Epski polom glede zaprtja države? Strokovna skupina za javno objavo njenih zapisnikov, na ministrstvu za zdravje odgovarjajo ...

Miha Raičevič Miha Raičevič
13.04.2021 11:59
Epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel, ki je tudi član strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je bil precej kritičen do načina zaprtja države od 1. do 11. aprila. Na Twitterju je celo zapisal, da gre za epski polom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel.
STA

Fafangel se je že sredi marca zavzel, da bi bili zapisniki zasedanj skupine javni. Predlagal je, da bi jih na svoji spletni strani objavilo ministrstvo za zdravje, kar so na nek način podprli tudi ostali člani skupine, je razvidno iz zapisnika, ki ga hranimo v uredništvu. 

Zato smo na ministrstvo za zdravje naslovili vprašanje, ali bodo zapisniki odslej res javni. Teh tudi novinarji ne moremo dobiti po običajni poti, temveč našo zahtevo obravnavajo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. 

Na ministrstvu odgovarjajo, da so stališča strokovne skupine tedensko predstavljena na novinarskih konferenca in da o njih v javnih nastopih govori tudi vodja skupine infektologinja Mateja Logar, "kot je bila že ustaljena dosedanja praksa". "Objava zapisnikov na spletnih straneh ministrstva za zdravje ni predvidena," so zaključili. 

Fafangel: Nerazumljiva izvedba lockdowna

Pretekli teden je sicer Fafangel kritiziral vladno odločitev o zaprtju države, saj da je šlo za "nerazumljivo izvedbo". Menil je, da bi morali biti ukrepi strožji. Po njegovih besedah, ki jih je objavil na Twitterju, je zapisal, da so epidemiologi "s težkim srcem predlagali časovno jasno opredeljen ukrep, tako rekoč brez izjem, razen ene same, in to je bila možnost druženja v namen socialne podpore". Tudi to izjemo so "močno odsvetovali".

Zapisal je še, da so raje izbrali "kratkotrajno učinkovito zamejevanje širjenja virusa kot neskončno trajanje (ne)sprejemljivih ukrepov". Ob tem je dodal, da je bilo izjem preveč. Šole bi se po njegovem mnenju morale zapreti zadnje in prve odpreti. Prav tako je dodal, da je bilo delno zaprto gospodarstvo, pri čemer ni videl smisla, da so bile nekatere dejavnosti odprte, druge pa zaprte. 

Omenil je tudi obvezno uporabo mask na prostem in "nerazumljive ukrepe na mejah". "S tem se je izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja. Izgubilo se je tudi zaupanje ljudi. A sem tako bil dovolj jasen ali še kdo potrebuje podnapise?" je vprašal in opozoril bralce, naj preden všečkajo objavo, malo premislijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.