DeSUS proti združitvi z Gibanjem Svoboda, bodo pa projektno sodelovali s koalicijo

L. M., STA
05.04.2023 14:29

Predsednik DeSUS Anton Rifelj je sporočil, da se stranka upokojencev ne bo priključila Gibanju Svoboda ali kateri od drugih strank, bodo pa s koalicijo projektno sodelovali pri napovedanih reformah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
DeSUS se ne bo združil pod okriljem Gibanja Svoboda.
Igor Napast

Prvak zunajparlamentarne stranke DeSUS Anton Rifelj je na današnji novinarski konferenci dejal, da so se predstavniki DeSUS sestali z Gibanjem Svoboda, prejšnji teden pa tudi s predstavniki SD in da so se "pomembno zbližali". Trenutno čakajo še na sestanek z ministrom za delo in koordinatorjem Levice Luko Mescem. Predlog Gibanja Svoboda o združitvi so zavrnili. "Ni možna združitev kot s SAB ali LMŠ, ampak je možno sodelovanje na projektih," je poudaril Rifelj.

Ko gre za projekte, je imel Rifelj v mislih predvsem reforme, ki jih napovedujeta vlada in premier Robert Golob. V DeSUS bodo tako pripravili svoja izhodišča, ki jih bodo uskladili tudi s civilno družbo oziroma z Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in Sindikatom upokojencev Slovenije (SUS), s katerima so se že sestali. "Da dobimo čim večjo težo in pa da bomo lahko nenazadnje tudi vplivali na te reforme," je pojasnil Rifelj in dodal, da bodo pripravljena izhodišča nato usklajevali s koalicijo.

Rifelj: Nismo za ulico, pogovarjamo se za mizo

Cilj začasnega vodstva stranke je, da do naslednjega kongresa, ki bo januarja prihodnje leto, naredijo čim več. V poganjanjih z ministrstvi in parlamentarnimi strankami želijo doseči dogovor, ki bo v korist vsem upokojencem, ranljivim in starejšim ljudem. Protestov upokojencev pod okriljem Pavla Ruparja niso želeli komentirati. "Nismo za ulico, mi smo zato, da se pogovarjamo za mizo, s številkami in seveda, da se izpogajamo za mizo. Ulica ni primerna pot za spremembe," je dejal Rifelj.

DeSUS, ki ima trenutno evidentiranih okrog osem tisoč članov, po besedah Riflja v zadnjem času beleži priliv članov. Prav tako so sedež stranke preselili v Celje, saj je prostore v Ljubljani po porazu na parlamentarnih volitvah prejšnje vodstvo prodalo: "Za najem prostorov od občine Celje imamo 150 evrov mesečne najemnine," je poudaril Rifelj in dodal, da iščejo rešitve tudi za ljubljansko pisarno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta