Bi šli na zdravniški poseg v tujino? Pomislite še enkrat ...

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
24.03.2023 16:25

Ste pripravljeni na morebitne zaplete? "Lahko da ni vse ceneje, kar je videti ceneje," je drugi dan posveta Medicina, pravo in družba v Mariboru pojasnjeval pravnik Urban Vrtačnik. Tema: sodno izvedenstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Razmišljate o (zobo)zdravniškem posegu v tujini? V Evropski uniji ali celo zunaj EU? Pa ste pripravljeni na morebitne zaplete? Kako in kje boste dokazovali podlago za odškodnino, če gre kaj narobe, kje vložili odškodninsko tožbo? Se bo izvedensko mnenje naredilo v dveh državah in kako boste pridobivali dokaze? Pravnik Urban Vrtačnik svetuje previdnost in da shranite vsaj vse papirje, od zdravstvene dokumentacije do računov: "Lahko da ni vse ceneje, kar je videti ceneje." Posegi v tujini za uporabnika gotovo pomenijo večje tveganje, je povedal drugi dan 32. mednarodnega posveta Medicina, pravo in družba v Mariboru, ko so zbrani odprli že kronični slovenski problem: manjka sodnih izvedencev, strokovnjaki, ki to so, se tudi starajo, mlajše pa to zahtevno delo za sodišča vse manj zanima. Tako kot tudi "nihče več noče biti pripravnik ali strokovni sodelavec na sodišču", pravi višja sodnica (tudi za družinsko pravo) Blanka Javorac Završek, direktorica centra za izobraževanje v pravosodju, ki je med drugim pristojen za izpite izvedencev.

V Sloveniji dva sodna izvedenca za družino

Zakaj je tako, kakor je? Torej stanje daleč od dobrega. "Teh šest let nas omejuje," je jasna direktorica, ko našteje pogoje za mesto izvedencev (imenuje jih vsakokratni pravosodni minister po javnem pozivu): imeti morajo ustrezno izobrazbo, opraviti strokovni izpit, imeti državljanstvo (v) EU, znati slovensko, pogoj je prav tako nekaznovanost in pa: šest let delovnih izkušenj na svojem področju.      

Dva (!) sodna izvedenca za psihologijo družine premoremo v državi, izvedenci klinične psihologije, ki jih tudi primanjkuje že dolgo, so zasedeni do konca naslednjega leta, "doma pa nasilje", je pokazala na velik problem. Tudi socialnih sporov je vse več. "Vsak dan bolj je delo izvedencev pomembno." Zadržana je do ad hoc, "ljubiteljskih" izvedencev, ko sodiščem celo ministrstvo svetuje, naj poiščejo strokovnjake drugih strok, če ni primarnih. Sodni izvedenec je sodniški pomočnik, ko sodni spis presega pravo, naloga sodišča pa so pravni zaključki, je Javorac Završek odgovorila na neredko množenje sodnih izvedencev v posameznem postopku: "Ni treba vedno postaviti izvedenca. Če se ne moreš odločiti, ne moreš biti sodnik. Če ne odločiš, povzročaš škodo stranki." 

Ne bom na sodišču govoril proti kolegu, kaj pa če ...

Izvedenstvo v kazenskem pravu je pa sploh posebno poglavje. Sodišče na primer od izvedenca psihiatrične stroke pričakuje odgovore za nazaj, ali je bil storilec v trenutku kaznivega dejanja prišteven pa ali je sposoben slediti sojenju, v kakšnem stanju je bil, ko je ustrelil prvič in drugič in ..., je navajala psihiatrinja Blanka Kores Plesničar, da bi pokazala težavnost in odgovornost psihiatričnih diagnoz. "To se dogaja," - ne samo v Ameriki, pa profesor prava Miha Šepec pravi o problemu cehovskega izvedenstva in "prilagojenih" pričanj. Češ, ne bom na sodišču govoril proti kolegu (zdravniku), kaj pa če bom kdaj v njegovem položaju. Močnejši, kot je ceh, večja je kolegialnost, pravi Šepec. Konkreten ni bil in nazadnje je zdravnikom "dopustil", da so ceh, češ da jih, takoj ko se pojavi dvom o njihovih ravnanjih, tako ali tako na križ pribijajo javnost, mediji ...  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta