(BORZNI KOMENTAR) Kako hudo je pomanjkanje delovne sile v ZDA?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Aprilsko poročilo o trgu dela je v začetku maja šokiralo vlagatelje in ekonomiste, saj je bilo bistveno šibkejše od pričakovanega. V petek pričakujemo majsko poročilo, ki nam bo postreglo s svežimi podatki o trgu dela v ZDA in sliko o tem, kako pereča so neskladja med ponudbo in povpraševanjem po delovni sili. Napovedi, ki jih je zbral Bloomberg, kažejo, da ekonomisti pričakujejo 665.000 novih zaposlitev, stopnja brezposelnosti pa naj bi se zmanjšala s 6,1 na 5,9 odstotka.

Aprilsko poročilo o zaposlovanju v ZDA je monumentalno odstopalo od napovedi. Medtem ko so ZDA marca zabeležile 770 tisoč novih zaposlitev, se je število v aprilu povečalo za borih 266 tisoč, zgolj delček od pričakovanega milijona novih zaposlitev. Stopnja brezposelnosti je porasla s 6 na 6,1 odstotka. Upočasnilo se je zaposlovanje v treh glavnih panogah za proizvodnjo blaga in v večini sektorjev za zagotavljanje storitev. Na drugi strani se je v marcu zaposlovanje v sektorju za prosti čas in gostinstvo z 206 tisoč povišalo na 331 tisoč, kar pa ni bilo dovolj, da bi ublažilo padec v drugih sektorjih.

Barbara Gačnik
Matej Kristovič

Razočaranje je bilo veliko, kljub temu pa poročilu ne bi smeli pripisovati dramatičnosti. Sezonski vpliv na zaposlovanje v aprilu je namreč, zgodovinsko gledano, visok, zato lahko hitro izkrivi realno sliko. Kljub slabemu poročilu splošen trend zaposlovanja ostaja ugoden. Trimesečna povprečna zaposlenost se je marca povečala s 513 tisoč na 524 tisoč. Aprilske številke so trenutni posnetek stanja, na katero ne nazadnje vpliva tudi pomanjkanje možnosti varstva otrok za zaposlene starše, radodarna nadomestila za brezposelnost, še vedno pa je prisoten tudi strah pred okužbo. Nadomestila za brezposelnost se iztečejo najkasneje septembra, več kot 20 držav pa razmišlja, da bi jih ukinile že prej. Ekonomisti pričakujejo, da bodo z ukinitvijo državne podpore neskladja pri zaposlovanju izzvenela sama po sebi. Dodatno bo k temu pripomogla tudi pospešena kampanja cepljenja. Podjetja, ki pa bodo delavce potrebovala že prej, jih bodo morala plačati več. Povprečna urna postavka se je v aprilu povišala za 0,7 odstotka, kljub temu da je poraslo število zaposlenih v sektorjih, kjer so plače praviloma nižje. Slednje namiguje, da podjetja težko najdejo ustrezne zaposlene.

Okrevanje gospodarstva ni ogroženo, pomanjkanje ustrezne delovne sile pa lahko predstavlja nekaj vetra v prsi gospodarski rasti. Pot do okrevanja je dolga in potrpežljiv pristop Feda k normaliziranju politike je upravičen. Ni pričakovati, da se bo podobno visoka rast zaposlenosti, kot je bila marčevska, ponavljala tudi v prihodnjih mesecih. Permanentna stopnja brezposelnosti v ZDA je še vedno na precej visokih nivojih. Da bi dosegli tiste izpred pandemije, trgu dela v ZDA še vedno manjka 8,215 milijona delovnih mest, razmerje med brezposelnostjo in odpiranjem delovnih mest pa kaže tudi precejšen zaostanek. Fedov cilj "polne zaposlenosti" najverjetneje ne bo dosežen pred drugo polovico leta 2022. Slednje pa pomeni, da bo ameriška centralna banka nadaljevala z monetarnimi ukrepi (odkupi) vsaj do konca tega leta oziroma začetka leta 2022, kar je vedno blagodejno vplivalo na borzne trge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta