Bela stavka poštarjev na Viču: Zakaj so zavrnili raznašanje reklam?

Srečko Klapš Srečko Klapš
24.10.2024 12:04

Poštarji ljubljanske pošte na Viču pravijo, da so preobremenjeni, da bi raznašali reklame. Opozarjajo tudi, da ne morejo koristiti dopustov, in na neplačevanje nadurnega dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi preobremenjenosti poštarji na ljubljanski pošti odklanjajo raznašanje reklam. Sindikat poštnih delavcev jih bo zaščitil.
Robert Balen

Zaposleni pošte 1102 na Viču v Ljubljani so te dni zaradi preobremenjenosti zavrnili raznašanje reklamnega materiala. Sklicujejo se na varovanje zdravja in prekomerno delo, ki ga morajo opravljati zaradi pomanjkanja zaposlenih. Prav tako jim nadrejeni ne odobrijo dopusta za prihajajoče krompirjeve počitnice. Na omenjeni pošti dela 20 ljudi, nadrejeni pa naj bi jim odgovarjali, da preprosto nimajo dovolj kadra, da bi lahko primerno razporedili delo in dopuste. Po naših informacijah jim Pošta Slovenije naj ne bi plačevala nadur in stimulacij.  

Na tako imenovano belo stavko so se dopoldne odzvali tudi v Sindikatu poštnih delavcev: "V SPD se zavedamo, da je nezadovoljstvo zaposlenih na Pošti Slovenije na zelo visoki ravni, in prav zato že dobro leto opozarjamo poslovodstvo na nujno potrebno ureditev delovnih pogojev, ki postajajo iz dneva v dan bolj nevzdržni. Zato smo tudi podprli zaposlene na tej pošti in jih bomo z vsemi razpoložljivimi sredstvi zaščitili," so še zapisali.

Pošta Slovenije: Je slabše poslovanje povezano tudi z nenavadnimi kadrovskimi manevri in zakaj prodajajo poslovalnice?

V sindikatu SPD dodajajo še, da je razumljivo, da zaposleni na poštah, kjer že tako primanjkuje delavcev in že več kot leto dni opravljajo delo za dva ali celo več zaposlenih, izgubljajo živce. "Že leto dni opozarjamo na nujno potrebo po dodatnih zaposlitvah, saj nekatere pošte delujejo na robu človeških zmogljivosti, a zgodilo se ni nič. Celo nasprotno -  uprava že eno leto zmanjšuje število zaposlenih in vztraja, da je zaposlenih v prometu na Pošti preveč." Ob zadnjem dogodku, ko je pismonoši zagorelo električno in dejstvu, da  delodajalec v sredstva za delo ne vlaga skoraj nič, dobimo nevzdržno situacijo, še menijo v SPD.

V SPD so še spomnili, da so na vse težave, s katerimi se soočajo njihovi člani in na Pošti Slovenije, opozarjali delodajalca. A da jih ignorira oziroma jih, kot so zapisali, poskuša prepeljati žejne čez vodo. "Šele ko smo zagrozili s stavko, so se v poslovodstvu usedli z nami za mizo in sklenili dogovor, po katerem smo zamrznili stavkovne aktivnosti. Pol leta po dogovoru ugotavljamo, da se poslovodstvo dogovora ni držalo, zato smo že napovedali, da bomo uporabili vsa sredstva sindikalnega delovanja, in nekateri s tem povezani roki že tečejo in se iztečejo 30. oktobra," še napovedujejo v SPD in dodajajo, da se od podpisa dogovora z upravo, ki jo vodi generalni direktor Marko Cegnar, še niso uspeli sestati. Na sestanke da iz vrha Pošte pošiljajo podrejene zaposlene brez pooblastil za sklepanje dogovorov s sindikatom. "Zato poslovodstvu sporočamo, da je minil čas praznih obljub. Pošte ne nameravamo prepustiti špekulativnemu upravljanju, ki bo z zategovanjem pasu in stiskanjem zaposlenih do poslednje kapi znoja, skušalo prikriti težave, ki bi jih morali začeti reševati takoj," so odločeni v Sindikatu poštnih delavcev.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta