Bivši minister Prešiček: Nisem kriv. Odločitev tožilke je potrdila moje prepričanje, da nisem naredil nič kaznivega

28.01.2021 09:52
Krajši čas minister za kulturo v Šarčevi vladi je ministrski zbor v začetku leta 2019 zapustil po hudih očitkih o šikaniranjih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Prešiček z županom Arsenovičem, ko se je prišel v Maribor pogovarjat o boljših časih za knjižnico. 
Andrej Petelinšek

Da je po dveh letih čakanja prejel pošto, da je tožilstvo zavgrlo kazensko ovadbo zoper njega v zvezi z domnevnim kaznivim dejanjem zlorabe uradnega položaja in kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu, je na facebooku sporočil Dejan Prešiček (SD), v vladi Marjana Šarca (LMŠ) kratek čas do odstopa v začetku leta 2019 minister za kulturo.

Odločitev tožilke je potrdila njegovo prepričanje, da ni naredil nič kaznivega, je napisal Prešiček, sporočilo pa so delili tudi v njegovi stranki. Dela na  ministrstvu za kulturo se je lotil s prepričanjem, da je treba izboljšati položaj umetnikov in ustvarjalcev. S tem, da ni bil pripravljen na slabe kompromise, da je razmišljal s svojo glavo, pa je postal moteč element v slovenskem kulturnem sistemu po svojih besedah. "Zaželen je bil očitno status quo in ohranjanje ugodnosti, ki niso bile plod kreativnosti in vrhunskega dela."

"Policijska preiskava je bila temeljita. Preiskovalci so opravili pogovore z vrsto ljudmi, posebej s številnimi zaposlenimi na ministrstvu. Skušali so ugotoviti, ali sem res metal ključe, šikaniral zaposlene, prevažal instrumente in bil celo odgovoren za tragični samomor," je objavil.

Ni bilo tako, kakor so po njegovem hoteli "mediji v želji po zgodbi razsežnosti grške tragedije". Želi si, da bo v prihodnje družba  bolj strpna in da ne obsoja ljudi, preden dela ne opravijo pristojni organi. 

Ali bi za nazaj storil kaj drugače? Prešiček misli, da ne: "Glasba me je naučila, da ni polovičnih poti. Za dobro interpretacijo so pomembni pošteno delo, predanost in znanje." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta