Arso: V osrednji Sloveniji že več kot 700 razelektritev. Nevihte pozno zvečer dosegle Štajersko

Va, STA
07.08.2024 16:08

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi možnosti močnejših lokalnih nalivov s točo, vetra in udarov strel za zahodno Slovenijo izdala oražno, sicer pa rumeno opozorilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Močnejše nevihte so že popoldne nastajale v Italiji in z zahodnim vetrom potovale proti Sloveniji. Prva večja nevihta bo severozahod države najverjetneje dosegla okoli 19. ure, druga pa predvsem Primorsko, so napovedali pri Arso. Močnejše sunke vetra zahodne in severne smeri v Slovenski Istri pričakujejo po 21. uri, so opozorili na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Arso je na spletni strani opozarjal, da so na zahodu države možni močnejši lokalni nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke, udari strel pa lahko zanetijo požare.

Ob močnejših nevihtah bodo prehodno hitro narasli posamezni hudourniški vodotoki, verjetne so poplave padavinske vode na manjših območjih. Pojav bo možen v več delih države, bolj verjeten pa v severni in zahodni Sloveniji, vključno z Istro.

Vodnatost rek bo kljub prehodnim padavinam povečini ostala majhna, le Drava in Mura bosta še srednje vodnati. V četrtek se bo po napovedih vodnatost sprva povsod zmanjševala, popoldan in zvečer pa lahko posamezni vodotoki ponovno prehodno narastejo.

Do noči na petek, ko se bo ozračje umirilo, Arso svetuje spremljanje izdanih opozoril in radarske slike padavin na njihovih spletnih straneh.

Konec tedna bo sončno in vroče brez neviht.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta