Brez presenečenj: Pahor mandat za sestavo nove vlade podelil Golobu

STA, L. M.
23.05.2022 10:15

Predsednik republike Borut Pahor je mandat za sestavo nove slovenske vlade podelil prvaku Gibanja Svoboda Robertu Golobu. Ta je predsedniku republike predložil podpise podpore 53 poslancev prihodnje koalicije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik države Borut Pahor je mandat za sestavo vlade podelil prvaku Gibanja Svoboda Robertu Golobu.
Robert Balen

Predsednik republike Borut Pahor je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti mandat za sestavo 15. slovenske vlade podelil prvaku Gibanja Svoboda Robertu Golobu. Ta je Pahorju predložil podpise podpore 53 poslancev Gibanja Svoboda, SD in Levice, računa pa lahko tudi na podporo poslancev narodnih skupnosti, kar pomeni, da uživa podporo 55 poslancev. Za izvolitev za mandatarja Golob sicer potrebuje najmanj 46 glasov poslancev. Pahor je pojasnil, da je predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič že posredoval predlog za mandatarja, pismu pa je priložil tudi Golobovo soglasje. "S tem so opravljeni formalni pogoji, da državni zbor odloči o kandidaturi Goloba za novega predsednika vlade," je dejal Pahor. Poslanci bodo o Golobovem mandatarstvu na tajnem glasovanju po napovedih odločali na sredini izredni seji državnega zbora, jutri pa bo bodoči koalicijski trojček Gibanje Svoboda, SD in Levica tudi uradno podpisal že parafirano in usklajeno koalicijsko pogodbo. Golob je ocenil, da bi zaslišanja ministrov po njegovi izvolitvi lahko stekla že ta teden.

Golob: Pri oblikovanju nove vlade je ključna naglica

Pahor je poudaril, da bo Golob v skoraj desetih letih njegovega predsedovanja državi peti premier, s katerim bo sodeloval, nova vlada pa bo že šesta, ki se ji priporoča za dobro sodelovanje: "Ponosen sem, da so menjave vlad vselej potekale mirno in demokratično, to je pomemben zrelostni izpit slovenske demokracije." Golob je dejal, da so v skladu z obljubami po volitvah v zelo kratkih rokih uspeli začrtati in oblikovati trdno vladno koalicijo, ki se je danes izkazala tudi s podpisi podpore za mandatarja: "Podpise sem predsedniku Pahorju prinesel z enim samim namenom, in sicer da postopke konstruiranja nove vlade skrajšamo na minimum. Včasih naglica res ni edini kriterij, nekateri pravijo, da je potrebno vmes dvakrat vdihniti in premisliti, ampak v tem primeru smo dovolj dolgo razmišljali pred 24. aprilom, zato vemo, da je naglica pri oblikovanju nove vlade ključna."

Robert Golob je dejal, da si bo nova vlada prizadevala tudi za spremembo politične kulture.
Robert Balen

Kot je pojasnil, so si nekateri to razlagali tudi kot popuščanje Gibanja Svoboda koalicijskim partnerjem, a je ob tem dodal, da majhne razlike med strankami ne smejo ustaviti oblikovanja trdne in stabilne koalicije: "To nam je uspelo in to dokazuje tudi današnji dogodek." Golob je poudaril, da želi bodoča vlada poletne mesece izkoristiti za pripravo na energetsko draginjo in morebitni novi val okužb s covidom-19. Prvak Gibanja Svoboda je ob tem dodal, da si v državi želijo spremeniti tudi politično kulturo. "Ne želimo si, da se bomo politiki med seboj obmetavali z žaljivkami na osebnem nivoju, želimo si, da se bomo med seboj prepirali z argumenti o konkretnih vsebinskih in ne osebnih vprašanjih. Ta sprememba politične kulture je tista glavna sprememba, ki jo napovedujemo za letošnje leto," je dejal Golob in dodal, da si kot premier ne želi vnašati razkola med ljudi.

Kot je izpostavil Golob, si želi s strankami opozicije jeseni pričeti tudi pogovore o spremembah, ki zahtevajo ustavno večino: "Verjamem, da bomo do konca leta konstruktivni pri iskanju nove večine. To je ambiciozen cilj, ampak vanj verjamem." Na vprašanje, pri katerih projektih bo iskal podporo opozicije, je Golob navedel spremembo volilnega sistema, pa tudi pokojninsko reformo, ker da zadeva vse v državi. Na vprašanje, ali računa samo na sodelovanje z NSi ali tudi s SDS, pa je Golob odgovoril, da so se o dobronamernosti prepričali že na ustanovni seji parlamenta in da se danes ni učinkovito pogovarjati z ljudmi, ki so že trikrat obrnili ploščo. Ob tem je dodal, da bo sodelovanje z opozicijo le programske narave, neodvisno od vladajoče koalicije.

Godec: Večanje števila ministrstev je nesmiselno

Pahor je današnje posvete začel z največjo poslansko skupino Gibanja Svoboda, ki jo za zdaj še vodi Golob. Naslednja je bila na vrsti poslanska skupina SDS, ki jo vodi Jelka Godec. Ta je po posvetu pri Pahorju poudarila, da imajo Gibanje Svoboda, SD in Levica v parlamentu večino, a dodala, da v SDS ne Goloba ne bodo podprli. Načrtovano namero po širitvi nove vlade, ki so jo v SDS pred dnevi blokirali s pobudo za posvetovalni referendum, je Godec glede na število koalicijskih strank označila za "velik nesmisel". V SDS novi vladi predlagajo, da se posluži racionalizacije, saj menijo, da širitev vlade ne bo prispevala nadaljevanju trenda, ki ga je vzpostavila odhajajoča vlada pod vodstvom Janeza Janše. "Širitev ministrskih mest ne bo pripomogla k temu, da Slovenija napreduje na lestvici različnih mednarodnih lestvicah, da se povečuje gospodarsko rast in zmanjšuje javni dolg," je dejala Godec.

Vodja poslancev SDS Jelka Godec je ocenila, da je načrtovano večanje števila ministrstev nesmiselno.
Robert Balen

Po njenih besedah prihodnji vladi tako predlagajo, da razmisli o zakonu o vladi, ki so ga vložili v SDS. "V kolikor pa bodoča vlada s širitvijo ministrskih mest v bistvu zagotavlja delovna mesta za neizvoljive poslance KUL, torej predsednike SAB, LMŠ in ostale, potem vsekakor ne delajo v dobro države Slovenije," je še dejala Godec. Stališče poslanske skupine SDS glede podpore novi vladi je sicer po njenem mnenju razvidno že iz dogajanja na prvih sejah novega sklica državnega zbora in vloženi zahtevi za posvetovalni referendum. O hitenju s sestavo nove vlade, bodoča nastajajoča koalicija si namreč želi vlado sestaviti do 3. junija, pa je Godec poudarila, da bi bilo bolje, če bi delali na vsebini.

Godec je ob tem spomnila, da vodje vseh poslanskih skupin jutri čaka posvet v državnem zboru, na katerem bodo določili razrez poslanskih mest v delovnih telesih državnega zbora. SDS po njenih besedah pripada šest predsedniških mest, na posvetovanja pa se bodo podali z določenimi zahtevami: "Nato pa je stvar postopka, kako bodo stvari tekle, vsekakor pa ne bomo dovolili, da se sklicujejo ali oblikujejo delovna telesa, ki niso v skladu s poslovnikom državnega zbora ali zakonodajo."

Horvat: Prihodnji vladi ne mečemo polen pod noge

Podobno kot v SDS tudi v NSi Goloba ne bodo podprli kot kandidata za mandatarja. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je po posvetu s Pahorjem poudaril, da bo NSi v opoziciji "prispevala po svojih najboljših močeh in v skladu s svojim programom k rešitvam, ki bodo pripomogle k blaginji vseh ljudi v državi". V NSi tako kot v SDS niso naklonjeni večanju števila ministrstev, a Horvat poudarja, da bodo novo vlado ocenjevali po njihovih dejanjih. Pred Slovenijo in Evropo so namreč po njegovih besedah pomembni izzivi, med drugi je izpostavil vojno v Ukrajini, podnebne spremembe in demografske izzive. Na teh področjih ima NSi dobre rešitve, ki jih bodo tudi posredovali državnemu zboru, je napovedal Horvat in ob tem zavrnil očitke o nekonstruktivnosti.

V NSi prav tako niso naklonjeni večanju števila ministrstev, je dejal vodja poslancev NSi Jožef Horvat.
Robert Balen

V NSi so namreč takoj po potrditvi poslanskih mandatov v parlamentarni postopek vložili sedem zakonskih predlogov, a Horvat je zatrdil, da ne gre za "metanje polen pod noge bodoči vladi". Po njegovih besedah gre za predloge zakonov, ki jih je Levica v preteklem sklicu državnega zbora blokirala: "Ne bi bili resna poslanska skupina, če ne bi ponovno poskušali z dobrimi rešitvami, ki so pri javnosti naletele na podporo." Pri posameznih projektih, kjer bo nova koalicija potrebovala ustavno večino, pa Horvat ne vidi razloga, da jih v NSi ne bi podprli, če se bodo vsebinsko skladali s političnimi stališči in programom stranke.

Golob s podporo SD, Levice in manjšinskih poslancev

Vodja poslancev SD Jani Prednik je po posvetu s Pahorjem poudaril, da so tudi poslanci SD predsedniku republike predstavili svoje stališče. "Pred mesecem dni so ljudje jasno povedali, kaj si želijo. Želijo si sprememb, tudi na vrhu vlade, in Socialni demokrati bomo predvidoma v sredo na glasovanju o novem mandatarju oddali sedem glasov za Roberta Goloba." Prednik je ob tem poudaril, da so v SD zadovoljni z izplenom koalicijskih pogajanj: "Izpogajali smo veliko socialdemokratskih vsebin in verjamem, da bomo po tej poti peljali celoten mandat." 

Vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec je Pahorju sporočil, da bodo poslanci Levice izrekli podporo Golobu na glasovanju za mandatarja. "To je velik mejnik tudi za našo stranko kot tako, ampak glede na tako široko podporo našega članstva vstopamo v to vlado s prepričanjem, da bomo uspeli skupaj z vlado in tudi na naših treh ministrstvih resorjih narediti tisto, kar so ljudje zahtevali na volitvah, to je oblikovati državo, ki bo imela več posluha za potrebe velike večine prebivalcev, graditi bomo začeli socialno pravično in solidarno prihodnost, ki ne bo pustila nikogar za sabo". Levica bo pri tem delovala kot resen in stabilen partner, je dodal Tašner Vatovec.

Golobovo kandidaturo za mandatarja sta podprla tudi poslanca narodnih skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horvath. Kot je dejal Žiža, sta se oba manjšinska poslanca ob ustanovni seji novega sklica parlamenta sestala z Golobom, glede možnosti podpisa dogovora o sodelovanju z vlado pa naj bi se pogovorili v kratkem. Ko gre za podpis sporazuma z manjšinskima poslancema, je Golob dejal, da bo podpis sporazuma o sodelovanju mogoč šele, ko se bo formirala vlada, torej poleti ali jeseni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta