ARSO: "Včerajšnji močan veter ni bil posledica tornada." Za danes izdan oranžni alarm

A.L., STA
19.08.2022 07:22

Po celotni državi so možne krajevne nevihte, lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši sunki vetra in udari strel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Živulovič Jr.

Po neurju z močnim vetrom, ki je v četrtek zajelo Slovenijo, se bodo tudi danes predvsem od jutra do popoldneva ob nevihtah pojavljali močni sunki vetra, možni pa bodo tudi močnejši nalivi, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Zaradi nevihtne ogroženosti je agencija izdala oranžno vremensko opozorilo za vso državo.

Proti jutru se bodo od juga plohe in nevihte začele pojavljati na Primorskem in Notranjskem. Dopoldne se bodo tako pojavljale predvsem v zahodni polovici države, popoldne tudi vzhodneje, so zapisali pri Arsu.

Po celotni državi so možne krajevne nevihte, lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši sunki vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke, ob hudourniških vodotokih so možne poplave, udari strel pa lahko zanetijo tudi požare.

Arso še vedno opozarja na veliko požarno ogroženost. Ta je največja na Primorskem, velika pa je tudi drugod. Zato je tudi glede požarov po vsej Sloveniji, razen severozahodni, kjer svetujejo previdnost, razglašen oranžni alarm.

V prestolnici izmerili rekordno močne sunke vetra

V četrtek je osrednjo Slovenijo zajelo neurje z močnim vetrom, ki je odkrival strehe in podiral drevesa, več ljudi je bilo poškodovanih. V Kranju je veter odkril strehe okoli 70 stavb, več streh je bilo odkritih tudi v Domžalah.

Žiga Živulovič Jr.

V Ljubljani je odnašalo zabojnike za smeti, panoje, prometno signalizacijo, gradbeni material, veter je med drugim odkril del strehe ljubljanske porodnišnice. V prestolnici so izmerili tudi rekordno močne sunke vetra, in sicer v Bežigradu, kjer je veter dosegel hitrost 102 kilometra na uro.

Portal Neurje.si je medtem še zapisal, da je najverjetneje prezgodaj, da bi sklepali zaključke, a po slikah in poročanjih sodeč je včeraj v Ljubljani nastal celo tornado.

Borut Žiivulovič

Na Agenciji RS za okolje (ARSO) pa so danes zapisali, da ni šlo za tornado. "Ob včerajšnjem prehodu nevihtnega sistema so se marsikje po Sloveniji pojavljali viharni sunki vetra, ki so tudi po nižinah ponekod presegali hitrost 100 km/h. Obsežen skupek neviht je že v sredo zvečer nastal v bližini Barcelone, se včeraj zgodaj zjutraj pomaknil nad Korziko, nato nad osrednji in severni del Italije, prečkal Slovenijo, Avstrijo in kasneje razpadel nad Češko."

Nevihtni sistem

𝗡𝗲𝘃𝗶𝗵𝘁𝗻𝗶 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺 ⚡Ob včerajšnjem prehodu nevihtnega sistema so se marsikje po Sloveniji pojavljali viharni sunki vetra, ki so tudi po nižinah ponekod presegali hitrost 100 km/h. Obsežen skupek neviht je že v sredo zvečer nastal v bližini Barcelone, se včeraj zgodaj zjutraj pomaknil nad Korziko, nato nad osrednji in severni del Italije, prečkal Slovenijo, Avstrijo in kasneje razpadel nad Češko. ⚡Ozračje je bilo zahodno od naših krajev zelo nestabilno, obenem so pihali zelo močni južni do jugozahodni vetrovi, ki so omogočali, da je sistem opravil tako dolgo pot. Čeprav nad našimi kraji nestabilnost ozračja ni bila tako izrazita, se je vseeno razvil pojav zelo močnega nevihtnega vzdolnika. Pojav nastane, ko padavine padejo v toplo in suho plast zraka. Pri tem pride do izrazitega izhlapevanja padavin in ohlajanja zraka. Hladen zrak pade proti tlom in se razlije na površju, kot bi polili vodo s škafa po tleh. Obenem v tako obsežnih sistemih pride do pojava močnih vetrov znotraj nevihte. Pred nevihtno fronto nastane majhen ciklon, za čelom nevihtne fronte pa območje visokega zračnega tlaka. Zaradi razlike v zračnem tlaku znotraj nevihtnega oblaka nastane močan vetrovni stržen, ki ob padavinah doseže tla. Takšen tip dolgoživih neviht z viharnimi in pogosto tudi orkanskimi sunki vetra je zlasti pogost v osrednjem in severnem delu ZDA, kjer pojav imenujejo derecho. ⚡Včerajšnji močan veter torej ni bil posledica tornada.

Objavil/a ARSO vreme dne Petek, 19. avgust 2022

Ozračje je bilo zahodno od naših krajev zelo nestabilno, obenem so pihali zelo močni južni do jugozahodni vetrovi, ki so omogočali, da je sistem opravil tako dolgo pot. Čeprav nad našimi kraji nestabilnost ozračja ni bila tako izrazita, se je vseeno razvil pojav zelo močnega nevihtnega vzdolnika. "Pojav nastane, ko padavine padejo v toplo in suho plast zraka. Pri tem pride do izrazitega izhlapevanja padavin in ohlajanja zraka. Hladen zrak pade proti tlom in se razlije na površju, kot bi polili vodo s škafa po tleh. Obenem v tako obsežnih sistemih pride do pojava močnih vetrov znotraj nevihte. Pred nevihtno fronto nastane majhen ciklon, za čelom nevihtne fronte pa območje visokega zračnega tlaka. Zaradi razlike v zračnem tlaku znotraj nevihtnega oblaka nastane močan vetrovni stržen, ki ob padavinah doseže tla. Takšen tip dolgoživih neviht z viharnimi in pogosto tudi orkanskimi sunki vetra je zlasti pogost v osrednjem in severnem delu ZDA, kjer pojav imenujejo derecho. Včerajšnji močan veter torej ni bil posledica tornada."

Najverjetneje je prezgodaj, da bi sklepali zaključke, ampak po slikah in poročanjih sodeč je danes v Ljubljani nastal...

Objavil/a Neurje.si dne Četrtek, 18. avgust 2022

Neurja so v četrtek pustošila tudi v sosednjih Avstriji in Italiji ter zahtevala več življenj.

Zadnji močan veter pri nas je v Kranju prejšnji teden odkrival strehe.
Žiga Živulovič Jr.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta