Čirič trdil, da je maturant umrl, Poklukar izjavil, da je na intenzivni negi, Janša pa delil članek. Nič od tega ne drži

Asja Lednik
09.09.2021 15:24
V javnosti v teh dneh kroži več napačnih informacij o 19-letnem slovenskem maturantu, ki naj bi se nedavno vrnil z maturantskega izleta in zbolel za covidom-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V eni od oddaj na Televiziji Slovenija je svetovalec stranke SMC Miloš Čirič celo izjavil, da naj bi mladostnik umrl, trdil je, da je te informacije pridobil iz zelo zanesljivih virov. Kot je govoril v oddaji, naj bi šlo za prej sicer zdravega fanta in športnika. Kasneje je na Twitterju še sporočil, da je "žal šele pred kratkim izvedel, da starši želijo, da to ostane skrito".

Na spodnji povezavi lahko prisluhnete izjavi Miloša Čiriča v programu Televizije Slovenija: 

retvit, Janez Janša, fakenews, lažna novica (foto:)

Kasneje je svoje pristavil še zdravstveni minister Janez Poklukar s svojo verzijo. "4 odstotki od teh, ki danes zbolijo, bodo v naslednjih desetih dneh potrebovali bolnišnično oskrbo. Virus ne izbira med mladimi in starimi. Na intenzivni negi smo imeli tudi 19-letnika, ki je v kritičnem stanju in ga pri življenju ohranja najsodobnejša tehnologija," so njegove besede povzeli na uradnem vladnem Twitter profilu.

Ali informacije Poklukarja in Čirića držijo, so na 24ur preverili pri vodji strokovne skupine za covid-19 Mateji Logar. Ta pravi, da "o dotičnem 19-letniku nima nobenih informacij, vsekakor se ne zdravi v UKC Ljubljana ali UKC Maribor, kjer se izvaja ECMO (zunajtelesna membranska oksigenacija, op. a.)". Maturant naj bi pred dnevi sicer res bil hospitaliziran, vendar naj bi bil nato že odpuščen v domačo oskrbo. 

Vlada sicer že nekaj časa dnevnim podatkom o okužbah in hospitaliziranih dodaja tudi starost najmlajšega pacienta, ki se zdravi na intenzivni negi. Današnji podatki kažejo, da je to trenutno 27-letni bolnik, enako je bilo včeraj. Še en dan prej je bil najmlajši bolnik na intenzivni negi star 28 let.

Minister Poklukar medtem za 24ur pojasnjuje, da ne ve, če je bil "pravilno povzet oziroma razumljen". 

Kot kaže, gre v tem primeru za slabo komunikacijo, ki jo odgovornim v boju z epidemijo marsikdaj očitajo. So s svojo komunikacijo v času ene največjih zdravstvenih kriz v zadnjih desetletjih zadovoljni? Vidijo izboljšave, vedo, kaj delajo narobe, smo pred časom vprašali ministrstvo za zdravje. Takrat so zagotovili, da vse svoje napore vlagajo, da z javnostjo komunicirajo transparentno in odkrito. "Verjamemo v pozitivno komunikacijo, zavedati pa se moramo, da je odgovornost v rokah vsakega posameznika in samo skupaj s spoštovanjem vseh preventivnih ukrepov in zadostno precepljenostjo lahko premagamo epidemijo. Zato na tem mestu ponovna prošnja vsem, ki se še niso cepili, da ne ogrožajo svojega zdravja in zdravja naše skupnosti ter da to storijo čim prej."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta