Arčon novi podpredsednik vlade in uradni govorec, Golob podprl samo eno kandidatko za državno sekretarko

MAT
14.03.2024 14:26

Bistveno je, da želimo čim bolj strukturirano komunicirati, je v imenu vlade poudaril minister za zamejce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Arčon je napredoval v podpredsednika vlade. 
Robert Balen

Matej Arčon, edini minister brez resorja v vladi Roberta Goloba, je postal četrti podpredsednik vlade. Poleg Arčona podpredsedniške naloge opravljajo tudi finančni minister Klemen Boštjančič, zunanja ministrica Tanja Fajon in minister za delo Luka Mesec. O imenovanju Arčona za podpredsednika vlade se je v zadnjih dneh govorilo v političnih krogih, zato njegovo napredovanje ne velja za presenečenje. Ker je vlada spoznala, da šepa njena komunikacija, bo Arčon odslej tudi uradni vladni govorec.

"To funkcijo nameravam opravljati z vso odgovornostjo in resnostjo. Zavedam se, da je pred nami težko obdobje, polno izzivov. V vladi bom pokrival področje komuniciranja. V zadnjem obdobju so se pojavile informacije, da vlada pripravlja strategijo komuniciranja, kar ne drži. Bistveno je, da želimo čim bolj strukturirano komunicirati, zato bo moja naloga, da novinarjem večinoma po sejah vlade podam vse ključne informacije. V vsako področje se ne bom spuščal, ker vsega ne vem, osnovna naloga ministrov pa bo, da teme predstavijo v javnosti. Odzival se bom tudi na aktualne teme, ki bodo zadevale vlado. Novo funkcijo prevzemam postopoma, saj za zdaj pregledujemo, kako naj bo vlada čim bolj organizirana in strukturirana, da bodo informacije lažje prišle v javnost. Stremimo k čim bolj pregledni komunikaciji," je sporočil Matej Arčon in dodal, da bo komunikacija vlade potekala po vseh možnih kanalih, od tradicionalnega pristopa na tiskovnih konferencah do objav na družbenih omrežjih.

Golobova vlada je na današnji seji potrdila Andrejo Kokalj za državno sekretarko na ministrstvu za pravosodje. Nova ministrica Andreja Katič je poleg Andreje Kokalj, ki je zaposlena kot nadzornica svetnica v službi za nadzor na Komisiji za preprečevanje korupcije, predlagala tudi imenovanje dolgoletne uslužbenke v državni upravi Aleksandre Spasojević, a je premier njeno imenovanje blokiral. Aleksandra Spasojević je v prejšnji vladi Janeza Janše zaposlena na ministrstvu za notranje zadeve pod vodstvom Aleša Hojsa. Kot vodja sektorja za sistemsko normativno dejavnost in analizo je med drugim pripravljala zloglasne protikovidne ukrepe, ki jih je Golobova vlada nato razveljavila. Arčon je ob tem povedal, da bo Andreja Kokalj mandat državne sekretarke nastopila 25. marca, glede imenovanja druge sekretarke pa je dejal, da gre vprašanje v domeni predsednika vlade in ministrice. "Pogovor bosta opravila v kratkem. Pričakovati je, da bo vlada o tem odločala prihodnji teden." Arčon je ob tem zanikal, da bi zaradi rdeče luči premierja Goloba pri imenovanju Aleksandre Spasojević nastala trenja med koalicijskima partnerjema Gibanje Svoboda in Socialni demokrati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta