršni odbor dokončnih stališč glede tega še ni sprejel, ker omenjeni pogovori še niso končani, jih je pa v celoti podprl. "V tem trenutku lahko povem, da je dogovor z LIDE oziroma z gospodom Igorjem Zorčičem o skupnem nastopu oziroma listi za volitve skoraj končan," je poudaril Jasnič ter dodal, da je izvršni odbor to povezavo sprejel in jo tudi potrdil. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je LIDE skupaj s somišljeniki ustanovil prejšnji teden, Jasnič pa je pojasnil, da načelnemu dogovoru med DeSUS in LIDE sledi še veliko kadrovskega in organizacijskega dela.

Zorčič je medtem na današnji konstitutivni seji sveta stranke LIDE dobil uradno pooblastilo za pogovore o povezovanju strank za skupni nastop na volitvah. Prvi uradni pogovori bodo stekli v prihodnjem tednu, Zorčič pa je člane sveta seznanil, da se je že neuradno pogovarjal z nekaterimi predsedniki drugih strank ter gibanj, med drugim tudi z Jasničem in Robertom Golobom ter Neodvisno stranko Pomurja, ki jo vodi Jože Korpič in ima svetnike v šestih pomurskih občinah. Zorčič je med drugim dejal, da je pogovore opravil tudi z mnogimi uglednimi posamezniki, nekdanjimi poslanci ter sedanjimi in nekdanjimi župani. Na Zorčičev predlog je bila za predsednico sveta LIDE soglasno imenovana znana civilnodružbena aktivistka Lana Gobec.

Z Golobom nimajo še nobenega dogovora

Glede morebitnega sodelovanja z Golobom, ki naj bi že v kratkem prevzel stranko Z.Dej, ki jo je maja lani ustanovil nekdanji okoljski minister Jure Leben, pa je Jasnič povedal, da bi glede tega težko rekel karkoli: "Nobenega dogovora ni. Čakamo, da se bo on o tem odločil. Če se bo odločil, da se želi pogovarjati z nami, smo odprti za pogovore." Jasnič je pojasnil, da so se na seji izvršnega odbora dogovorili, da bodo pripravili memorandum o sodelovanju pred in po volitvah, z njim pa bodo seznanili stranke, ki jih zanima sodelovanje z DeSUS. O povezovanju bo dokončno odločil svet stranke.

Ko gre za poslance DeSUS, ki so se z vodstvom stranke že pred časom znašli na nasprotnih bregovih, je Jasnič povedal, da stranka pred volitvami ne bo začela nobenih postopkov proti poslancem: "Tega tudi do zdaj nismo naredili. Poslanci so namreč samostojni in izbrani od ljudstva. Odločitve, ki jih sprejemajo, so njihove osebne in v njih ni nobene povezave s stranko." Na vprašanje, ali bodo Branko Simonovič, Ivan Hršak in Franc Jurša morda spet kandidirali na listi DeSUS, je Jasnič odgovoril, da se to verjetno ne bo zgodilo. Kot je pojasnil, je Hršaka nedavno prosil za razgovor, a glede tega ni dobil odgovora, tako da sklepa, da poslanec ni zainteresiran za pogovore z njim. Spomnimo, da sta se Hršak in Simonovič nedavno sestala z nekdanjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, ki se na volitve podaja s stranko Naša dežela.

Na volitve s šestimi ključnimi programskimi cilji

Člani izvršnega odbora DeSUS so sicer danes obravnavali tudi program, s katerimi bodo na prihajajočih parlamentarnih volitvah nagovarjali volivce. Najpomembnejše programske cilje so strnili v šest ključnih točk. Podpredsednica DeSUS Brigita Čokl je po seji navedla, da se bodo v naslednjem mandatu zavzemali za pokojnine, varno in dostojno starost, javno in dostopno zdravstvo, uveljavljanje temeljev dolgožive družbe, spoštovanje demokratične ustavne ureditve, ohranitev zdravega okolja in zeleni razvoj ter za pravičnost, solidarnost in spoštljivost vseh deležnikov v družbi. Jasnič je med drugim dejal, da so na seji sprejeli tudi etični kodeks, ki bo veljal za vse, ki bodo na volitvah nastopili kot kandidati stranke, pogovarjali pa so se tudi o aktualni epidemiološki situaciji in napovedanih energetskih bonih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta