Češki minister za zdravje odstopil zaradi povečanega števila okužb, želi ustvariti prostor za iskanje rešitve

STA, M.R.
21.09.2020 09:46

Na Češkem je danes v luči porasta števila okužb z novim koronavirusom odstopil češki minister za zdravje Adam Vojtech. Premier Andrej Babiš je za njegovega naslednika že izbral 56-letnega nestrankarskega epidemiologa Romana Prymulo, ki naj bi že v torek uradno prisegel kot novi minister.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adam Vojtech
Profimedia

Premier Andrej Babiš se je Adamu Vojtechu kmalu po njegovi napovedi odstopa na Twitterju zahvalil za opravljeno delo in dodal, da se je s prvim valom epidemije spopadel na "neverjeten način". Kmalu zatem je povedal, da je za novega ministra že izbral dosedanjega svetovalca vlade Romana Prymulo.

Vojtech je svoj odstop danes utemeljil z besedami, da želi ustvariti prostor za iskanje novih rešitev za zajezitev epidemije covida-19. Še ta konec tedna je 33-letni minister napovedoval, da bi vlada zaradi porasta okužb lahko razglasila izredne razmere, saj bi le tako lahko uvedla določene strožje ukrepe.

Vlada naj bi o razglasitvi izrednih razmer razpravljala prav danes. Kot je sicer dejal Vojtech, bi sam predlagal razglasitev izrednih razmer, če bi se reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži posamezni okuženi, bolj približalo vrednosti 2, medtem ko je trenutno nekje pri 1,6.

Prymula se je v minulih dneh že zavzel za ponovno razglasitev izrednih razmer po vsej državi. A po drugi strani je češki notranji minister in namestnik premierja Jan Hamaček, ki vodi od danes znova aktivirani centralni krizni štab za boj proti covidu-19, v nedeljo zvečer zatrdil, da tega koraka v naslednjih dneh ne bodo sprejeli. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, naj bi si Vojtech želel strožjega ukrepanja za zajezitev epidemije, a mu je to preprečeval sam Babiš.

Češka z dobrimi desetimi milijoni prebivalcev je bila med prvimi evropskimi državami, ki so začele konec pomladi rahljati ukrepe, sprejete za zajezitev novega koronavirusa v času prvega vala epidemije. Potem ko naj bi bila epidemija uspešno obvladana, so se tam že maja znova odprli lokali, obvezno nošenje obraznih mask v javnosti pa je bilo v veliki meri odpravljeno.

A v zadnjih tednih je število novih primerov okužb na Češkem izjemno hitro naraščalo in skoraj vsakodnevno poročajo o novih rekordno visokih številkah. Na 100.000 prebivalcev imajo na Češkem trenutno v obdobju 14 dni 193 novih okužb, s čimer je ta država na drugem mestu v EU takoj za Španijo. Vsega skupaj so doslej potrdili 49.300 primerov, v zadnjem dnevu 985 novih. V povezavi s covidom-19 so umrli 503 ljudje, približno toliko jih trenutno tudi potrebuje bolniško oskrbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta