(FOTO in VIDEO) Palestinske zastave in rdeče roke zmotile sejo slovenskega parlamenta

M.R.
29.01.2024 12:50

Na balkonu državnega zbora je skupina aktivistk vstala in dvignila palestinske zastave. Ena je imela rdeče obarvane dlani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Palestinske zastave med sejo slovenskega parlamenta
Robert Balen

Danes malo po 12. uri je med obravnavo predloga NSi za umik nove energetske zakonodaje skupina aktivistk na balkonu v državnem zboru, ravno v času, ko je govoril minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, vstala in razvila več palestinskih zastav. Ena med njimi je dvignila roke, pobarvane v rdečo, na podlakti pa je imela tudi napis. 

Robert Balen
Robert Balen

"Sankcije zdaj" je pisalo na rokah protestnice z rdečimi dlanmi, kar je verjetno simboliziralo izraelsko vojaško posredovanje na območju Gaze, ki je terjalo že več kot 26 tisoč žrtev med Palestinci. Zaradi krvavega izraelskega posredovanja v Gazi je proti Izraelu Južna Afrika tudi sprožila postopek na Meddržavnem sodišču (ICJ).

Ker se je to ravno dogajalo med sejo, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupnačič dejala: "Prosim, da zapustite balkon." Varnostniki so nato protestnice odstranili z balkona. V televizijskem prenosu seje, ki ga za državni zbor zagotavlja RTV Slovenija, ni bilo mogoče videti protesta.

Robert Balen

Pozneje se je, ko je državni zbor prešel na vprašanja poslank in poslancev predstavnikom vlade, s postopkovnim predlogom oglasila še vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec: "Najprej bi, predsednica, opozorila na varnost poslancev državnega zbora. Prosim, da se na naslednjih sejah oziroma v nadaljevanju zasedanja tega državnega zbora ne zgodi več to, kar se je danes zgodilo na balkonu." 

Dogajaje v dvorani državnega zbora si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku:

Nato se je s postopkovnim predlogom oglasila še poslanka Levice Nataša Sukič, ki je Urško Klakočar Zupančič pozvala, naj zahteva od Jelke Godec, da se opraviči njej in vsem ostalim poslankam in poslancem, "ki jih je zlorabila s tem, ko je izjavila, da smo ogroženi". "Ne, spoštovana kolegica Godec. Palestinska zastava, razvita v podporo krvavečemu palestinskemu ljudstvu mene ne ogroža, tudi ubija ne. Ubijajo bombe, ki padajo na Gazo," je povedala.

Na Facebooku se je oglasila skupina "Gibanje za pravice Palestincev", ki je zapisala, da je šlo za njeno akcijo. Opozarjajo, da "je skrajni čas", da Slovenija ukrepa proti Izraelu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta