Finance danes še zadnjič natisnjene, Petra Sovdat: Ohranjati papir je bilo nesmiselno

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
28.12.2023 06:00

Z ukinitvijo tiskane izdaje naj bi na leto prihranili okoli pol milijona evrov. O papirju in spletu razmišljata Petra Sovdat in Ilinka Todorovski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finance bodo po novem letu na voljo zgolj še v digitalni obliki.
Robert Balen

Kar se je že nekaj časa napovedovalo, se sedaj uresničuje. Od tiskanega sveta se poslavlja časnik Finance. Sliši se malce nenavadno, ampak danes so še zadnjič na papirju izšle Finance, ki bodo odslej bralkam in bralcem na voljo zgolj še v digitalni obliki. "Kakšni posebni sentimentalni občutki me zaradi ukinitve tiskane izdaje ne prevevajo. Sem digitalni konzument medijskih vsebin, že več let sem le redko v roke prijela kakšen dnevni časopis. Ta prehod je nastal spontano, zato šoka ni bilo, je pač zdajšnji čas veliko hitrejši kot denimo v začetku tisočletja, ko sem začenjala svojo novinarsko kariero," nam je svoje občutke ob pomembnem mejniku za slovensko novinarstvo zaupala Petra Sovdat, ena izmed najbolj izpostavljenih novinark Financ, ki so luč sveta ugledale 20. maja 1992 in tako postale prvi poslovni časopis v samostojni Sloveniji. Časopis, sprva v sklopu podjetja Gospodarski vestnik, je najprej izhajal dva- oziroma trikrat tedensko, ob prelomu tisočletja pa je prešel na dnevno izhajanje.

Pol milijona prihranka

Praksa, da se tiskani mediji vse bolj osredotočajo na digitalne platforme, je sicer v Evropi že dolgo znana. Najpomembnejši časniki tako vse manj finančnih in kadrovskih sredstev vlagajo v tisk, saj so ugotovili, da je prihodnost v digitalnem svetu. "Bistveno je, da smo se na tak prehod temeljito pripravili tudi v podjetju: več kot 80 odstotkov naših naročnikov je že zdaj popolnoma digitalnih, odpovedali so se papirju. Smo pa, seveda, to gradili že v času, ko sem začenjala pisati, zato tudi razmišljamo že več let digitalno. Ohranjati papir je bilo tako nesmiselno, da ne rečem tudi neekološko, z ukinitvijo pa bomo v podjetju dobili tudi dodatna sredstva za vlaganja v vsebino. In to je za medije – sploh v času družabnih omrežij, ki so že v kar nekaj generacijah prevzeli primarno vlogo obveščanja – daleč najbolj pomembno. Papir, zaslon ... to je le forma. In tega bi se morali zavedati tudi drugi mediji. In tudi oglaševalci, ki, roko na srce, velikokrat digitalno izkušnjo medija tako priskutijo, da bralec tudi od te dvigne roke. Ne le od papirja," poudarja Petra Sovdat.

Peter Frankl
Andrej Petelinšek

Kot so nedavno zapisali v Delu, imajo Finance okoli 13.000 naročnikov na spletno izdajo, ta je tudi vir večine njihovih prihodkov, 20 odstotkov naročnikov pa je prejemalo tudi časopis v tiskani obliki. Z ukinitvijo tiskane izdaje naj bi na leto prihranili okoli pol milijona evrov, medtem ko bo revija Manager ob koncih tedna še vedno izhajala v tiskani obliki. "Že več kot 15 let smo vedeli, da ta dan bo prišel. Svet in z njim tudi medijska krajina sta se dodobra spremenila, ljudje vsebine konzumiramo predvsem po internetu, tisk je seveda še navzoč, vendar predvsem v primerih tako imenovanega daljšega branja. Čas za to imamo predvsem konec tedna, zato tudi v prihodnje tiskani petkov Manager," je v komentarju poslovno pot orisal Peter Frankl, direktor in glavni urednik Financ. Če bi oglaševanje po njegovi oceni bolj vztrajalo pri tisku, bi ta bil še vedno lepo donosen, a ker je tega manj, "je naš poslovni korak zelo logičen".

"Strašansko strahospoštovanje"

Ilinka Todorovski
Robert Balen

Med letoma 2006 in 2010 je bila novinarka Financ tudi Ilinka Todorovski, zdaj članica sveta Radiotelevizije Slovenija, ki je na Kolodvorski pustila velik pečat. "Biti novinarka Financ je bil zame privilegij, res ogromno sem se naučila od kolegic in kolegov, ne samo o številkah in kontekstu, to je bila zame tudi sploh prva časopisna izkušnja. Pri štiridesetih sem se prvič srečala s svojimi članki na papirju - do česar sem čutila strašansko strahospoštovanje. Nobena beseda, ki sem jo prej izrekla v televizijski in radijski eter, četudi v najudarnejših terminih, se mi ni zdela tako usodna kot beseda, ki sem jo zapisala in nato prebrala na papirju. Kar je v elektronskih medijih hipno in minljivo, v natisnjeni obliki postane večnost," razmišlja nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija.

In nadaljuje: "Čeprav sem se odvadila jutranjega listanja tiskanih dnevnikov in čeprav mi je postalo samoumevno, da sem ves dan po malem prilepljena na portale in družbena omrežja, da mi ne bi slučajno kaj novega ušlo, pa je papir še vedno tisto, kar me najbolj potegne in v kar se lahko najbolj poglobim, sploh pri dolgem branju. Sobotne priloge in revije so lahko samo tiskane! Medtem ko bodo te edicije zagotovo še dolgo živele na papirju, pa se bo novičarstvo verjetno res po naravni poti preselilo na splet. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo za to odločil prvi dnevnik pri nas. Na neki način je logično, da so to storile Finance, s svojo specifično zasnovo, uredniško politiko, bralstvom. Želim jim srečno in večno digitalno pot!"

Dodajmo, da so Finance v lasti švedske družbe Bonnier Business Press. Skupina Bonnier AB sicer deluje v 15 državah, v njen okvir pa sodi okoli 160 družb, ki imajo skupaj prek 8.000 zaposlenih, lahko preberemo na spletni strani Financ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta