(FOTO in VIDEO) Obilne padavine povzročajo težave, gasilci od jutra hitijo z intervencije na intervencijo

Primorske novice, STA
12.09.2024 10:10

Zaradi obilnega deževja, ki je danes zajelo slovensko Istro, je Mestna občina Koper omogočila brezplačno parkiranje v parkirnih hišah Belveder in Sonce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Primožič/fpa

Obilne padavine, ki so čez noč zajele Slovenijo, so zjutraj povzročile kar nekaj težav tudi na Primorskem. Poplavilo je več cest, občani so ponekod v okolici Kopra potrebovali pomoč zaradi vode v kleteh. Zaradi poplavljenega vozišča je promet oviran na več odsekih hitre ceste Izola-Škofije kot tudi na regionalnih cestah. Na prometnoinformacijskem centru voznikom odsvetujejo pot na Obalo, če to ni nujno potrebno. Čez dan pa bodo vodotoki in manjše reke naraščali v večjem delu Slovenije.

Sonja Ribolica
Ulice v Šalari so poplavljene, voda v kanalu Badaševica pa je še komaj nekaj centimetrov pod robom.
Alenka Penjak

Gasilci od jutra hitijo z intervencije na intervencijo. Do dopoldneva - do nekaj po 11. uri - so našteli že 110 posredovanj, nam je povedal Jan Brodar iz koprske gasilske brigade, vodja intervencije.

Tomaž Primožič/fpa
Alenka Penjak

Na terenu je trenutno 75 gasilcev iz koprske gasilske brigade in prostovoljnih gasilskih društev. "Črpamo vodo iz zalitih objektov, veliko je plazov, intervencije so predvsem na območju koprske občine. Se trudimo, rešujemo intervencijo po intervencijo," je še pojasnil Brodar.

Zaradi obilnega deževja, ki je danes zajelo slovensko Istro, je Mestna občina Koper omogočila brezplačno parkiranje v parkirnih hišah Belveder in Sonce. Omenjeni parkirni hiši bosta prosto dostopni do jutri do 8. ure. Kot običajno v teh primerih bodo zapornice dvignjene, uporabniki bodo morali ob prihodu v parkirno hišo vseeno prevzeti parkirni listek, a se jim bodo zapornice ob izhodu samodejno dvignile, plačilo pakirnega listka pa ne bo potrebno, so sporočili iz koprske občine.

Ker je makadamsko parkirišče za tržnico poplavljeno, vse uporabnike tega parkirišča opozarjajo, naj čim prej preparkirajo svoja vozila.

Sonja Ribolica

Po poročanju prometnoinformacijskega centra na primorski hitri cesti zaradi poplav in zastojev občasno zapirajo predor Markovec proti Kopru. Na hitri cesti Izola-Škofije je na več odsekih zaradi poplavljenega vozišča močno oviran promet. Zaradi poplav je oviran ali zaprt promet na cestah Obrov-Kozina v Kozini, Koper-Dragonja, Bertoki-Koper in Bertoki-Sveti Anton. Voznikom odsvetujejo, da se odpravljajo na obalo, če to ni nujno potrebno.

Na primorski avtocesti je v predoru Kastelec v smeri Ljubljane zaradi vode na cestišču zaprt vozni pas, navaja prometnoinformacijski center.

Že ponoči, ko o težavah zaradi vremena niso poročali, je bilo največ dežja na zahodu države, kjer je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) padlo večinoma okoli 20 milimetrov padavin. Do jutra je sicer največ dežja padlo na Kaninu, in sicer 45 milimetrov.

Sonja Ribolica

Vodotoki v slovenski Istri so hitro narasli že zjutraj in nekateri že poplavljajo. Čez dan bodo ob nevihtah z močnimi nalivi hitro naraščali tudi hudourniški vodotoki in manjše reke v večjem delu Slovenije. Verjetna so razlivanja posameznih hudourniških vodotokov ter poplave padavinske in zaledne vode. Ob dolgotrajnejših nalivih so možne poplave ob hudourniških vodotokih in manjših rekah, sprva v slovenski Istri in na zahodu države, čez dan pa tudi v osrednji, severni in južni Sloveniji, opozarja Arso.

Danijel Cek

V petek pa bodo še naraščale Sava v spodnjem toku ter Ljubljanica, Krka, Kolpa, Drava in Mura. Drava se lahko razlije na običajnih območjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta