(BRANJE) Šola je legalizirala diskriminacijo!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V naravi obstaja nekaj, čemur rečemo variabilnost oziroma raznolikost. Izraz označuje razlike med predstavniki iste vrste, lokalne populacije in celo med potomci istih staršev. Ti se ne razlikujejo zgolj po svoji zunanjosti, temveč tudi po svojih psihofizičnih predispozicijah ter prav tako po nagnjenjih in talentih. Do sem je vse lepo in prav in zgornje trditve potrjujejo posamezniki z dosežki iz sveta znanosti, umetnosti, kulture in športa. Ljudje so bili vedno uspešni in zadovoljni na področju svojega interesa in izjemni, kadar se je njihova izbira ujemala z njihovo sposobnostjo. In potem pride do preobrata! Preobrat se pojavi tam, kjer bi ga najmanj pričakovali - v šoli. Pojavi se stroka, ki meni, da vsi zmorejo vse, seveda s pomočjo ustreznih prilagoditev. Za prilagoditve pa je potrebna detekcija primanjkljajev na določenih področjih, ki se označujejo z novodobno strokovno terminologijo. Tako ni več lenih, nesposobnih, površnih ..., temveč "niso motivirani", imajo "izkazan primanjkljaj na področju ..." in "zaradi pomanjkljive koncentracije niso sposobni slediti ...".
Kaj pomeni "razdvojenost, kadar doseženi rezultati niso v skladu s pričakovanji"? V mojem naboru pojmov bi to pomenilo, da ima nekdo previsoka pričakovanja oziroma nerealno samopodobo. Stroka pa meni drugače in nam ponuja seminarje in webinarje, ki nas usposabljajo za delo z "vedenjsko opaznimi otroki ...", in nam pošilja jasno sporočilo: z neopaznimi se ne ukvarjamo! Posledično sledijo odločbe, ki od okolja terjajo prilagoditve, ki posameznika vodijo k cilju. V evoluciji je to revolucionarna novost. Kako si razlagate odločbo, ki posamezniku zagotavlja preverjanje in ocenjevanje znanja, ki "naj bo v izogib stresu"? Mar to pomeni, da je za tiste brez odločb "stresno" ocenjevanje ustrezna in sprejemljiva rešitev? Za preostale je stres sprejemljiv in dopusten? Je to prilagoditev ali privilegij? Sta oceni, pridobljeni stresno in nestresno, enakovredni? Seveda sta! Včasih je veljalo, da te edino šola lahko zanesljivo pripelje do cilja, ne glede na poreklo, socialni položaj in poznanstva. Pomembni so trud, prizadevnost in delavnost. V umetnosti in športu si moral biti izbran, zgolj trud, prizadevnost in delavnost tukaj ne zadoščajo, kar pomeni, da si moral zadovoljiti kriterije kritikov in trenerjev. Vendar se tudi tukaj zadeve drastično spreminjajo.

Sašo Bizjak
Dragan Bosnić
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta